Wat zijn de mogelijkheden om je huis te verduurzamen?

Kortgeleden was het Earth Overshoot Day. Dat wil zeggen dat alle grondstoffen die de aarde in 1 jaar kan leveren al opgebruikt zijn. En dat terwijl we, op het moment van schrijven, nog een maand of 5 te gaan hebben. Duurzaamheid blijft dan ook een belangrijk topic. Het verduurzamen van je huis is een van de manieren om je steentje bij te dragen. Daarom informeren we je in dit blog graag over de diverse mogelijkheden.

Eenvoudige tips om te besparen op je energierekening

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft verduurzaming helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, we raden je aan om klein te beginnen. Dat kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren doen:

  • Zorg voor radiatorfolie achter je verwarming. Hierdoor verdwijnt de warmte niet in je muren, maar wordt het weerkaatst en komt het de ruimte in. Er zijn ook kleine ventilatoren die je op de verwarming kunt plaatsen, waardoor de warmte beter verspreid wordt. Hierdoor hoef je minder hard te stoken, bespaar je op de energiekosten en ben je zuinig op moeder Natuur.
  • Trek een dikke trui aan en ga onder een dekentje liggen. Of douche koud (in elk geval kouder dan je gewend bent). Dat is hartstikke goed voor de organen in je lichaam en je lijf went daarmee aan lagere temperaturen. Je zult al snel merken dat het niet meer nodig is om de verwarming een graadje hoger te zetten als het buiten kouder wordt. Ook het dragen van sloffen of gevoerde laarsjes is een ideale oplossing om je lichaamstemperatuur omhoog te krijgen. Net als even sporten of stofzuigen. Warmte gegarandeerd.

Mogelijkheden om je huis te isoleren

Als je het serieuzer aan wilt pakken en budget hebt of je wilt geld lenen voor verduurzaming van je huis, denk dan aan de volgende stappen:

  • Het isoleren van de vloer.

Als je een kruipruimte hebt, is het gemakkelijk om de vloer te laten isoleren. Er zijn dekens die opgehangen kunnen worden aan de onderzijde van de vloer, maar ook bolletjes die je in de kruipruimte kunt laten spuiten. Als je geen kruipruimte hebt, zul je het moeten doen met isolatie onder de vloerafwerking. In veel gevallen komt de vloer dan iets omhoog en moet er rekening gehouden worden met de hoogte van de deuren en dorpels.

  • Het toepassen van gevelisolatie.

In veel huizen is al isolatiemateriaal aanwezig. Zeker in de gevels is het niet slim om zonder onderzoek een extra isolatielaag toe te voegen. Lekkages in de binnenmuur kunnen het gevolg zijn en dit moet je te allen tijde zien te voorkomen. Eventueel kun je kiezen voor behang met een isolerende laag. Alle beetjes helpen.

dakisolatie
  • Tot slot het isoleren van het dak.

Dit is een van de meest voorkomende manieren om je huis te isoleren. Vanaf de buitenzijde is wellicht de beste optie, maar via de binnenzijde is ook een mogelijkheid. En denk ook eens aan het isoleren van de verdiepingsvloer. Zeker als je de zolderetage niet gebruikt, is het aanbrengen van een isolatielaag bij de verdiepingsvloer een goedkoop en snel alternatief. En zeker zo effectief.

Zoals je leest kun je moeder Aarde op verschillende manieren helpen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aanschaffen van zonnepanelen, airco’s, warmteterugwinsystemen of een warmtepomp. Als we allemaal ons steentje bijdragen, komt het vast nog goed.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207