Oei een lekkage! Wat nu?

Ineens valt het je op. Je zit wat tv te kijken en plots valt je oog op iets dat er gisteren nog niet zat. Toch? Die bruine kring in het plafond zat er gisteren toch nog niet? Of wel? Je pakt een stoel en voelt aan de plek. Droog. Is het geen lekkage dan? Je denkt na over wat er boven die plek zit. Een slaapkamer. Geen waterleiding, geen afvoer, geen verwarmingsbuizen. Wat kan het dan zijn?

 

Speur maar eens wat op internet. Je komt er niet achter. En dus heb je een vakman nodig. Zeer waarschijnlijk zijn het toch kringen die ontstaan zijn door een lekkage, al kan het ook duiden op condensvorming en een ‘koudebrug’. Dat laatste is een verbinding in een constructie waarbij de koude van buiten naar de binnenzijde van de constructie geleid wordt, waardoor ook condens- en druppelvorming kan ontstaan.

 

Hoe spoor je een lekkage op?

Als jij het idee hebt – bijvoorbeeld door bruine kringen op het plafond – dat er ergens een lek is ontstaan, moet je geen moment twijfelen: je moet het lek zien op te sporen! Immers, een lek gaat uit zichzelf niet dicht, maar wordt over het algemeen alleen maar erger. Hoe ga je op zoek naar een lek?

 

  • Kijk of er op de plekken van de lekkage leidingen of afvoeren lopen.
  • Controleer of verwarmingsbuizen vochtig zijn.
  • Volg het spoor van water of natte plekken, waar lopen ze heen?

 

Leidingen en afvoeren die in muren of vloeren zitten zie je uiteraard niet en kun je dus moeilijk controleren op lekkages. Misschien zie je wel de schade die de lekkage al heeft veroorzaakt. Het kan zijn dat je op de volgende zaken stuit:

 

  • Vochtplekken op muren en/of vloeren
  • Schimmelvorming op muren en/of vloeren
  • Houtrot
  • Een muffe geur in huis
  • Water op plaatsen waar het droog hoort te zijn

 

Vaak merk je lekkages pas na verloop van tijd op. Als het eigenlijk al te laat is en er al wat schade is aangericht. Punt is dat een lek niet per se hoeft te zitten op de plaats waar het water doorlekt. Water gaat altijd naar beneden en zoekt de gemakkelijkste weg. Het kan zo een hele afstand overbruggen om uiteindelijk dat plekje te vinden waar het weg kan lopen. Het water kan zo een spoor van vernieling achter hebben gelaten voordat jij hebt ontdekt dat er een lekkage is.

 

Wat kun je doen als je het lek niet vindt?

Als je hebt geconstateerd dat er een lekkage is, maar je kunt niet vinden waar het water vandaan komt, dan is het verstandig om direct een professional in te schakelen. Een goede loodgieter beschikt over apparatuur waarmee hij lekken op kan sporen, ook als het weggewerkte leidingen in de muur of het plafond betreft. Hij kan daarmee als het ware ‘dwars door muren heen kijken’. Dat is fijn, want dan hoeft er niet gebroken te worden, vooralsnog in elk geval.

 

Wat moet er gebeuren als het lek opgespoord is?

Als het lek is opgespoord krijg je van de loodgieter een rapport waarin staat waar het lek zit en hoe hij het eventueel kan repareren. Het kostenplaatje wordt er ook in meegenomen, plus eventuele alternatieve oplossingen. Als jullie een akkoord hebben over het plan van aanpak kan de loodgieter aan de slag. Hij repareert het lek voor je. Mogelijk moet je daarna nog wel een andere vakman inhuren om eventuele schade te herstellen, dan wel de aangetaste plekken te schilderen.

 

Hoe vind ik een betrouwbare loodgieter?

Als je dringend professionele hulp nodig hebt bij een lekkage, dan zoek je mogelijk op internet naar een goede vakman. Het aanbod is overweldigend en al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Om je daarbij te helpen, hebben wij het platform Lekkageprobleem Kwijt opgezet. Daarin hebben we loodgieters verzameld die we vooraf uitgebreid gescreend hebben op vakkundigheid, ervaring, betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid. Zo helpen we onze vakmannen om vindbaar te worden op Google en helpen we onze klanten aan een goede betrouwbare loodgieter in de buurt. Want vanzelfsprekend hebben we een vakman in elke regio, dus ook in die van jou! Je wilt je lekkageprobleem kwijt? Je weet nu wat je te doen staat!

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101