Verhuizen zonder stress: zo doe je dat!

Ondanks dat een verhuizing eigenlijk een hele leuke stap is, levert het natuurlijk wel de nodige stress op. Helemaal niet nodig, wat ons betreft. Met de juiste voorbereiding, planning en een beetje hulp van familie of vrienden is het klusje immers zo geklaard. Maar hoe zorg je ervoor dat je verhuizing zo soepel mogelijk verloopt? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje.

Begin op tijd en maak een planning

Ondanks dat een verhuizing heus geen wereldklus is, moet je het ook niet onderschatten. Begin daarom op tijd, het liefst minstens een maand van tevoren met de voorbereiding. Je zult niet de enige zijn die bij het leegruimten van de zolder eindeloos veel spullen tegenkomt die je niet mee wilt nemen. En ook je kledingkast kan vast wel een update gebruiken. Maak deze selectie dus vast op tijd, en zorg dat alles wat je wilt verkopen of weggooien alvast weg is.

Daarnaast kun je ook gerust vast weken van tevoren verhuisdozen bestellen en beginnen met inpakken. Die hele kast vol boeken bijvoorbeeld, het servies van oma en speelgoed dat niet wordt gebruikt, het kan allemaal maar vast in een doos zitten, niet?

verhuisdozen voor tijdelijke opslagruimte

Als laatste maak je het beste lijstjes met alles wat er moet gebeuren en waar je aan moet denken. Je moet namelijk niet alleen aan familie en vrienden, maar ook bij allerlei instanties en aanbieders van abonnementen je adres wijzigen. Schrijf deze allemaal op, zodat je ze kunt wegstrepen zodra de wijziging is doorgegeven.

Daarnaast is het verstandig om het reserveren van een verhuiswagen (of een team aan verhuizers) op tijd te doen. Met een beetje pech heeft het verhuisbedrijf van jouw keuze geen ruimte op jouw verhuisdag, wat je planning in de war schopt.

Inpakken als een pro

Kleding, boeken en andere niet-breekbare items zijn natuurlijk niet zo moeilijk in te pakken. Voor glazen, borden, vaasjes en fotolijsten kun je beter bubbeltjesplastic en voldoende opvulmateriaal gebruiken. Je kunt breekbare items zelfs in kledingstukken rollen, waardoor je bespaart op inpakmateriaal. Het nadeel is dat je de doos dan wel redelijk snel moet uitpakken, anders mis je misschien je lievelingsjurk als je hem nodig hebt.

verhuisdozen inpakken

De beste manier om in te pakken is door zware en lichte items te combineren. Zo zorg je ervoor dat de dozen niet te zwaar worden. Een complete doos vol papierwerk bijvoorbeeld, is veel te zwaar om te tillen en kan bovendien scheuren onder het gewicht. Vul daarom de onderste helft met je papieren of boeken en leg bovenop kleding, knuffels, theedoeken, etc.

Nog een belangrijke tip bij het inpakken: schrijf zowel op de bovenkant als meerdere zijkanten van de doos wat er in zit. Vaak schrijven mensen het alleen bovenop, waardoor je in je nieuwe huis alle dozen van elkaar af moet halen om te zien waar jouw favo mok in zit. Niet handig!

Een laatste tip: je kunt ook op de doos schrijven in welke ruimte deze moet komen. Dan weten verhuizers direct waar ze hem neer moeten zetten en hoef je achteraf minder zelf te sjouwen. Dit kan natuurlijk alleen als je ook per ruimte inpakt.

Leonie van der Laan
Leonie van der Laan

Hallo! Ik ben Leonie, een enthousiaste tekstschrijver met een passie voor mode, design en wooninspiratie. Mijn hart ligt in de prachtige Spaanse stad Valencia, waar ik vastbesloten ben om te gaan wonen en mijn liefde voor de cultuur te omarmen. Momenteel bevind ik me nog in een gezellige kleine studio, maar ik geloof dat een beperkte ruimte geen belemmering hoeft te zijn. Met een dosis creativiteit en slimme oplossingen maak ik van mijn compacte plekje een gezellig thuis. Ik deel graag mijn ideeën en inspiratie voor het inrichten van kleine ruimtes, en ik hoop anderen te inspireren om hetzelfde te doen!

Artikelen: 4