Overwaarde investeren in vastgoed

Een nieuwe blik op de overwaarde verzilveren en te gaan investeren in de vastgoedsector. U kan uw overwaarde investeren in vastgoed door iemand anders te laten inkopen in uw huidige eigen huis. De mede-eigenaar koopt zich in voor 50% van de huidige taxatiewaarde van uw woning. Dit is altijd verplicht. Hoger of lager inkopen dan 50% van de taxatiewaarde mag dus niet.

Het kunnen maximaal 4 inkopers worden die mede-eigenaar worden van uw eigen woning. U betaald dus geen hypotheekrente over dat bedrag want u leent het geld niet.  U krijgt het van diegene die bij u in komt wonen. De mede inwoners krijgen dus een hypotheek via een geldverstrekker. Lexwonen.nl en partners helpen u verder met overwaarde investeren voor vastgoed. U bepaald zelf of u woningen gaat verhuren of vakantiehuisjes. Het is de goedkoopste methode om te investeren en het kan u tienduizenden euro’s per jaar schelen, lees maar.

Overwaarde gebruiken in vastgoed

Stel u heeft een eigen huis met een waarde van € 500.000,-? Uw huidige hypotheekstand bedraagt € 100.000,-. U laat dan  een mede belegger of familielid die een huis zoekt zich inkopen in uw woning. Dat moet voor de helft van de marktwaarde en mag NOOIT meer of minder!  Vaak zijn dat dan eigen kinderen, broers, vrienden of ouders die zich dan inkopen en dus ook mede-eigenaar worden van de woning.  Het bedrag waarvoor zij zich laten inkopen bedraagt dus € 250.000,-.

Overwaarde investeren in vastgoed

De inkopers krijgen dus een hypotheek van de geldverstrekker voor € 250.000,-. Deze lening valt voor de mede-eigenaar, de inkopers dus in box 1. U krijgt ook een andere hypotheek want uw huidige geldverstrekker staat dit niet toe. Voor de huidige eigenaar valt de hypotheek in box 3 omdat hij andere dingen doet met zijn geld dan de hypotheek aflossen. U gaat er namelijk een vastgoed investering mee doen. Raadpleeg altijd vooraf een belastingdeskundige. De notaris maakt dat geld na de overdracht over op uw rekening. U heeft € 250.000,-  gekregen wat u kan gebruiken om te investeren in bijvoorbeeld vastgoed. U betaald hier geen rente over, het is uw eigen geld wat u heeft verkregen door een mede-eigenaar te laten inkopen in uw woning.

Overwaarde investeren betekent concessies doen

Hoe u ook gaat investeren, u zal altijd concessies moeten doen als u de overwaarde wil verzilveren. Niets gaat voor niets. Financieel onafhankelijk worden gaat niet van zelf. Dit is wel de makkelijkste en goedkoopste wijze om overwaarde te investeren in woningen.

U heeft geen dure maandelijkse kosten. Het rendement door huuropbrengsten is dus hoger. Mocht de woning tijdelijk niet verhuurd worden dan heeft u ook geen kosten. Uiteraard kijkt u verder dan 10 jaar. Wat zou de woning waard zijn over 10 of 20 jaar.

Het genot nu van de huuropbrengsten en de winst van verkoop woning na 20 jaar.

Verplicht samenwonen bij inkopen in huis

Het is  verplicht om samen te gaan wonen in de woning. Iedereen moet op dat adres gaan samenwonen en ingeschreven staan. Het gevaar zit hem echter hierin dat als iemand de woning wil verlaten dat dan de hypotheek niet meer past. Lex van de Straat van Lexwonen.nl raad u aan een zorgvuldige afweging te maken. U bent namelijk van plan om voor langere tijd te gaan investeren.

Zorg altijd voor een plan B. Voorkom verassingen en zorg voor een alternatief als een van de huidige inkopers de woning wil verlaten.

Wat kost een reguliere verhuurhypotheek?

Wat kost een verhuurhypotheek?

Gaat u een verhuurhypotheek aan dan betaald u 5,5% rente. We gaan nu even kijken naar die € 250.000,- die u van uw mede-eigenaar heeft ontvangen via de notaris. Reken eens even uit! Een besparing van 5,5% van € 250.000,- bedraagt € 13.750,- per jaar.

