Een kleine badkamer? Zo richt je het optimaal in

Heb je een kleine badkamer? Dan ben je niet de enige. Meer dan de helft van Nederlandse badkamers ligt namelijk aan de kleine kant. Voor een douche, toilet en een badkamermeubel is er vaak nog ruimte, maar een bad dan weer net niet. Toch wil je er van de kleine kamer optimaal gebruik van maken: het is immers de plek waar je ‘s ochtends jezelf gereedmaakt voor de dag en de dag ook weer eindigt. Hoe zorg je er dus voor dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte die je ter beschikking hebt? Wij geven je een paar tips hiervoor. Met deze tips zorg je er zeker voor dat je badkamer niet te klein lijkt, maar ook een frisse, opgeruimde uitstraling toont!

Wel een douche, bad of radiator?

Badkamer verbouwen

Als je een kleine ruimte tot je beschikking hebt, dan moet je helaas ook zaken opofferen. Je kan namelijk niet alles hebben wat je wilt! Je gaat natuurlijk geen bad kiezen als je weet dat je die niet dagelijks gaat gebruiken! Dat is net als het gebruiken van een serum niacinamide voor je huid, wanneer je geen last hebt van hyperpigmentatie. Een inloopdouche en een wastafel is over het algemeen voldoende. Heb je toch liever echt een bad? Dan zijn een hoekbad of een compact inbouwbad mogelijke opties. Voor de verwarming heb je wel een groot voordeel: je hoeft namelijk niet een grote ruimte te verwarmen. Een radiator kan je dus gemakkelijk kwijt achter een deur of boven het bad.

Licht, kleur en transparantie: de heilige eenheid

De juiste kleuren en voldoende licht en transparantie kunnen al veel verandering brengen in de uitstraling van een kamer. Dit geldt ook voor een badkamer en zeker wanneer het klein is: lichte en heldere tinten kunnen er namelijk voor zorgen dat natuurlijk daglicht goed weerkaatst wordt. Het resultaat? Een kleine badkamer die veel ruimer lijkt dan het daadwerkelijk is. Transparantie zorgt er daarnaast voor een optische illusie van een grotere badkamer. In combinatie met spiegels en grote tegels versterk je dit effect nog meer. Een ander voorbeeld is om een glazen wand voor je douche te plaatsen, want dit vergroot de ruimtelijkheid nog meer.

Benut alle hoeken

Optimaal omgaan met een kleine ruimte betekent dat je alle vierkante meters die je hebt goed moet gebruiken. Gebruik dus een beetje creativiteit wanneer je je badkamer ontwerpt. Denk bijvoorbeeld aan een douche in een driehoek vorm, wat de douche minder diep maakt en je meer ruimte geeft voor andere meubels. Je kunt ook gaan voor een wastafel in een hoekvorm, want hierdoor creëer je meer vrijheid in beweging in de ruimte. Een andere handige tip is om zo veel mogelijk in de hoogte te gaan: plaats dus rekken en hoge kasten om je favoriete niacinamide creme en andere skincare spullen, handdoeken en föhn te bewaren. Vergeet ook niet de ruimte onder je wastafel: plaats een kast met veel lades in om zo al je spullen op te bergen.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 30