Huis isoleren? Begin bij het dak!

Je zult verbaast zijn over het rendement dat het goed isoleren van je huis je op kan leveren. En met de hoge energieprijzen van tegenwoordig is het geen overbodige luxe om te bezuinigen op je rekening. Er zijn verschillende mogelijkheden om woonisolatie toe te passen. Laten we bovenaan in het huis beginnen:

Vormen van isolatie – dakisolatie

Het plaatsen van dakisolatie is de investering die je het eerst hebt terugverdiend. Warmte stijgt. Dat betekent dus dat als je de verwarming in je woonkamer aanzet, de warmte automatisch naar boven zal gaan. Vervolgens verdwijnt het door de koudste plek in het huis: het dak. Het isoleren van het dak is niet alleen zinvol om de warmte binnen te houden, het houdt ook de kou buiten èn in de zomer warmt de ruimte minder snel op. Je zou dus kunnen zeggen dat dakisolatie zorgt voor een stabielere temperatuur in huis.

dakisolatie

In een aantal situaties heeft het plaatsen van dakisolatie minder zin. Bijvoorbeeld als er een vlizotrap naar zolder is en de zolder alleen gebruikt wordt om een paar dozen op te zetten. In dat geval kun je beter de vloer van de zolder voorzien van isolatiemateriaal. Dat is een stuk gemakkelijker, sneller en goedkoper.

Het isoleren van de vloer en/ of de kruipruimte

Voor het comfort in een woning is het isoleren van de begane grondvloer een absolute aanrader. De investering is niet zo snel terugverdiend als bij dakisolatie, maar het voelt zonder meer een stuk behaaglijker in huis. De termen vloerisolatie en kruipruimte isolatie worden veelal door elkaar gebruikt. Dat komt omdat er niet in elk huis een kruipruimte aanwezig is en de vloer daarom op een andere manier wordt geïsoleerd. Het resultaat van de isolatie is overigens min of meer hetzelfde.

Muurisolatie of het isoleren van de gevel

Dit is wellicht het meest besproken onderwerp als je het hebt over een huis isoleren. Iedereen kent wel een horrorverhaal over vochtdoorslag die door isolatie is ontstaan. In werkelijkheid blijkt dit gelukkig vaak erg mee te vallen. Bovendien ontstaat een probleem niet door de isolatie, maar is de isolatie de reden dat het probleem zichtbaar wordt. Gelukkig is er goede apparatuur beschikbaar zodat vooraf een inschatting kan worden gemaakt over de slagingskans bij een huis. Er zijn verschillende manieren om te isoleren en de ontwikkelingen staan niet stil.

Wat als je huis isoleren niet kan

Bij elk huis kan de isolatie verbeterd worden. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van dakisolatie aan de binnen- of buitenkant van het dak. Of door het plaatsen van nieuwe kozijnen met minimaal HR++ beglazing. Oudere woningen, waarbij gevelisolatie niet mogelijk is door het ontbreken van een spouwmuur, kunnen voorzetwanden plaatsen of isolatiebehang aanbrengen. Ook kan er gevelbetimmering aangebracht worden waar al een isolatielaag aan vast zit.

Hoe je ook woont: isolatie draagt bij aan het verminderen van het gebruik van energie en dus aan een lagere energierekening en aan een beter milieu. En daar worden we allemaal blij van.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207