Slim energie besparen: vervang oude tl verlichting  voor LED tl

Bij een gemiddeld huishouden bestaat de energierekening voor zo’n 20% uit elektriciteitskosten. Je kunt je energierekening dan ook best een aantal procenten omlaag brengen door verstandig met elektriciteit om te gaan. De meest eenvoudige manier om dit te doen is door je oude lampen te vervangen. Gloeilampen en TL buizen zijn namelijk echte stroomvreters, die veel elektriciteit niet omzetten in licht, maar in warmte. Stap je over op LED tl, dan wordt nagenoeg alle elektriciteit gebruikt voor het genereren van licht. Goed om te weten is hierbij dat de armatuur van bijna alle lampen waarin een gewone tl buis zit ook geschikt is voor een LED tl buis.

De voordelen van LED verlichting

energie besparen

Op het eerste gezicht lijkt er nauwelijks verschil tussen een LED tl buis en de klassieke tl lamp. Toch heeft LED verlichting tal van voordelen boven andere vormen van lampbollen. Misschien wel het grootste voordeel is de hoeveelheid stroom die je met een LED lamp bespaart. Een LED tl buis verbruikt namelijk tot wel 70% minder stroom dan zijn ouderwetse tegenhanger. Ook gaat een LED tl buis doorgaans wel vijf keer zo lang mee als een normale tl buis. Een gemiddeld LED exemplaar gaat daarmee zo’n 22 jaar mee voordat hij aan vervanging toe is. Een laatste noemenswaardig voordeel is dat LED tl licht in tegenstelling tot veel conventioneel tl licht niet flikkert.

Aandachtspunten bij het uitzoeken van je nieuwe LED tl buis

Net als de ouderwetse tl buis is ook LED tl verlichting in alle tinten verkrijgbaar. Zoek je naar een nieuwe tl buis, let dan goed op de zogenaamde Kelvin-waarde van de lamp. Deze waarde wordt vaak uitgedrukt in ‘K’, waarbij een hogere K waarde staat voor helderder licht. Zoek je een heldere lamp voor boven je bureau, ga dan voor een lamp met minimaal 3500K. Heb je toch liever iets gezelligers, dan zijn er LED tl buizen op de markt met een huiselijk witgeel lichtkleurtje van tussen de 2700 en 3000K. Heb je nog een gewone tl buis in je armatuur zitten? Kijk dan even of deze flikkert wanneer je de lamp aanzet. Als dit het geval is zit er een conventioneel voorschakelapparaat of vsa in je lamp. Kies in dit geval voor een LED tl buis met een LED starter. Wanneer dit flikkeren ontbreekt zit er hoogstwaarschijnlijk een electrisch voorschakelapparaat in de lamp. In deze situatie kun je gaan voor een LED tl buis zonder zo’n LED starter.

Overige manieren om je stroomverbruik te verminderen

warmte in je huis

Nadat je je oude tl-buizen hebt vervangen door moderne LED tl lampen kun je nog een stap verder gaan. Veel lampen zijn namelijk aan te sluiten op speciale smartphone applicaties. Hierdoor kun je gemakkelijk je lampen aan en uit schakelen vanuit je luie stoel. Daarnaast stellen veel applicaties je in staat om vaste ritmes in te stellen. Hierdoor schakelen je lampen automatisch aan en uit op vaste tijdstippen. Bewegingssensoren doen in feite hetzelfde en doen een lamp automatisch branden wanneer je een ruimte binnenkomt. Neemt de sensor voor een bepaalde periode geen beweging in de kamer waar, dan schakelt deze de lampen ook weer automatisch uit.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99