Kosten koper financieren?

Heb je een huis op het oog? Dan krijg je bij het kopen van een woning bijna altijd te maken met de kosten koper. Maar hoe financier je deze kosten koper? Dat leggen wij graag uit.

De kosten koper

De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je betaalt bij de aanschaf van een bestaande woning. Als er “k.k.” achter de vraagprijs staat, dan wil dit zeggen dat jij als koper de kosten betaalt voor het overdragen van de woning. Onder deze kosten vallen officieel twee kostenposten, namelijk: overdrachtsbelasting en notariskosten. Gemiddeld zijn de totale kosten van kosten koper tussen de 2% – 6% van de aankoopsom van de woning.

Voorbeeld

Stel je koopt een woning van € 350.000. De overdrachtsbelasting is in 2021 altijd 2% van de koopsom, wat in dit geval neerkomt op € 7.000. Daar bovenop betaal je gemiddeld € 750 aan notariskosten. Je betaalt dus in totaal ongeveer € 7.750 aan kosten koper.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en koop je een huis onder de € 400.000? Dan hoef je in 2021 geen overdrachtsbelasting te betalen. Als je een partner hebt die niet binnen deze leeftijdscategorie valt (of andersom), dan bedraagt de overdrachtsbelasting 1% van de koopsom. Deze vrijstelling is eenmalig.

Hoe financier je de kosten koper?

In 2021 mag je 100% van de woningwaarde lenen. Je kunt de kosten koper normaal gesproken dus niet meefinancieren in je hypotheek. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor taxatiekosten, de kosten voor een bouwtechnische keuring en makelaarskosten. Je moet al deze kosten dus van je eigen geld betalen. Heb je genoeg eigen geld of kun je deze kosten financieren met de overwaarde van een bestaande woning? Dan is dat zeker aan te raden.

Mocht je niet genoeg eigen geld hebben, dan is geld lenen een optie om de plannen toch rond te krijgen. Je kunt de kosten koper en eventueel aanvullende kosten dus ook financieren met een lening. Een Persoonlijke lening is in dit geval de best passende lening. Een Persoonlijke lening is geschikt voor een eenmalige uitgave waarvan je de kosten precies weet. Je hebt met een Persoonlijke lening zekerheid, in de vorm van een vaste looptijd, vast maandbedrag en een vaste rente die vooraf wordt afgesproken.

nieuwe keuken in je huis

Een voordeel van een lening ten opzichte van een hypotheek is dat je tussentijds boetevrij mag inlossen op de lening. Heb je een financiële meevaller? Dan los je extra af zodat het totale leenbedrag kleiner wordt. Daarnaast mag je de rentekosten van je Persoonlijke lening, wanneer je deze gebruikt voor kosten koper, (gedeeltelijk) aftrekken van je inkomen in box 1. Informeer bij je hypotheekadviseur om welke aftrekbare kosten het precies gaat.

Je kunt een Persoonlijke lening prima naast een hypotheek laten lopen. Heb je de Persoonlijke lening al afgesloten voordat je de hypotheek afsluit, dan is dit wel van invloed op je maximale hypotheekbedrag. Dit geldt ook andersom. De hoogte van de hypotheek heeft ook invloed op je maximale leenbedrag. Informeer van te voren dus goed bij je hypotheekverstrekker en kredietverstrekker wat de mogelijkheden zijn, zodat deze lening elkaar niet in de weg zitten.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204