Zekerheid op de woningmarkt

Een huis kopen om er zelf te gaan wonen of het kopen van een woning omdat je het wilt gaan verhuren. Beide situaties vragen om expertise. Er komt veel kijken bij de papieren rompslomp en je moet aan veel dingen denken. Gelukkig zijn er deskundigen die kunnen helpen als het nodig is, Debtt.com is zo’n partij. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden waarbij de koop van een woning tot onaangename verrassingen leidt. Let wel: de opsomming is zeker niet volledig!

Voorbeeld 1: Gebreken bij een woning

Een situatie waarbij je je voor kunt stellen dat je een adviseur nodig hebt, is als er gebreken bij een woning naar voren komen. Je kent de verhalen vast wel van een kennis, familie of vrienden die een nieuw huis kochten en er bleek dat er een lekkage aanwezig was. Of een gasleiding die lek was. Of een raam waarbij de condens tussen de bladen stond. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van zaken die je tijdens de bezichtiging niet hebt gezien, maar die pas tevoorschijn komen op het moment dat je in het huis woont. Dat noemen we een verborgen gebrek.

Wat is een verborgen gebrek

verborgen gebrek

Deze omschrijving is van toepassing als er wordt voldaan aan 3 kenmerken:

  1. Je kunt het manco niet zien als je door het huis heen wandelt. Alles wat min of meer duidelijk zichtbaar is, telt dus niet als gebrek.
  2. Het gebrek moet dusdanig ernstig van aard zijn, dat het niet meer mogelijk is om het huis op een normale manier te bewonen. Bovendien moet het de waarde van het huis drukken.
  3. Ten tijde van de overdracht van de woning was het gebrek al aanwezig.

De koper zal moeten bewijzen dat aan deze voorwaarden is voldaan. In veel gevallen echter, zal een verkoper aangeven eveneens niet op de hoogte te zijn geweest van het gebrek. De discussie over wie er aansprakelijk is, is dan ook niet gemakkelijk om te voeren.

Voorbeeld 2: Huurachterstand incasseren

Een ander voorbeeld wanneer een beetje hulp door een professional handig kan zijn, is bij het innen van de huur van een woning. Ook daarvoor gelden namelijk strikte regels die je als huiseigenaar in de rol van verhuurder na moet leven. Enige tijd geleden was het kopen van een huurwoning een slimme aankoop. De mogelijkheden daartoe waren gunstig ten aanzien van de belastingen. Recent echter is de regelgeving aangescherpt om te voorkomen dat er te veel huurwoningen in particuliere handen vallen. Door het strenger maken van de regels, wordt ervoor gezorgd dat woningen door de eigenaren zelf bewoond worden en niet worden verhuurd. Huur kan namelijk nog wel eens leiden tot ongewenste situaties.

Huurders zijn beschermd

Zoals je wellicht weet, zijn huurders in veel opzichten beschermd. Je kunt ze niet zomaar uit hun woning zetten. Niet als ze overlast bezorgen en niet als ze de huur niet betalen. Tenminste, niet om het minste of geringste. Er moet in het algemeen sprake zijn van een achterstand van minimaal 3 maanden. En overlast is alleen een goede reden als het echt ernstig is. Een voorbeeld is natuurlijk een hennepkwekerij in huis.

Conclusie

Vaak verwacht je geen gedoe bij het kopen van een huis, maar ontstaat het plotseling. En juist dan is het heel fijn dat er mensen zijn die je kunnen helpen en ervoor gestudeerd hebben!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207