Spanning op de huizenmarkt: huis kopen zonder voorbehoud

De huizenmarkt is sinds enkele maanden een veelbesproken onderwerp. De spanning tussen het vraag en aanbod op de woningmarkt is sinds 2020 namelijk alleen maar toegenomen. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst 50% van de woningen in 2020 voor meer dan de vraagprijs zijn verkocht. In 2015 was dat slechts 7% van de woningen – een significant verschil. Daarnaast stond de gemiddelde verkoopwoning voor korte tijd in de verkoop; door het lage aanbod en de grote vraag waren de meeste woningen binnen no time verkocht. Ben je nog steeds op zoek naar een woning? Kijk dan eens naar het voordeel van een huis kopen zonder voorbehoud. Je leest er hier meer over.

Huis kopen zonder voorbehoud: wat is dat precies?

Steeds meer mensen wagen het erop: bieden op een woning zonder voorbehouden. Wanneer de markt gunstig is voor de verkoper dan heeft de verkoper het als het ware voor het zeggen. Er is namelijk veel vraag voor zijn of haar woning, dus de verkoper zal sneller in zee gaan met een koper die geen of niet al te veel voorwaarden heeft. Zonder gekte op de woningmarkt is de kans groot dat er bij het kopen van een woning enkele ontbindende voorwaarden worden vastgesteld. Op die manier is de koop voor de koper nog onder voorbehoud, mocht er op het laatste moment toch iets misgaan.

Voor de verkoper van de woning zijn dergelijke voorbehouden minder prettig. Hij of zij blijft daardoor voor langere tijd in onzekerheid of het huis wel of niet verkocht gaat worden. Aan deze voorwaarden zit namelijk een datum en tot die datum bestaat de mogelijkheid dat de deal niet doorgaat. Op het moment dat er weinig vraag en veel aanbod is, kan een eventuele koper een woning kopen met voorbehoud. De kans is in dat geval namelijk klein dat het huis tussendoor door een ander wordt gekocht. Is de huizenmarkt echter booming, zoals nu het geval is? Dan zal een verkoper eerder kiezen voor een koper zonder of met weinig voorwaarden.

Huizenmarkt

Voordelen van woning kopen zonder voorbehoud

Voor de verkoper is het dus enorm voordelig wanneer een koper geen of weinig voorwaarden heeft samengesteld in de koopakte. Het is met name in de grote steden het geval dat steeds meer kopers op deze manier een huis willen kopen, omdat zij anders bijna geen kans hebben. Een verkoper gaat waarschijnlijk eerder overstag wanneer je geen voorwaarden hebt en de koop dus direct al door kan gaan. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf sneller een huis kunt kopen, omdat je kopers die wel willen kopen met voorbehoud op deze manier aftroeft. Let er echter wel op dat je dit als koper alleen doet wanneer je zeker weet dat je de koop kunt financieren.

Kun je dat niet dan moet je 10% van de koopsom als een soort boete betalen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Hoe je die zekerheid wat meer krijgt? Door een spoedhypotheek aan te vragen. Bij iedere koop of verkoop is er een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Voor het regelen van een hypotheek met het liefst lage hypotheekrente is dat natuurlijk heel weinig. Daarom kan een spoedhypotheek aanvragen een idee zijn wanneer je zonder voorbehoud een huis wilt kopen. Zorg er zo’n geval dat je alle documenten en gegevens klaar hebt liggen, zodat jouw aanvraag zo snel mogelijk kan worden behandeld.

Wees je desondanks in ieder geval altijd bewust van de nadelen van kopen zonder voorbehoud. Er is een kans dat je de hypotheek niet op tijd rond krijgt en je alsnog deels moet betalen voor een huis dat je niet kunt kopen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 207