In 4 stappen nul-op-de-meter wonen

Duurzaam wonen wordt steeds populairder. Het is dé manier om jouw bijdrage te leveren aan een gezondere toekomst, zonder extreme opwarming van de aarde. Daarnaast heb je zo ook een lagere energierekening, wat dan weer fijn is voor je bankrekening. Een manier om duurzaam te wonen is door een nul-op-de-meter woning te maken. Hierdoor wek je evenveel energie op als dat het huis verbruikt, zodat je ecologische voetafdruk flink minder wordt. Weten hoe je dat het beste aan kunt pakken? Je leest het hier: van isoleren tot zonnepanelen Nijmegen laten plaatsen.

De eerste stap is goede isolatie

Verduurzamen begint altijd met isoleren. Begin met het dak, want hier zal de meeste warmte ontsnappen. Ook de muren en vloeren moeten geïsoleerd worden. De kelder wordt nog weleens vergeten, maar het is aan te raden om die ook goed te laten isoleren. Verder ontsnapt warmte ook via het glas, vooral wanneer het gaat om enkel glas wat al een tijd meegaat. Door dubbelglas erin te laten zetten, zul je veel minder warmte verliezen.

Verduurzamen begint altijd met isoleren

Duurzame energiebronnen gebruiken

Nadat alles geïsoleerd is, is het tijd om de energie op te kunnen wekken. De meest gekozen optie hiervoor zijn zonnepanelen. Hiermee kun je zelf energie opwekken met behulp van de zon. De hoeveelheid energie die opgewekt wordt hangt af van hoeveel zonnepanelen je plaatst en waar ze gelegd worden. Logischerwijs zullen zonnepanelen op het noorden minder effectief zijn dan zonnepanelen op het zuiden. Daarbij hangt de hoeveelheid zonnepanelen af van hoeveel je wilt investeren en hoe groot je dak is.

Het gebruik van een warmtepomp en vloerverwarming

Daarna is het tijd om de rest van de apparaten efficiënt te benutten. Zo kun je afscheid nemen van je oude radiatoren en deze vervangen door vloerverwarming; een veel efficiëntere bron van warmte. Door de vloerverwarming te combineren met een warmtepomp, kun je duurzaam het huis laten verwarmen. Een warmtepomp maakt zowel verwarming als koeling mogelijk. Het haalt warmte uit de omgeving. Dit kan zowel lucht, water als de grond zijn, waardoor het een ruimte kan gaan verwarmen.

Lees ook:
Kostbaarheden verzekeren en opbergen:
Waar moet je op letten?

Sla je energie slim op

Op sommige dagen zal je meer energie verbruiken dan op andere dagen. Hierdoor kan het voorkomen dat je op die dag meer verbruikt dan je beschikbaar hebt, óf dat je juist energie overhoudt. Door een slim energieopslagsysteem aan te schaffen, kun je deze overgebleven energie opslaan. Op die manier kun je op dagen dat je meer energie nodig hebt dan dat je beschikbaar hebt, alsnog gewoon nul-op-de-meter blijven wonen. Een monitorsysteem kan ook handig zijn: zo weet je exact hoeveel stroom je verbruikt en welk apparaat specifiek meer stroom verbruikt. Op die manier kun je slijtage van de wasmachine of vaatwasser ook eerder herkennen, zodat je deze direct kunt vervangen.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 251