Het huis ontruimen na overlijden van een dierbare: zo doe je dat

Wanneer een dierbare overleden is of overgaat op begeleid wonen (bijvoorbeeld door een handicap of ouderdom) moet het huis ontruimd worden. Best een zware taak, zeker omdat je met je hoofd waarschijnlijk ontzettend bij die dierbare bent. We snappen dat je geen zin hebt in die klus, maar het moet helaas wel gebeuren. Zo pak jij de ontruiming van het huis het beste aan. Lees verder!

Doe het niet alleen

Zorg dat je er niet alleen voor staat, daar is de klus echt veel te groot voor. Misschien heb je familieleden bij wie het vanzelfsprekend is dat ze helpen met het ontruimen van het huis, anders is het zaak om wat goede vrienden op te trommelen. Mocht dat niet lukken, of mocht je echt ontzettend opzien tegen de klus, kun je ook een bedrijf inhuren en het huis laten ontruimen. De huis ontruimen kosten vallen vaak nog best wel mee ook. Wees niet bang dat een dergelijk bedrijf alles weggooit. Zij gaan echt goed met jou naar de spullen kijken en besluiten wat er mee gedaan moet worden.

Systematiek

Geef jezelf de tijd en pak het systematisch aan.

Het ontruimen van een huis is een enorme klus, zeker wanneer iemand er meerdere jaren gewoond heeft, Verwacht niet van jezelf dat het in een dag gedaan is. Geef jezelf de tijd en pak het systematisch aan. Doe je het ruimte voor ruimte, of ruim je de spullen uit van klein naar groot (begin bijvoorbeeld met dingen als boeken en eindig met de meubels).

Het overlijden van een dierbare is een emotionele gebeurtenis. Direct na overlijden moet er veel geregeld worden. In dit artikel op Huislijn.nl lees je over: Het leeghalen van een huis na overlijden

De inboedel

Er moet een helder plan komen over wat er met de inboedel moet gebeuren. Een deel kan misschien direct naar de stort. Maak ook een overzicht van de spullen die je eventueel wil verkopen en de spullen die je zelf wilt houden. Het kan zomaar dat bepaalde spullen een zekere emotionele waarde bezitten. Is er al een koper voor het leegstaande huis? Overleg of deze bepaalde meubels misschien over wil nemen, dat scheelt een hoop gedoe.

Lees ook: In 4 stappen nul-op-de-meter wonen

Het huis klaar voor de verkoop

Het huis klaar voor de verkoop

Zorg tot slot dat het leeggeruimde huis klaar is voor de verkoop. Als iemand jarenlang in dat huis gewoond heeft, zal er waarschijnlijk wat achterstallig onderhoud zijn. Loop eens met een expert door het huis, welke klussen moeten er nog allemaal geklaard worden? Kan je dat zelf of moet je daar toch echt een professional voor inhuren? Wanneer al het achterstallige onderhoud weggewerkt is, moet het huis goed schoongemaakt worden. Waarschijnlijk is er onder sommige meubels een gigantische laag stof vandaan gekomen. Als er een tuin is bij het huis, zorg dan ook dat deze weer even mooi op orde gebracht wordt. Zo is het huis weer aantrekkelijk voor een eventuele koper.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162