Let hierop bij het kopen van een projectiescherm

Heb jij thuis een goede beamer en bijpassende passieve speakers, maar projecteer jij nog steeds op een hoeslaken? Dan wordt het tijd om over te stappen naar een projectiescherm. Een hoeslaken zorgt ervoor dat het contrast en helderheid van het beeld niet optimaal zijn. Wanneer je voor een projectiescherm kiest, projecteer je het beeld op een strakke achtergrond. Dit zorgt voor een optimale weergaven van jouw beeld. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten bij het aanschaffen van een projectiescherm. 

Zorg voor de juiste kijkhoogte

De afstand van de onderkant van het scherm tot de grond hangt af van de ruimte waarin het projectiescherm wordt geplaatst. Een scherm in een vergaderomgeving zal bijvoorbeeld hoger moeten hangen dan een scherm in de woonkamer, omdat de zithoogte van de kijker verschilt. Bedenk daarom eerst goed waar je het scherm wilt hangen voordat je overgaat tot een aankoop.

Bedenk hoe groot het scherm moet zijn

Het formaat van het projectiescherm is van belang. Hoe verder je van het scherm zit, hoe groter het scherm moet zijn. Daarnaast moet jouw scherm natuurlijk wel in je ruimte passen. Zorg daarom vooraf dat je weet hoe groot het projectiescherm kan zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je straks helemaal klaar bent om het scherm op te hangen en dat deze dan te groot blijkt te zijn.

Kies de juiste beeldverhouding

Projectieschermen zijn in drie beeldverhoudingen leverbaar: 1:1, 4:3 en 16:9. Een scherm met een verhouding van 1:1 is in de hoogte en de breedte even lang. Bij de verhoudingen 4:3 en 16:9 staan de eerste getallen voor de breedte en de tweede getallen voor de hoogte van het scherm. Deze projectieschermen zijn in de breedte dus groter dan in de hoogte. De beeldverhouding 16:9 noemen we het breedbeeldformaat. Steeds meer beamers projecteren tegenwoordig op breedbeeldformaat. kijk goed bij de specificaties van je beamer welk scherm je het beste kan kopen.

De locatie van je projectiescherm

Bedenk vooraf altijd of je een vaste plek voor je projectiescherm wilt of hem vaker mee wilt nemen. Er zijn namelijk twee verschillende varianten, een mobiele en vaste projectieschermen:

Mobiel projectiescherm

Wil je het scherm op verschillende plekken gebruiken? Kies dan voor een mobiel projectiescherm. Dit scherm is eenvoudig op te rollen en zo handig te vervoeren. Voor de ophanging van een mobiel scherm wordt meestal een statief gebruikt. Je maakt de boven- of onderkant van het scherm vast aan het statief en rolt het scherm uit, waarna je de andere kant van het scherm vastmaakt.

Vast projectiescherm

Als je het scherm steeds op dezelfde plek wilt gebruiken, is het aan te raden om een vast projectiescherm te gebruiken. Hierbij bevestig je eenmalig de ophanging van het scherm aan de muur en wanneer je het scherm nodig hebt, kun je hem uitrollen. Hierbij kun je kiezen tussen een elektrisch projectiescherm of een scherm dat je met de hand moet bedienen.

We hopen je zo van voldoende informatie te hebben voorzien over het kopen van een projectiescherm.

Meest gelezen:
Hoe kun je je huis verduurzamen?
kopen van je eerste huis

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101