Duurzaam wonen in relatie tot een hoog energielabel

Wat zegt nou eigenlijk een energielabel? Is dat niet een beetje een wassen neus? Het is duurder geworden om er eentje aan te vragen, maar wie wordt daar nou beter van? Niet ik als eigenaar.

Je leest hier zomaar wat kreten die regelmatig geroepen worden als het gaat om het energielabel. Daarom is het tijd voor wat opheldering. Een energielabel aanvragen is namelijk verplicht als je je huis gaat verkopen. Lees je daarom mee?

Het belang van een energielabel

De eisen rondom het label zijn aangescherpt. En inderdaad: de kosten zijn hoger geworden. Dat komt omdat het voorheen mogelijk was om zelf bewijs aan te leveren en paperassen te uploaden die zouden moeten aantonen dat je duurzaam bezig was. Helaas leidde dit nogal eens tot fraude. Degene die de toetsing deed, had het huis nooit echt gezien en werkte in een rap tempo grote hoeveelheid aanvragen weg om een beetje geld te verdienen. Voor die paar euro die een label kostte, kon je ook niet heel veel meer verwachten. Inmiddels is het energielabel van bijvoorbeeld Energielabelperfect.nl een serieus document geworden. Er komt iemand naar de woning om de staat van het huis te controleren en de getroffen maatregelen voor duurzaamheid te beoordelen. Daarnaast krijg je meteen nuttige informatie over de mogelijkheden om je huis te verbeteren. Maar wanneer krijg je nou eigenlijk een hoog label?

Betekent een hoog energielabel per definitie duurzaam wonen?

Helaas is het nog altijd zo dat het niet betekent dat een hoog label ook daadwerkelijk inhoudt dat het huis tiptop geïsoleerd is. Oudere woningen die zonnepanelen op het dak hebben liggen, hebben soms ook al een hoger label. In een enkel geval zelfs als de woning verder helemaal niet zo goed geïsoleerd is. Toch zegt het wel degelijk iets. Steeds meer en meer eigenlijk. Dat komt omdat er vaker woningen worden getoetst aan de hand van de nieuwe regelgeving. Het label wordt daarmee steeds betrouwbaarder.

Lagere energiekosten als je een hoger label hebt?

Naast het energielabel is het ook belangrijk om inzicht te hebben in de maandelijkse kosten die je betaalt voor het gebruiken van energie. De ligging van het huis ten opzichte van de koude windstromen heeft bijvoorbeeld ook een behoorlijke invloed op het verbruik van gas en elektra. Simpel gezegd: als de woning niet veel kou vangt omdat er veel bomen omheen staan, stook je minder. En uiteindelijk gaat het om geld, nietwaar? Het label geeft aan hoe goed je huis geïsoleerd is en welke maatregelen er getroffen zijn om zelf energie op te wekken. Je voorschotbedrag en eindafrekening geven echter ook een indicatie over of je huis bestand is tegen kou en warmte. Duurzaam wonen houdt dus meer in dan alleen een letter op een label.

De noodzaak van zorgen voor het milieu

Laten we voorop stellen dat we allemaal gebaat zijn bij een goed milieu. De natuur zorgt voor onze zuurstof en ons eten. Het is dus belangrijk dat we daar zuinig op zijn. Het energielabel draagt zonder meer bij aan bewustwording over hoe wij met de aarde omgaan. Alleen daarom is het label al een uitermate goed idee.

Meest gelezen artikel
Groen dak: wat is het en wat zijn de voordelen ervan?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207