Tips voor het klussen in je nieuwe huis

De kans dat je je nieuwe huis zo kunt betrekken zonder er ook maar iets aan te doen, is heel klein. Vaak moet er hier en daar geklust worden. We geven je een aantal tips om dat zo goed mogelijk aan te pakken.

Zelf doen of uitbesteden?

Of je de klusjes zelf doet of door een vakman laat doen, is altijd een afweging die je moet maken. Enerzijds scheelt het een hoop werk om het uit te besteden en weet je dan zeker dat het goed wordt gedaan, anderzijds zit daar natuurlijk wel een prijskaartje aan en kun je geld besparen door het zelf te doen. Het beste is om het per klusje te bekijken. Sommige dingen kun je misschien prima zelf. Of wellicht heb je een behendig iemand in je vrienden- of kennissenkring die het gratis of voor een leuk prijsje wil doen. Ligt het wat verder van je bed, dan is het misschien beter om een vakman in te huren. Bijvoorbeeld bij klusportaal Zoofy kun je een vakman eenvoudig online bestellen. Het is namelijk nooit zo makkelijk als dat het er op een video wellicht uit kan zien. Andere factoren die je in overweging kunt nemen is hoe leuk je een klus vindt om te doen en hoeveel tijd en moeite erin zou gaan zitten.

De beste volgorde voor het klussen

Het is het beste om te beginnen met het verven van de muren en plafonds en pas daarna de vloer te leggen (mits van toepassing). Het maakt dan namelijk niet uit als er onverhoopt verf op de vloer komt, dus je hoeft een stuk minder voorzichtig te doen. Na het verven, maar voor het leggen van bijvoorbeeld je laminaat vloer vervang je de stopcontacten Verder is het goed om te weten dat je bij een huis met meerdere verdiepingen van boven naar beneden werkt.

Gereedschap en andere benodigdheden

Voor de klusjes die je zelf gaat doen is het belangrijk dat je het juiste gereedschap in huis hebt. De kwaliteit van het gereedschap heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Zet eerst op een rij wat je allemaal nodig gaat hebben. Kijk vervolgens wat je nog in huis hebt. Voldoet dit nog? Mocht het niet meer voldoen of heb je bepaalde apparaten niet, dan kun je eerst bij familie en/of vrienden rondvragen wat zij hebben staan. Hebben zij het nodige ook niet, dan is huren een optie. Zeker als je het apparaat daarna nooit of zelden nodig denkt te hebben. Maak ook een lijst van de andere benodigdheden en haal deze in huis voordat je begint met klussen. Je wilt zoveel mogelijk voorkomen dat je opnieuw naar de bouwmarkt moet.

Het motto van wooninfluencer Anita van Delft is ‘Klus veilig‘. Lees daarom snel haar artikel over: De juiste werkbroek voor elke klus en voor iedereen

klussen in huis

Denk aan eventuele vergunningen

Als je flink gaat verbouwen, is er een kans dat je voor sommige klussen een vergunning nodig hebt. Controleer dit en vraag de eventuele vergunningen tijdig aan. Het kan namelijk eventjes duren voordat je de vergunning daadwerkelijk in de pocket hebt.

Inrichting

Na het klussen kan je dan eindelijk starten met het leuke werk, namelijk het inrichten van je huis. Waar ga je je bank, stoelen en eettafel plaatsen en hoe ga je je slaapkamer inrichten? Maar eerst moet er dus geklust worden. Veel succes, maar natuurlijk ook veel plezier.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 186