Hoe zonnepanelen de waarde van uw woning kunnen verhogen

De overheid geeft al sinds jaar en dag aan dat we moeten verduurzamen en zonnepanelen spelen hierin een belangrijke rol. Daarom worden ook nieuwe regels en wetten geïntroduceerd die meestal de voorkeur geven aan duurzaamheid. 

We merken dat een duurzame woning en het energielabel wat hieraan verbonden wordt steeds belangrijker wordt. Een hoger energielabel, bijvoorbeeld een woning met zonnepanelen, leidt hierdoor sneller tot een verkoop. Hiervoor worden duidelijk impulsen gegeven vanuit de overheid en we verwachten dat deze trend eerder zal toenemen dan afnemen. 

Minister Hugo de Jonge, presenteerde in zijn nieuwe verduurzamingsplannen dat woningen na 2030 niet meer verhuurd mogen worden, als het energielabel E, F of G betreft. Daarnaast heeft het kabinet aangegeven plannen te hebben om na 2030 alleen nog woningen met een energielabel van A, B of C te accepteren. Starters op de markt die een energiezuinige woning kopen met het A+ label mogen €20.000 extra lenen en voor A+++ woningen mag €30.0000 extra geleend worden. 

De overheid en zo de bevolking van Nederland heeft duurzaamheid dus hoog in het vaandel. Om een goed energielabel te bereiken zijn zonnepanelen een essentiële schakel in het proces.

Direct rendement op zonnepanelen voor huiseigenaren

opbrengst van zonnepanelen

Het voordeel van zonnepanelen voor huiseigenaren is dat de panelen direct rendement opleveren. Dit is ook de essentie waar de waarde van de zonnepanelen ligt en waardoor de waarde van de woning stijgt. Als een huiseigenaar zonnepanelen aanschaft, dan wekt de woning zijn eigen groene energie op. Vaak is de hoeveelheid die opgewekt wordt gelijk of iets meer dan het verbruik. 

Dit houdt in dat na de investering in zonnepanelen de maandelijkse lasten van de stroomrekening volledig of voor een deel komen te vervallen. Als er daadwerkelijk een overschot aan stroom opgewekt wordt, kan dit zelfs teruggeleverd worden, en ontvangt de eigenaar een vergoeding. Gemiddeld worden zonnepanelen binnen 5 jaar terugverdiend, wat gepaard gaat met een jaarlijkse besparing van zo’n €1200.

Een woning met zonnepanelen gaat dus gepaard met lagere maandlasten. Hierdoor komt er logischerwijs meer geld vrij om de woning te kopen. Waardoor er meer geld betaalt kan worden voor een woning.

Wilt u nu ook uw woning verduurzamen met zonnepanelen? Bereken dan eerst hoeveel zonnepanelen nodig zijn. Als u een grote woning en tuin heeft dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Maar als uw woning beperkt ruimte biedt raden we aan om te kijken naar de afmeting van de zonnepaneel die u laat plaatsen. In dit geval wilt u dat elke vierkante meter telt. Deel daarom het Wattpiek vermogen van het paneel door de oppervlakte, om zo het vermogen per vierkante meter uit te rekenen per type zonnepaneel. Op deze manier kunt u verschillende panelen goed vergelijken.  

Waarom stijgt de woningwaarde door zonnepanelen?

Waarom stijgt de woningwaarde door zonnepanelen?

Als we kijken naar de achterliggende reden, waarom de woningwaarde stijgt door zonnepanelen, dan spelen de lagere maandlasten een belangrijke rol. Kopers die een woning op het oog hebben, houden ook rekening met de maandelijkse lasten die volgen na aankoop. 

Als de maandelijkse lasten hoger liggen door een hoog energieverbruik, dan kunnen ze maandelijks minder geld betalen aan hun hypotheek. Zijn de maandlasten van de energierekening juist lager, zoals met zonnepanelen, dan zijn kopers bereid meer voor hun woning te betalen. In de wetenschap dat het een investering is en dit terugverdiend wordt naarmate ze langer in de woning wonen. 

Daarnaast hebben we nog de regels die door de overheid bedacht worden. Mensen zijn zich ervan bewust dat huizen met lage energielabels in de toekomst verduurzaamd moeten worden. Om een woning te verduurzamen moet er dus geld in de woning geïnvesteerd worden. Geld wat starters maar ook andere kopers niet altijd voor handen hebben. 

Aangezien de regelgeving omtrent duurzame woning in de toekomst onzeker is, kunnen kopers geneigd zijn meer te betalen voor een extra stukje zekerheid. In dit geval een woning met een hoog energielabel en zonnepanelen.

Wanneer zijn zonnepanelen voordelig voor huiseigenaren?

Het maakt dus eigenlijk niet uit of u de woning wilt verkopen, of dat u de woning nog een tijdje wilt bewonen. Zonnepanelen geven direct financieel voordeel en bij de verkoop geniet u van een hogere verkoopprijs. 

Tegelijkertijd wordt de woning ook nog eens makkelijker verkocht, door het hoge energielabel en hoeft u geen rekening te houden met verduurzamingswetgeving van de overheid.

Zonnepanelen zijn fundering voor verdere verduurzaming

Naast de eerder genoemde voordelen vormen zonnepanelen ook de fundering voor verdere verduurzaming. Als we het hebben over verduurzamen in Nederland, dan hebben we het eigenlijk over het gasverbruik verminderen. 

Dit betekent dat de woning volledig verwarmd kan worden op elektriciteit met een warmtepomp. Maar dit kan ook betekenen dat u een duurzame airco laat plaatsen die zowel kan verkoelen als verwarmen. In beide gevallen is het zo, dat hier stroom voor gebruikt wordt. 

Als u deze stroom niet zelf opwekt, dan bent u lang niet zo duurzaam als u denkt. Daarom zijn zonnepanelen belangrijk in het proces om verder te verduurzamen

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162