Mijn kinderen willen een smartphone

De kinderen van tegenwoordig willen steeds eerder een smartphone. Alle vriendjes en vriendinnetjes in de klas hebben er ook eentje of jij als ouder wilt gewoon graag dat ze goed bereikbaar zijn. Maar hoe vlieg je dit aan zonder dat ze thuis ook vastgeplakt zitten aan hun telefoon.

Er is geen vaste leeftijd

Om maar gelijk ter zake te komen: er zijn geen standaard regels om te bepalen hoe oud een kind moet zijn om een ​​telefoon te gebruiken. Sommige kinderen krijgen smartphones (meestal de “oudjes” van hun ouders) op achtjarige leeftijd of zelfs eerder om er wat spelletjes op te spelen. Andere kinderen moeten wachten tot ze naar de middelbare school gaan.

Dit is natuurlijk helemaal aan jou als ouder. Als je ervoor kiest om je kind al op jonge leeftijd een mobiele telefoon te geven, zorg dan wel voor goed toezicht. Laat ze zien wat wel en niet kan/mag.

We kunne je dus helaas geen standaard advies geven, maar natuurlijk wel een paar handige tips!

1.   Hoe open is de band

Kan jouw zoon of dochter met alle vragen bij jou of jouw partner terecht? Vertellen ze wel alles? Een goede vertrouwensrelatie is belangrijk als je ze wilt leren omgaan met sociale media en andere apps. Houd er rekening mee als ze vanuit nature wat terughoudend zijn.

2.   Maken ze de juiste beslissing

Kijk goed naar de beslissingen die ze nemen. Is jouw kind impulsief? Of heeft hij goed nagedacht voordat hij iets deed? Zo kun je je al een beetje voorstellen hoe je kind zich zal gedragen in de groepsapp en hoe hij met zijn telefoontje omgaat.

3.   Hoe reageren ze op de afspraken

Het is natuurlijk wel prettig als jouw kind zich aan de regels houdt bij het gebruik van de telefoon. Denk bijvoorbeeld aan schermtijd, gedeelde wachtwoorden en wanneer ze hun telefoon wel en niet mogen/kunnen gebruiken. Kom je snel uit op een compromi of zoeken ze continu de grenzen op wat regels betreft.

smartphone - kind

Wat zijn de belangrijkste redenen om jouw kind een telefoon te geven?

Het in contact blijven met vrienden na schooltijd via WhatsApp, het kijken van video’s op YouTube of het scrollen door verschillende sociale media: als je kind een smartphone heeft, gaat er een hele nieuwe wereld voor hen open.

Vaak is voor het kind het sociale aspect het meest van belang. Als ze zelfstandiger worden, bijvoorbeeld alleen naar de middelbare school fietsen, dan is het wel een prettig gevoel om te weten dat ze een telefoon bij zich hebben. Mocht er dan iets misgaan (een lekke band) dan kunnen ze dat gelijk aangeven.

Als zijn of haar klasgenoten een telefoon hebben, wil hij ook graag bij dat groepje horen. Heel begrijpelijk, aangezien veel zaken gewoon via een smartphone geregeld worden. Denk aan daten via WhatsApp, maar kinderen kunnen elkaar ook volgen op Snapchat en Instagram. Zorg ervoor dat ze een beetje voorbereid zijn op het gedrag van mensen die je online kunt tegenkomen en wat hun sociale online gedrag ‘moet’ zijn.

Daarnaast zijn scholen ook steeds vaker actief op verschillende social media kanalen en houden ze hierdoor hun leerlingen op de hoogte wat er allemaal binnen de school speelt. Ook lesroosters en andere leerprestaties zijn tegenwoordig snel en makkelijk te vinden op de telefoon.

Als je kind voor de eerste keer een smartphone mag gebruiken, is het handig om hem daar goed in te begeleiden. Welke dingen mogen ze wel posten op social media en wat niet. Maak ze duidelijk dat dingen altijd op het internet blijven rondslingeren. Op mediawijsheid zijn nog meer van deze tips te vinden. 

