Hoe maak je van een sfeerloze tuin een groen paradijs?

Hoe maak ik van deze tuin een groen paradijs? Dat was mijn eerste gedachte toen ik na mijn verhuizing uitkeek over de grauwe, troosteloze tuin achter mijn huis.
Ik verhuisde van een huis met een volgroeide, romantische tuin vol kronkelpaadjes en sfeervolle hoekjes naar een huis met een sfeerloze, rechthoekige vol tegels en hier en daar wat saaie coniferen. Mijn handen jeukte om deze tuin aan te pakken.

Tegels eruit

De eerste stap was om een gedeelte van de tegels weg te halen want een totaal betegelde tuin is niet wat ik voor ogen heb als ik aan een groen paradijs denk. Het is trouwens ook veel beter voor het klimaat om tegels in te wisselen voor groen. Op die manier kan regenwater beter weglopen en ontstaat er minder wateroverlast. Ook houden tegels warmte vast wat met de hete zomers van tegenwoordig extra bijdraagt aan ongewenste opwarming. Verder spreekt het voor zich dat een groene tuin een fijne plek is voor insecten en vogels.

Boom in de tuin

Elke tuin hoort een boom te hebben, vind ik. Ik heb het geluk dat naast die paar coniferen (die ik er allemaal uithaalde) er achter in de tuin een perenboom staat. Als de zon schijnt, zorgt dat voor een mooi schaduwspel. Daar wilde ik meer van. Dus ik plantte nog een boom op een andere plek. Het is belangrijk om een boom te kiezen die past bij de grootte van je tuin. Omdat die van mij niet supergroot is, koos ik voor een Catalpa, een boom die niet erg hoog wordt en die je goed in vorm kan snoeien.

Reuze boeket

tuin lenteklaar maken

In de borders plantte ik allerlei vaste planten die ik uitkoos op kleur en op bloeitijd. Ik houd van blauwe, paarse en roze bloeiende planten afgewisseld met wit. Let er bij de bloeiperiode op dat niet alle planten tegelijk bloeien maar dat er ook vroeg- en laatbloeiers tussen zitten zodat er ook in het voor- en najaar kleur in de tuin is. Ik zie een border als een soort reuze boeket waar ik geen stukje ‘kale’ aarde tussen wil zien dus ik plantte ook volop bodembedekkers. Op die manier wordt de border een prachtig aaneengesloten en in elkaar gevlochten bloemenspel en onkruid krijgt weinig of geen kans.

Groene schutting?

Upcyclen - tuin

Behalve de perenboom had mijn tuin nog een welkom, groen element namelijk een erfafscheiding in de vorm van hekwerk dat begroeid is met klimop. Persoonlijk vind ik dat prachtig maar dit is geen onderhoudsvriendelijke oplossing. Zo’n heg moet zeker 2 a 3 keer per jaar gesnoeid worden. Bedenk dat dus wel voor je voor deze optie gaat. Een houten schutting is dan een betere oplossing. Je zou kunnen overwegen om een trendy, matzwarte schutting te kiezen: mooi om te zien en groen steekt dat prachtig tegen af.

Lees ook: Lekker barbeknoeien

Bloempotten

Op het terras zette ik verschillende grote potten neer. Sommige met eenjarige zomerbloeiers en andere met groenblijvende planten zodat er ook ’s winters nog groen in de tuin is. Zo werd mijn sfeerloze tuin binnen een paar seizoenen een groen paradijs.

Anita van Delft
Anita van Delft

Ik heb lange tijd gewerkt als mode- en woonstyliste en daarna als makelaar, nu houd ik me fulltime bezig met het schrijven van blogs over interieur, tuin, planten DIY-projecten en vintage vondsten. Ik ben altijd bezig met het stylen van mijn huis & tuin en vind niets leuker dan die passie te delen. Op Huislijn.nl lees je dan ook mijn persoonlijke blogs, bijvoorbeeld over een trap voor kleine ruimtes of over een spa in je tuin.

Ik heb een styling- en makelaardij achtergrond en een enorme passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Ik doe niets liever dan bezig zijn met mijn interieur en daarover schrijven. Laat je inspireren door mijn blogs over huis, tuin, DIY projecten en vintage vondsten.

Artikelen: 15