Kies bewust voor kunststof kozijnen: dit is waarom

Kunststof kozijnen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse woningen. Steeds meer mensen laten hun houten kozijnen vervangen door kunststof. Niet alleen wanneer de kozijnen aan vervanging toe zijn, maar ook om simpelweg van de verschillende voordelen van kunststof te kunnen profiteren. Overweeg jij al tijden om je huidige kozijnen te vervangen voor kunststof? Maar ben je nog altijd niet overtuigd? Of zijn je huidige kozijnen misschien wel enorm aan vervanging toe en ben je nog de verschillende mogelijkheden aan het onderzoeken? In dit artikel leggen we uit waarom een bewuste keuze voor kunststof kozijnen een goed idee is.

Onderhoudsvriendelijk


Vandaag de dag zijn we gewoon veel drukker. Het onderhouden van het huis neemt dan ook geregeld veel te veel tijd in beslag. Tijd die je gewoon niet kunt opbrengen naast een drukke baan en een mooi gezin. Je wilt immers niet ieder vrij moment aan het huis besteden. Daarom is het prettig om voor onderhoudsvriendelijke alternatieven te kiezen. De meeste oudere woningen werden standaard uitgerust met houten kozijnen. Dit staat natuurlijk prachtig. Heel natuurlijk ook. En warm. Maar erg onderhoudsvriendelijk is het niet. Hout moet goed behandeld worden om houtrot te voorkomen. Dit betekent dat je er veel extra werk aan hebt. Met kunststof kozijnen is dit probleem voorgoed opgelost.

Kunststof heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Om het er mooi uit te laten zien is het misschien slim om geregeld even een nat doekje langs het kozijn te halen, maar dit is geen verplichting. Het materiaal blijft mooi zonder al deze extra aandacht. Daardoor kost kunststof je op de lange termijn dan ook relatief weinig op het gebied van onderhoudskosten. Zo bespaar je dus zowel geld als tijd.

pvc ramen - raambeslag

Isolerende functie


Met de huidige energieprijzen wil je er natuurlijk alles aan doen om die energierekening omlaag te helpen. Dat is niet alleen goed voor het wooncomfort, maar ook zeker voor de portemonnee. Gelukkig hebben kunststof kozijnen, zeker in combinatie met dubbelglas of tripleglas, een zeer hoge isolerende waarde. Hierdoor kun je aanzienlijk wat besparen op de energierekening. Bovendien zal je over zeer lange tijd energie blijven besparen. Een kunststof kozijn gaat gemiddeld namelijk zo’n vijftig jaar mee.

Milieuvriendelijk


De afgelopen jaren zijn we vrijwel allemaal meer aandacht gaan besteden aan het milieu en onze invloed op de wereld om ons heen. We willen onze ecologische voetafdruk het liefst zo klein mogelijk houden. Dat zien we ook in de keuzes terug die de meeste consumenten maken. Kunststof kozijnen behoren ook tot één van die keuzes. Deze zijn namelijk zéér milieuvriendelijk. Niet alleen door de lange levensduur, maar ook doordat deze niet met milieuschadelijke producten onderhouden hoeft te worden. Daarnaast is kunststof vrijwel volledig recyclebaar, wanneer deze ook nadat hij in werking is geweest voor een ander doel gebruikt kan worden.

Waardevermeerdering woning


Kunststof kozijnen zorgen er tevens voor dat de waarde van je woning stijgt. Bovendien kunnen ze bijdragen aan een hoger energielabel voor je huis. Ook dit zorgt er weer voor dat de prijs van het huis verder stijgt.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99