Welke telefoon kies je uit voor je kind?

Veel (jonge) kinderen gaan minder voorzichtig om met hun spullen. Het is gebeurt dan ook snel dat ze de telefoon laten vallen zonder dat ze het zelf soms door hebben. Het is dan ook zonde om een groot bedrag neer te leggen voor een telefoon.

Mocht je nu niet beschikken over een gebruikte telefoon, probeer er dan eentje te scoren via marktplaats. Spreek af dat de telefoon eigenlijk nog steeds van jou is en dat hij of zij hem in bruikleen mag nemen. Hierdoor wordt het makkelijker om een gebruikstijd aan te geven aangezien jij nog steeds de baas bent over het toestel. Daarnaast kun je op deze manier altijd met jouw wachtwoord inloggen en precies zien wat ze ermee hebben gedaan.

Als je een telefoon koopt via Marktplaats is het wel belangrijk dat je even controleert of de accu nog goed werkt en of er geen simkaart meer in zit.

Voorzie de telefoon van de juiste accessoires

Bij kinderen is natuurlijk het risico dat een telefoon valt of een andere vorm van schade oploopt een stuk hoger dan bij volwassenen. Ook al gaan ze super zuinig om met hun spullen, alsnog is er de kans dat er valschade ontstaat. Daarom is het belangrijk om als ouder de telefoon eerst uit te rusten met de juiste accessoires voordat je hem aan jouw zoon of dochter uitleent.

Zo zijn er verschillende soorten telefoonhoesjes, hierbij kun je denken aan backcovers, bookcases etcetera. Naast een hoesje is het ook verstandig om bij een touchscreen telefoon een goede screenprotector aan te schaffen. Dit beschermt het scherm tegen krassen.

En mocht je als ouder nou het zeker voor het onzekere willen nemen, dan is het misschien een goed idee om voor een telefoonhoesje met koord te gaan. Deze kunnen ze om hun nek hangen waardoor de telefoon zeker niet op de grond valt.

Behoud de controle

Ik snap dat het verleidelijk is om alles te controleren en na te lopen. Maar weet wel dat jouw kind ook privacy heeft en dit ook steeds belangrijker gaat vinden naarmate ze ouder worden.

Er zijn verschillende apps waarmee je ouderlijk toezicht toch een beetje kunt instellen. Zo is het mogelijk dat jij als ouder eerst toestemming moet geven om een app te kunnen downloaden (ook al is deze gratis). Zo voorkom je ‘gekke’, ongepaste apps en torenhoge rekeningen aan het einde van de maand. Daarnaast kun je ook tijdslimieten instellen zodat ze niet urenlang achter elkaar YouTube video’s kunnen kijken.

7 Tips voor het telefoongebruik

Alle onderstaande punten zijn natuurlijk niet alleen handig voor telefoongebruik maar ook tijdens het gebruik van een tablet etcetera.

1.    Geef uitleg over de privacy

Leg uit dat jouw zoon of dochter geen adressen of telefoonnummers aan vreemden mag geven. Hebben ze een Instagram- of Facebook-account? Zet deze dan op “Privé” en zorg er op deze manier voor dat vreemden geen berichten kunnen zien. Hiermee voorkom je ook het digitaal kinderlokken (ook wel grooming genoemd).

2.    Blijf communiceren met je kind

Overleg dat ze altijd bij je terecht kunnen als ze met vragen zitten of per ongeluk wat hebben aangeklikt. Door dit luchtig te houden zul je zien dat het makkelijker wordt om tot afspraken te komen en de transparantie te behouden.

3.    Geen telefoons aan tafel

Probeer telefoons tijdens het avondeten maar ook tijdens het spelen van een spelletje aan de eettafel weg te leggen. Jijzelf als ouder of verzorger dus ook. Hierdoor wordt het normaal om dit soort dingen zonder telefoons te doen.

