De waterontharder: het geheim voor een stralende huid, zachte was en schoonmaakgemak in huis

Of je nu in een nieuwbouwhuis of in een ouder huis gaat wonen, tegenwoordig hoor je iedereen over het (laten) installeren van een waterontharder in huis. Maar welke voordelen levert zo’n waterontharder nu eigenlijk op? Het zou voor zachter water en dus zachtere was, huid en haar zorgen. Maar zijn dit feiten of fabels? Ik neem je graag mee in de wondere wereld van waterontharders.

Ervaringsdeskundige in de dop

Inmiddels kan ik mijzelf een ware ervaringsdeskundige (in de dop weliswaar) van een waterontharder noemen. Vorig jaar kocht ik een wat ouder huis, maar de bedoeling was om met een verbouwing echt alles in huis te vervangen. Zo kregen ook de keuken en badkamer een opknapbeurt en deels nieuwe leidingen. Al eerder had ik gehoord over een waterontharder en het leek mij een goede keuze om tijdens de verbouwing er een te laten installeren. Dit bleek uiteindelijk ook een goede keuze te zijn geweest: tot op heden heb ik in huis helemaal geen last van kalkaanslag! Het schijnt er zelfs voor te kunnen zorgen dat de al aanwezige kalk uit je leidingen en apparaten verdwijnt.

Nieuwsgierig naar de badkamertrends van 2024?
Lees dan het artikel van Vincent Mossel met de 6 trends.

Wat doet een waterontharder nu eigenlijk precies?

badkamer met douchecabine

Hard water bevat calcium en magnesium. Deze bestandsdelen zorgen voor kalkaanslag in leidingen en bijvoorbeeld op zwarte kranen of op je glazen douchescherm. Simpel gezegd zorgt een waterontharder er eigenlijk voor dat je water zachter wordt door kalk uit het water te filteren.

5 feiten en voordelen van een waterontharder

  1. Een waterontharder vermindert kalkaanslag: E verwijdert de mineralen die kalkaanslag veroorzaken uit het water. De waterontharder zal dus zorgen voor het verminderen van kalkaanslag op kranen, tegels en in apparaten. Dit zorgt dus ook voor een langere levensduur van je apparaten.
  2. Een waterontharder bespaart energie en verlaagt kosten: Hard water kan ervoor zorgen dat apparaten zoals je vaatwasser of wasmachine minder goed gaat werken. Door een waterontharder te gebruiken, werken apparaten beter en verbruiken ze minder energie. En dat zorgt dan uiteindelijk weer voor een kostenbesparing.
  3. Een waterontharder zorgt voor zachter en gladder haar en huid: Hard water kan je haar en huid uitdrogen en dof maken. Voor mensen met een gevoelige huid of haarproblemen kan zacht water bijdragen aan een betere huid- of haarconditie.
  4. Een waterontharder zorgt voor meer schoonmaakgemak en zachte was: En zorgt ervoor dat er minder kalkaanslag wordt gevormd. Dit zorgt ervoor dat je kranen, douchewanden, glazen en andere oppervlakken makkelijker schoon kunt maken. Tijdens het wassen hoef je ook geen wasverzachter te gebruiken om zachte was te krijgen.
  5. Een waterontharder is duurzamer voor het milieu: Al met al kan het gebruik van een waterontharder in het huishouden bijdragen aan een schonere en duurzamere omgeving: apparaten werken beter, waardoor minder water en energie wordt verbruikt en ook het gebruik van schoonmaakmiddelen om kalk te verwijderen zijn niet meer nodig.

Keuze en installatie van een waterontharder in huis

een bad eendje in bad en de voordelen van hoekbaden

Er is, zoals met alles tegenwoordig, keuze uit veel verschillende soorten en maten waterontharders en er zijn ook tal van aanbieders te vinden. Zorg dat je je goed inleest en laat je adviseren over de kosten, installatie en mogelijk onderhoud voor de komende jaren. Wil je zelf een waterontharder installeren? Op internet zijn er allerlei handleidingen te vinden hoe je dat zelf kunt doen. Je dient wel rekening te houden met factoren in de ruimte waar je deze wilt gaan plaatsen. En ben je nu zelf niet zo handig of vind je het installeren van een waterontharder toch wat spannend? Vaak is er bij de aanschaf van een waterontharder de mogelijkheid om het apparaat te laten installeren door een professional.

Lees ook: Hoe creëer je een landelijke sfeer in je badkamer?

Onthoud dat het kopen van een waterontharder een investering is op de lange termijn, dus overweeg goed of de voordelen van een waterontharder opwegen tegen de investering die je doet. Mijn vraag zou eigenlijk niet zijn óf je het waard vindt een waterontharder aan te schaffen, maar wanneer! Op naar een stralende huid, zachte was en meer schoonmaakgemak in huis!

Lisanne,
Lisanne,

Hi! Mijn naam is Lisanne, ook wel bekend als interiorbylisan! Ik hou me al een aantal jaar bezig met interieurstyling, naast mijn werk als ambtenaar.

Artikelen: 6