De borderrand geeft structuur aan je tuin

Ik heb nooit geweten dat het gebruiken van een borderrand zo’n groots effect heeft op de uitstraling van de tuin. Dat besef kwam pas op het moment dat een tuinarchitect een tekening maakte met een ontwerp voor de nieuwe tuin. Voor die tijd vond ik het aanschaffen van graskanten een verspilling van geld, maar inmiddels weet ik wel beter.

De rand kadert de verschillende onderdelen in de tuin af, geeft structuur, houdt het onkruid cq de plantenwortels in toom en zorgt voor een overzichtelijk en netjes geheel. Bovendien gaat het maaien van het gras ook veel makkelijk als er een duidelijk onderscheid is tussen het gras en de beplanting. Ik ben dus overtuigd van het nut ervan. Bovendien bleken de kosten ook wel mee te vallen. Zo zie je maar, er valt altijd iets te leren over tuinieren!

Kies de juiste borderrand

Dat een borderrand een aanvulling zou zijn in de tuin, stond voor mij nu vast. Dat er zo veel keuze was in borderranden was nog geheel onbekend.

Stap 1 was beslissen of er een rand komen zou. Het is wel duidelijk hoe dit is afgelopen 😉

Stap 2 bestond uit het kiezen van het gewenste materiaal: Cortenstaal, aluminium, roestvrij staal, steen. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling. De belangrijkste reden om voor een bepaald materiaal te kiezen, was voor mij om samenhang in de tuin te krijgen. Zo heb ik tuinen gezien waarbij plantenbakken van Corenstaal prachtig gecombineerd werden met borderranden van Cortenstaal. Door het gebruik van hetzelfde materiaal, werd het linkerdeel van de tuin optisch als vanzelf bij het rechterdeel van de tuin betrokken. Dat geldt natuurlijk ook voor het gebruik van meer natuurlijke materialen zoals natuursteen. Het standbeeld dat achterin de tuin staat, wordt opvallender doordat het materiaal ook elders in de tuin gebruikt wordt. Ik had me van tevoren nooit gerealiseerd dat het zo werkt, maar zo werkt het wel degelijk. Dat ervaar ik nu zelf ook.

Stap 3 gaat over de verwerkingsmogelijkheid. Niet elk materiaal heeft dezelfde eigenschappen qua gewicht, flexibiliteit en grootte. Als je van plan bent om zelf je tuin aan te leggen en je het alleen zult gaan doen, dan is het verstandig om rekening te houden met bijvoorbeeld het gewicht van de rand. In je eentje een zware rand van steen tillen, is lastiger dan het werken met een flexibele rand van kunststof. Omdat materiaal vaak op internet aangeschaft wordt, is dit iets waar niet zo snel aan gedacht wordt. Je kunt het per slot van rekening niet zien of voelen.

tuin

Stap 4 is de voorbereiding in tuin. Al die inspanning moet een tuin opleveren waar je trots op kunt zijn. Het is dan ook zinvol om de tijd te nemen voor de voorbereidingen. Kijk goed naar op welke plaatsen je de borderranden wilt hebben. Kies het juiste materiaal en de accessoires die je kunnen helpen bij het netjes plaatsen ervan. Grondankers zijn hiervan een voorbeeld. Niets is zo vervelend dan dat je op je knieën in de aarde zit, je klaar bent om aan de slag te gaan en je er dan pas achter komt dat je niet alle spullen hebt gekocht die je nodig hebt. Een goede voorbereiding is echt het halve werk.

Ik hoop dat deze stappen je daarbij helpen!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is al jarenlang actief in de vastgoedbranche als taxateur en HuizenVerkoopExpert.

Daarnaast schrijft zij met veel plezier blogs over alles wat met wonen te maken heeft.

Artikelen: 200