Hoe kun je je huis verduurzamen?

Het is ongetwijfeld het meest besproken onderwerp van het afgelopen jaar. En nee, ik heb het niet over het weer. Ik heb het over het verduurzamen van je woning. De prijzen voor gas en elektra rijzen de pan uit en het is daarom hard nodig om goed voorbereid te zijn op de koudere periodes van het jaar. Verduurzamen kan op verschillende manieren. Het leggen van zonnepanelen of het laten plaatsen van een warmtepomp zijn er voorbeelden van. Maar het aanbrengen van isolatie is toch eigenlijk wel het belangrijkste startpunt. Welke mogelijkheden er allemaal zijn, lees je in dit artikel.

Isoleren betekent ook zorgen voor het milieu

De warmte binnen houden als het buiten koud is, is de belangrijkste voorwaarde om te besparen op de kosten van energie. Indirect zorg je met je huis verduurzamen ook voor een beter milieu. Als er minder energie wordt geproduceerd, betekent het per slot van rekening ook dat het milieu minder belast wordt. Een fantastische win-win situatie.

De verschillende mogelijkheden van isolatie

Er zijn grofweg 3 mogelijkheden als het gaat om het isoleren van je woning.

  1. Het aanbrengen van dakisolatie
huis isoleren

Warme lucht stijgt en daarom gaat de meeste warmte via het dak naar buiten. Het aanbrengen van dakisolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak, is dan ook zeker aan te bevelen. De temperatuur zal veel stabieler blijven waardoor de cv-ketel niet zo hard hoeft te werken. Daarnaast adviseren met klem om een open trap dicht te maken. Door het bevestigen van stootborden en het plaatsen van een deur verdwijnt de warmte niet naar de andere verdieping. En dat is weer een goede reden om de thermostaat een graadje lager te zetten.

2. Je huis verduurzamen door de muren te isoleren

Niet elke muur is geschikt om isolatie in aan te brengen. De professionals zullen dit eerst ter plaatse beoordelen. Soms is er al een dunne laag isolatiemateriaal aanwezig die tijdens de bouw is aangebracht. Er moet dan eerst beoordeeld worden of er een nieuwe laag bij geplaatst kan worden. Ook moet de spouw voldoende schoon zijn zodat het binnen-en buitenspouwblad elkaar niet raken. Er kan dan immers vochtdoorslag ontstaan. Het isoleren van muren is absoluut een goede manier om de warmte binnen te houden en de kou buiten, maar zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent ter voorkoming van problemen.

3. Warme voeten door het isoleren van de vloeren

Vaak wordt er gedacht aan het isoleren van de begane grondvloer, daarbij wordt vergeten dat ook het isoleren van de verdiepingsvloeren energiebesparend kan zijn. Bij het ontbreken van een kruipruimte moet er op de bestaande vloer een isolatielaag aangebracht worden. Het is maar de vraag of er ruimte voor is en de dorpels deze hoogte bieden. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede ondervloeren met een isolerende laag. Als het gaat om de verdiepingsvloeren zijn er vaak meer mogelijkheden, te denken valt aan een verlaagd plafond met een isolatielaag ertussen. Bij een houten vloer is het nog gemakkelijker en kan de isolatielaag tussen de dragende balken worden bevestigd. Alle beetjes helpen en dit is een relatief gemakkelijke en goedkope oplossing.

Isolatie toepassen is dus altijd een goed idee, wat ons betreft kun je hier beter vandaag dan morgen mee beginnen!

Tip van de redactie:
Eenvoudig een energielabel aanvragen

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204