Wat kan je doen om je woning te verduurzamen?

Je woning verduurzamen is ten alle tijden een goed idee. Je helpt er de natuur mee en je geniet er zelf ook direct van. Je zult het merken in je wooncomfort èn in je portemonnee. Als dat geen goede combinatie is?

Start met de kleine oplossingen

De allersimpelste manier om het energieverbruik te verminderen begint met deze tips:

  • Doe de lampen uit als je niet in de kamer bent; je hebt per slot van rekening niets aan een verlichte kamer als je er niet bent.
  • De koelkastdeur mag best dicht als je drinken aan het inschenken bent op het aanrecht. Dat scheelt weer een graadje kou in de ruimte.
  • Sluit de deur van de woonkamer zodat het daar behaaglijk blijft en de warmte langer blijft hangen.
  • Haal de stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt. Ja, ook van opladers.

Natuurlijk maken al die kleine beetjes niet het grote verschil, maar ze dragen er wel degelijk aan bij.

Nu door naar het meer serieuze werk: het isoleren van je huis.

De verschillende isolatie mogelijkheden; begin hier met je woning verduurzamen

De meeste warmte verdwijnt via het dak. Dat komt omdat de warmte stijgt en vervolgens een weg naar buiten zoekt. Het meest logisch is dan ook om te beginnen met het isoleren van het dak. De terugverdientijd hiervan ligt tussen de 2 en 5 jaar, afhankelijk van de wijze van isoleren. Als je een zolderverdieping hebt waar je niet of nauwelijks gebruik van maakt, kun je in plaats van het dak te isoleren, ook aan de tussenvloer denken. Dat is een stuk goedkoper en eveneens erg effectief.

Het isoleren van de gevels is vooral een goed idee als je een gevel hebt met weinig glasopeningen. Een muur met veel raamkozijnen heeft relatief weinig oppervlak om isolerend materiaal tussen te stoppen. De kosten zijn dan in verhouding hoger en de opbrengsten minder. Je kunt in dat geval ook overgaan tot het laten plaatsen HR++ beglazing of triple glas. Een houten kozijn geeft bovendien minder overdracht van kou dan bijvoorbeeld een aluminium of kunststof kozijn; bij dit soort kozijnen is vaak sprake van een zogenaamde koudebrug.

De langste terugverdientijd heeft het isoleren van de begane grondvloer. Dit ligt rond de 10 tot 12 jaar. Voor de opbrengst hoef je het dus niet te doen; het is echter wel lekker behaaglijk aan je voeten.

Woning verduurzamen
Bron afbeelding: Slimster.nl

Groene energie

Je huis verduurzamen doe je ook door zelf je energie op te wekken. Dit is in feite de meest groene energie die er is. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en worden steeds beter. Algemeen bekend zijn de zonnepanelen. Het straatbeeld wordt meer en meer getypeerd door daken die voorzien zijn van panelen. Ook de warmtepomp begint aan populariteit te winnen. De zonneboiler daarentegen is nog relatief onbekend, terwijl dit juist een absolute aanrader is. Het is een eenvoudige en betaalbare manier om warm water op te slaan en te gebruiken op momenten dat er in huis behoefte aan is. Kijk daar dus ook eens naar tijdens je zoektocht naar de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis.

Helaas is dit blog veel te kort om alle ins-& outs uiteen te zetten. We raden je dan ook aan om uitgebreid op onderzoek uit te gaan, veel vragen te stellen en veel te lezen. De natuur en je portemonnee zullen je dankbaar zijn!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207