Regel deze klusjes voordat je je huis verkoopt

Ga je je huis verkopen? Dan weet je vast dat er een heleboel op je afkomt. Een goede eerste indruk is goud waard en met een paar kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat potentiële kopers zich meteen thuis voelen. Voordat je het “Te Koop” bord in je tuin zet, zijn er een paar klusjes waar je echt even aandacht aan moet schenken. Laten we samen deze lijst doornemen en zorgen dat je huis er piekfijn uitziet!

Verhelp gebreken

Een huis waar van alles aan mankeert, is ineens een stuk minder aantrekkelijk. Maak een rondje om en door het hele huis en bekijk waar er gebreken zijn. Repareer deze. Heb je te maken met overtollig vocht? Dan is een dompelpomp bestellen een slimme zet. Je kunt er het grondwaterpeil mee verlagen, overtollig vocht in de kelder afvoeren en ervoor zorgen dat het rioolwater goed wordt afgevoerd en er geen vervelende geuren hangen.

Kozijnen repareren

Kozijnen repareren

Ben je tijdens je rondje kapotte of verweerde kozijnen tegen gekomen? Deze kunnen geïnteresseerde kijkers het gevoel geven dat het huis niet goed onderhouden is, wat kan leiden tot twijfels over de rest van het onroerend goed. Het goede nieuws is dat dit relatief eenvoudige reparaties zijn die een wereld van verschil kunnen maken. Het opfrissen van de kozijnen met een nieuwe laag verf of het vervangen van versleten onderdelen laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de details en geeft de boodschap dat dit huis geliefd en verzorgd is.

Zorg voor een badkamer die goed functioneert

Een tip-top badkamer kan echt het verschil maken. Stel je voor, een potentiële koper loopt je huis binnen en ziet een badkamer waarvan alles blinkt en werkt zoals het hoort. Dat zegt meteen: hier is goed voor gezorgd! Zorg dus dat lekkende kranen tot het verleden behoren, kitranden mooi wit en schimmelvrij zijn en dat het licht mooi egaal door de ruimte verdeeld wordt. 

Kijk goed naar hoe duurzaam je huis is

Duurzaamheid is tegenwoordig een sleutelwoord, en dat geldt ook als het om huizen gaat. Kopers zijn steeds meer op zoek naar huizen die niet alleen comfort bieden, maar ook vriendelijk zijn voor onze planeet. Begin eens met het controleren van de isolatie; goede isolatie houdt je huis ‘s winters warm en ‘s zomers koel, en dat ziet er weer goed uit op de energierekening. Denk ook aan zaken als dubbel glas installeren, een waterpomp kopen en zonnepanelen halen. Wees de held van je eigen verkoopverhaal door te laten zien hoe duurzaam jouw huis is.

De verlichting vervangen

Sfeerverlichting in de woonkamer

Goede verlichting kan een kamer transformeren van gewoon naar uitzonderlijk. Het zorgt niet alleen voor de juiste sfeer, maar kan ook de sterke punten van je huis benadrukken en eventuele tekortkomingen verzachten. Waar je dan aan moet denken? Installeer bijvoorbeeld dimbare lampen. Zo kunnen kopers zelf met de lichtintensiteit spelen. Dit geeft ze een gevoel van controle en laat ze de ruimte op verschillende manieren ervaren. Ook de keuze van warm of koel licht kan een enorm verschil maken in hoe een ruimte wordt waargenomen.

Muren schilderen

Nu we het toch over het opfleuren van je huis hebben, laten we de muren niet vergeten. Een frisse lik verf kan wonderen doen voor je interieur en is een van de snelste en meest kostenefficiënte manieren om je huis een make-over te geven. Het kiezen van de juiste tinten kan je ruimtes groter, helderder en uitnodigend maken. Neutrale kleuren zoals licht grijs, beige of lichtblauw kunnen de ruimte een tijdloze uitstraling geven, terwijl gedurfde kleuren een statement kunnen maken. Door de juiste balans te vinden tussen opvallende en subtiele kleuren, kun je een geweldige eerste indruk maken op potentiële kopers.

Een grondige schoonmaak verrichten

Verricht verder een grondige schoonmaak van je woning. Een huis dat van top tot teen blinkt, spreekt boekdelen over hoe jij als eigenaar met je woning omgaat. Het gaat niet alleen om het stofzuigen van de vloeren of het poetsen van de ramen (hoewel dat natuurlijk ook belangrijk is). Vergeet ook niet de overloop en die kieren tussen de keukenapparatuur. Het zit ‘m in de details. Een frisse, schone geur als iemand je huis binnenkomt, kan net zo uitnodigend zijn als een visueel aantrekkelijke ruimte. Het is een inspanning die zich absoluut uitbetaalt als je de ‘wow’ op de gezichten van je bezoekers ziet.

Je tuin uitnodigend maken

droomtuin

Een uitnodigende tuin creëren is zo’n beetje de kers op de taart als je je huis verkoopt. Denk aan het inrichten van een gezellig hoekje waar je ‘s ochtends koffie kunt drinken of een plek waar je na een lange dag kunt ontspannen. Zet wat kleurrijke bloemen in potten om vrolijkheid te brengen of plaats een paar comfortabele tuinstoelen met een klein tafeltje. Vergeet de details niet — een vogelhuisje, een zacht ruisende waterpartij of een kunstig windspel kunnen net die persoonlijke touch geven die je tuin onweerstaanbaar maakt. Het idee is om een ruimte te maken waarin iedereen zich meteen thuis voelt!

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie en ik doe al ruim 25 jaar marketing voor verschillende bedrijven. Veel van deze bedrijven opereerden op de huizenmarkt, dus ik heb altijd een verbinding gehad met Wonen. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 16