Nou weet ik dus niet wat ik moet doen he, met de belasting

“Nou weet ik dus niet wat ik moet doen he, met de belasting”. Ik heb een ongeruste vriendin aan de telefoon, laten we haar Miranda noemen. Ze heeft een paar maanden geleden een huis gekocht en heeft geen idee hoe het werkt met de belasting en wat er allemaal is veranderd nu ze een eigen huis heeft. En om eerlijk te zijn, ik weet het ook niet meer precies.

Vraag het de belasting deskundigen

Voor mij is het inmiddels vier jaar geleden dat ik samen met mijn partner een huis heb gekocht. Het staat me nog goed bij dat het een heel gedoe was om alles goed uit te zoeken. We woonden samen, maar hadden geen samenlevingsovereenkomst. We stopten allebei geld in het huis, maar hadden geen verdeelsleutel voor als het mis zou gaan. Zo waren er nog een stuk of tien dingen die we als beginnend huiseigenaar niet goed hadden geregeld. Uiteindelijk hebben we een fiscaal advocaat ingeschakeld om te snappen hoe het werkte en die ons uitlegde wat slim was om vast te leggen. Nu is het een kwestie van elk jaar netjes de belastingaangifte invullen en de WOZ belasting en overige belastingen betalen. Veel moeilijker dan dat is het inmiddels niet meer.

Betrouwbare belasting deskundigen

Maar Miranda heeft pas net een huis gekocht en staat nog aan het begin van alle papieren rompslomp. Om haar te helpen probeer ik zo goed en kwaad als het gaat in mijn geheugen te graven en aan haar te vertellen wat ik nog weet. We hebben het over de WOZ-waarde, over de hoogte van de overdrachtsbelasting, over de posten die je van de belasting af kunt trekken zoals de kosten voor een taxatie van je huis. Maar ook over het hebben van het juiste netwerk zodat je zeker weet dat op al je vragen een eerlijk antwoord gegeven wordt. Voor mij is dat FT-advocaten. Bij hen kan ik terecht als er financieel iets speelt en ik het even niet meer weet.

Als de relatie niet goed gaat

scheiding

Het telefoontje met Miranda duurt inmiddels al een half uur. Het eten staat koud te worden en ik heb zo’n vermoeden dat we nog lang niet uitgesproken zijn. “Zeg, weet jij het eigenlijk al van Jacob?”, zegt ze opeens. Jacob is een vriend die we nog kennen van toen we in dezelfde straat woonden. “Jacob en zijn vriend gaan uit elkaar, sneu he”. We keuvelen wat over hoe jammer het voor hen beide is en pakken al snel ons eigen onderwerp weer terug. Want uit elkaar gaan is al vervelend genoeg, maar het is helemaal rot als je niets hebt geregeld. Het belang van de tijd nemen om alles goed op papier te zetten, wordt steeds duidelijker. Ook voor Miranda. Ze belooft de tips ter harte te nemen en hangt op. En ik begin eindelijk aan mijn bord pasta en proost met mijn lief op de vier jaar dat we al met veel plezier in ons huis wonen.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is al jarenlang actief in de vastgoedbranche als taxateur en HuizenVerkoopExpert.

Daarnaast schrijft zij met veel plezier blogs over alles wat met wonen te maken heeft.

Artikelen: 197