4.    Geen telefoons in het verkeer

Dit punt lijkt ons vrij logisch, maar we willen het toch even benoemen. Op het moment dat je kinderen deelnemen aan het verkeer is het verstandig om zowel lopend als fietsend ze geen gebruik te maken van hun mobieltje.

5.    Zorg dat ze altijd bereikbaar zijn

Je wilt natuurlijk dat je kinderen ook bereikbaar zijn als ze een eigen telefoon hebben. Maar als dit toestel van jou is geweest, is de kans groot dat de accu het wat minder lang volhoudt. Het kan dan ook verstandig zijn om ze op pad te sturen samen met een powerbank. De powerbank zorgt ervoor dat ze hun telefoon overal kunnen opladen en dus altijd bereikbaar kunnen zijn.

6.    Wees voorzichtig met de foto’s en video’s die je plaatst

Vraag je kind goed na te laten denken over welke foto’s en video’s hij of zij op sociale media plaatst. Laat hem geen foto’s of video’s van anderen op internet zetten of delen zonder erom te vragen. Maak ze daarnaast ook bewust van de gevaren van het digitale kinderlokken zonder ze bang te maken.

7.    Geen telefoons vlak voor het slapen gaan

Zowel bij volwassenen als bij kinderen zorgt het blauwlicht en het hoge aantal prikkels die een smartphone met zich meebrengt voor een slechte nachtrust. Het beste is dan ook om de telefoon beneden te laten liggen en een normale radio wekker te gebruiken als alarm.

Een weekje zonder telefoon is ook niet verkeerd

Dr. Thibaud Dumas is een neurowetenschapper binnen het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs. Hij heeft een geheel boek gewijd aan het onderwerp afkicken van de smartphone.

Zijn boodschap is duidelijk ‘We moeten afkicken’. Dit geldt niet alleen voor jou als ouder maar ook voor jouw kinderen. Een belangrijke factor is dat we de telefoon vaak gebruiken terwijl we zitten of liggen. En laat dat nou net één van de onprettige en ongezonde houdingen zijn voor het lichaam.

Daarnaast gaan onze ogen en polsen door het touchscreen scherm er ook nog eens onder lijden. Probeer daarom je kinderen mee te geven om ook eens een dagje of zelfs een week de telefoon of tablet eventjes weg te leggen. Hoe eerder ze hier gewend aan raken hoe makkelijker het voor hen in de toekomst zal worden om dit ook te doen.

Daarnaast is ons brein pas volledig volgroeid als we 25 jaar zijn. Hierdoor is het brein van jouw kind sneller aangetast en heeft dit dus effect op zijn of haar gehele leven.

Een bijkomend voordeel van het wegleggen van de telefoon is dat de creativiteit van het brein stijgt waardoor je meer gaat dagdromen. Dit wordt normaal gezien als een slechte eigenschap maar laat het nou net belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersenen.

De kosten

Niemand wil natuurlijk te veel betalen voor zijn of haar abonnement. Of de rekening nou naar jou of naar jouw kinderen gaat. Voor kinderen is het misschien verstandig om een sim-only abonnement af te sluiten. Kies voor een abonnementsvorm waarbij je makkelijk het datagebruik kunt bewaken, daardoor kun je ook ingrijpen als je merkt dat de kosten te hoog oplopen. Uiteraard moet je even aan je kinderen uitleggen dat Youtube video’s kijken op mobiel internet niet het meest verstandige is om te doen. Laat ze dan ook goed zien wat de verschillen zijn tussen het logo van mobiele data en wifi.

Tip: Vergelijk de verschillende providers

Conclusie

Kinderen worden steeds jonger op het moment dat ze een telefoon of tablet gebruiken. Het is dan ook van belang om als ouder hier al vroeg rekening mee te houden. Maar onthoudt goed, uiteindelijk ben jij degene die de verantwoording heeft en de regels opstelt.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99