Hoe erg zijn scheuren en verzakkingen bij woningen

Als taxateur van bestaande woningen kom ik ze dagelijks in de praktijk tegen: scheuren en verzakkingen. En dit geldt voor alle soorten huizen van elk bouwjaar. Tijd dus om daar een blog over te schrijven! Want hoe zit het nu eigenlijk als een huis verzakt is en hoe doe je een fundering check? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Het verschil tussen een taxatie en een bouwkundige keuring

Voordat je definitief over gaat tot het kopen van een andere woning, doe je er goed aan om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Let wel, dat is iets anders als het laten opstellen van een taxatierapport. Een taxatie is een document dat de geldverstrekker, veelal een bank, nodig heeft als bewijs dat het huis daadwerkelijk zoveel waard is als waar jij het voor gaat kopen. Kortweg gezegd heb je een taxatie nodig als je een hypotheek wilt afsluiten of wilt oversluiten.

In dit taxatierapport staat eenvoudige bouwkundige informatie verwerkt. Bouwkundige keuringen echter, zijn veel uitgebreider. Het is dan ook verstandig om een dergelijke keuring uit te laten voeren. Een deskundige neemt ruim de tijd om het hele huis te onderzoeken, van de nokvorsten via de schoorsteen naar de goten en helemaal naar de kruipruimte toe. Van top tot teen dus. Hij beoordeelt zonder meer ook wat de oorzaak is van eventuele scheuren in het huis en wat de ernst ervan is. Je krijgt een uitstekend beeld van de staat van een woning.

Ook wordt inzichtelijk gemaakt welke kosten je kunt verwachten op korte termijn en (middel)lange termijn voor onderhoud van de woning. Daarnaast wordt duidelijk welke maatregelen ten aanzien van duurzaamheid je kunt nemen. Dit bouwkundige rapport is dus best onmisbaar te noemen.

Oorzaken en oplossingen van scheuren en verzakkingen

Scheuren in de muur? Doe een bouwkundige keuring

Als we nader ingaan op het onderwerp scheuren en verzakkingen, zijn er grofweg een aantal categorieën te onderscheiden die het meeste voorkomen:

Problemen met de fundering

Een advies over de fundering kan wenselijk zijn als de oorzaak van de scheuren en verzakkingen lijkt te liggen in de kwaliteit van de fundering. Een funderingsonderzoek kan uitwijzen wat er aan de hand is.

Ligging aan een drukke wegen

Door de trilling op de grond door het verkeer, is het huis doorlopend in beweging. Hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan. Over het algemeen zullen deze niet tot problemen leiden. Als de woning eenmaal gewend is aan de trilling, zal de scheurvorming niet toenemen. Als het verkeer ter plaatse toeneemt, zal de woning zich weer opnieuw moeten zetten. Je ziet hetzelfde verschijnsel bij werkzaamheden aan de weg zoals het vernieuwen van een riool. Door de activiteiten dicht bij huis, kan het huis scheuren gaan vertonen.

Aanbouw die niet goed is geplaatst.

Het komt vaak voor dat een aanbouw verzakt. Dat heeft te maken met de overgang van het bestaande huis naar het nieuwe gedeelte. Er is gebruik gemaakt van een andere materiaalsoort, waardoor de werking ten opzichte van elkaar verschilt bij bijvoorbeeld warmte of kou. Ook kan het voorkomen dat er geen goede fundering is geplaatst onder het nieuwe gedeelte. Overigens betekent het niet altijd dat het kwaad kan. Soms is het alleen esthetisch.

Lees ook: Zekerheid op de woningmarkt

Wat te doen als je het niet vertrouwt?

Als je een vermoeden hebt dat er meer aan de hand is dan een kleine krimp-of zetscheur, doe je er goed aan om een deskundige in te schakelen. Door een bouwkundige keuring weet je het tenminste zeker en voorkom je erger.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204