Alles wat je moet weten over een woonverzekering

Nederlanders zijn kampioen oververzekeren. Zo verzekeren we vaak (onbewust) bepaalde zaken dubbel, of kiezen we voor een veel te hoge dekking. Hierdoor betaal je te veel premie. Iets dat sowieso overbodig is, maar waar iedereen zeker in deze huidige tijd met stijgende vaste lasten door de hoge inflatie al helemaal niet op zit te wachten. Loop jij binnenkort weer eens al je verzekering langs om te checken of deze nog passen bij jouw persoonlijke situatie? Hieronder lees je waar je op moet letten bij een woonverzekering.

Wat is een woonverzekering eigenlijk?

Allereerst misschien nog maar eens goed om even verder in te gaan op wat een woonverzekering eigenlijk is. Een woonverzekering bestaat uit twee onderdelen. Ten eerst heb je de opstalverzekering. Hiermee verzeker je je woning en alles dat eraan vastzit. De verzekering dekt schade aan je woning door onder meer brand, lekkage en storm, en schade door vandalisme of inbraak. Hypotheekverstrekkers stellen een opstalverzekering nogal eens verplicht voor woningeigenaren.

Daarnaast is er de inboedelverzekering. Hiermee verzeker je al je spullen in huis tegen schade door onder meer inbraak, storm of brand. Denk aan kleding, maar ook meubels en elektronische apparatuur. Deze verzekering is daarom ook echt een must voor mensen in een huurwoning.

Tot slot bieden sommige verzekeraars onder de noemer ‘woonverzekering’ ook nog een aansprakelijkheidsverzekering aan. Deze verzekering dekt door jou of je huisgenoten veroorzaakte letselschade of schade aan spullen van anderen.

verzekering afsluiten

Mogelijke uitbreidingen op een woonverzekering

Om woonverzekeringen zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de wensen en eisen van klanten, bieden verzekeraars vaak de mogelijkheid deze uit te breiden. Zo kun je bij een opstal- en inboedelverzekering kiezen voor allrisk-dekking. In dat geval is ook schade die jij of een huisgenoot zelf per ongeluk veroorzaakt gedekt. Verder kun je een inboedelverzekering ook mogelijk uitbreiden met een extra glasverzekering, een dekking voor schade aan je laptop, mobiele telefoon, fotocamera of sieraden buitenshuis, of extra dekking voor zeer kostbare spullen.

Check je verzekering bij wijzigingen in je persoonlijke of woonsituatie

check je woonverzekering

De premie van een woonverzekering is onder andere afhankelijk van de dekking. Er zijn echter maar weinig mensen die jaarlijks checken of de dekking nog wel past bij hun persoonlijke of woonsituatie. Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht de dekking van de opstalverzekering te checken met de gigantisch gestegen woningprijzen de afgelopen jaren? En hoe zit het met het aantal bewoners? Is je gezin bijvoorbeeld uitgebreid door de geboorte van een kind, of woont een kind juist niet meer thuis? Dan kan dat allemaal gevolgen hebben voor zowel de dekking als de premie.

Lees ook: Nieuwe meubels kopen? 3 dingen waar je op moet letten.

Een woonverzekering omvat verzekeringen die niet altijd verplicht zijn gesteld, en daardoor nog wel eens worden vergeten. Vergeet echter niet dat het afsluiten van een opstal-, inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering je kan behoeden voor behoorlijke grote financiële gevolgen, en daardoor echt geen overbodige luxe is!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96