Slimmeriken reserveren dit geld op de bank en kopen na 6 tot 10 jaar een pandje er bij van het opgespaarde geld wat u anders kwijt was aan een dure verhuurhypotheek. Investeren in de toekomst met uw eigen overwaarde gaat u toch geen geld voor betalen?

Andere wellicht makkelijke constructie ook mogelijk

Lexwonen.nl maakt ook mee dat de huidige eigenaar niet een mede-eigenaar gaat zoeken maar samen met 1, 2 of 3 mede beleggers een huis gaat zoeken. Allen gaan dus hun overwaarde verzilveren door de verkoop van hun huis. Allen gaan dan op inkomen een hypotheek afsluiten.

Woning kopen kan met 4 personen

Om het nog gekker te maken, u kan een huis kopen met 4 personen. Bent u dus getrouwd en uw broer ook? Wilt u samen verder met vastgoed investeringen? Geen probleem, samen kopen en samen overwaarde gebruiken om te investeren in vastgoed kan. Reserveer wel geld voor de woninginrichting. Kijk ook eens op schapenvacht24.nl voor schapenvacht als woningdecoratie. Daar kan u uitzoeken wat beter is dan online kopen en maar afwachten of de vacht u bevalt.

Problemen kunnen ontstaan bij WW of overlijden

U moet dus verplicht samen wonen maar u kan wel investeren in vastgoed omdat u samen uw overwaarde gebruikt. Verzekerd van extra inkomen. Als iemand komt te overlijden dan zou er een probleem kunnen ontstaan. Het erfrecht gaat gelden. Is iemand getrouwd dan gaat het recht over naar de partner. Heeft u echter met iemand een alleenstaande een huis gekocht? De erfgenamen hebben het recht op de helft van de overwaarde op het moment van overlijden. Het zou kunnen dat de woning die samen gekocht is verkocht moet worden.

Vooraf de notaris raadplegen

Risico’s loopt u altijd, ook als u gaat trouwen en een huis gaat kopen. Jullie moeten echter zelf bepalen welke risico’s jullie willen lopen. Voorkom om in een situatie te komen die u niet wenst.

Op dit moment hebben wij een geldverstrekker die een hypotheek verstrekt voor 4 personen waarbij er dus 3 personen zich gaan inkopen. Dit mag ook 1 persoon zijn.

Afspraak samen met mede-investeerder

Maak samen een afspraak, een plan de Campagne. Zet hier duidelijk in wat jullie wensen zijn. Afspraken zijn nooit bindend, kijk maar naar een huwelijk. Bespreek tot wanneer jullie minimaal samen in dat huis gaan wonen. Je kan met de overwaarde van je huidige woning leuke dingen doen als je dat samen doet.

Spaar zoveel mogelijk in de komende jaren. Zowel de huurinkomsten die uit de investering komen alsmede een fictieve rente sparen die u anders ook was kwijt geweest.

Raadpleeg belastingdeskundige

Deskundige raadplegen

Raadpleeg ook een belastingdeskundige voordat u samen gaat kopen met 2, 3 of 4 aanvragers. Uw oude hypotheekrente kan u namelijk niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting. Uw overwaarde gebruiken voor investeringen is puur uw eigen geld die u gratis in handen krijgt. U heeft geen bank nodig waar u geld kan lenen op basis van vermeende overwaarde tegen een hoge rente.

Raadpleeg oude bank op boeterente

Raadpleeg uw huidige geldverstrekker of u boeterente verschuldigd bent. Dat zou nog een addertje onder het gras kunnen zijn. Omdat u MOET oversluiten naar een andere bank om overwaarde vrij te maken door inkopen van anderen kan het zijn dat er een boete is.

Is uw huidige hypotheekrente lager dan de nieuwe hypotheekverstrekker? U heeft dan geen boeterente. Vraag altijd de boeterente op bij uw huidige geldverstrekker. Gaat u een hogere hypotheek betalen? Dit betekent dat uw maandlasten wat hoger worden. Over het algemeen is het zo dat u veel minder maandlasten heeft dan met een verhuurhypotheek. Elke situatie is anders. Overwaarde investeren is berekenen en informeren.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101