Kun je een huis kopen op een veiling en hoe gaat dat in z’n werk?

Als een huis gedwongen verkocht wordt, gaat dit via een executieveiling. Dit kan gebeuren, doordat de eigenaar de hypotheek niet meer kan betalen. Bij dit soort veilingen ligt de verkoopprijs vaak onder de waarde van de woning, wat voordelig kan zijn als je de woning wilt kopen. Er komen vaak vooral handelaren op zo’n veiling af, maar als particulier mag je ook meedoen. In dit artikel lees je hoe dit in z’n werk gaat.

Hoe werkt het?

Een executieveiling bestaat uit twee delen, namelijk een veiling bij opbod en een veiling bij afslag.

Tijdens de veiling bij opbod wordt de inzetsom voor het huis bepaald. Bij het tweede deel van de veiling – de veiling bij afslag – start de veilingmeester bij een bedrag dat hoger ligt dan de vastgestelde inzetsom. Vervolgens telt hij vanaf dit bedrag af, net zolang totdat iemand “mijn!” roept. Dit noemt men ook wel ‘afmijnen’. Degene die als eerst “mijn” roept, wordt de koper van het huis.

Zo’n veiling is dus niet heel simpel en het kan behoorlijk snel gaan. Neem daarom iemand mee die bekend is met het proces, bijvoorbeeld een notaris of makelaar. Dan loop je minder kans dat het huis aan je voorbij gaat.

Net binnen:

Zorg dat je jouw financiën op orde hebt

Zodra je een huis koopt bij een veiling, is de koop definitief. Je kunt dus niet onderhandelen zoals dat bijvoorbeeld wel kan als je op de normale manier een huis koopt. Er zijn ook geen ontbindende voorwaarden, dus je kan het huis niet kopen onder voorbehoud van financiering. Je bent simpelweg verplicht om het huis te kopen.

Het is daarom belangrijk dat je van tevoren al zeker weet dat je het huis kan betalen. Bij sommige veilingen moet je daarom ook bij aanvang aantonen dat je over voldoende voldoende financiële middelen beschikt.

De bijkomende kosten

Een veilinghuis brengt extra kosten met zich mee. De notaris is in principe verplicht om deze te melden, dus als het niet direct duidelijk is, kun je er altijd even naar vragen.

Je betaalt daarnaast overdrachtsbelasting, omdat je een bestaande woning koopt. Ook zal het pand misschien opgeknapt moeten worden en heb je zelfs kans op verborgen gebreken, zoals lekkage. Je draait op voor de kosten voor de veiling zelf en de notaris en check daarnaast of er beslag is gelegd op het huis, want de kosten daarvoor komen ook op jouw naam.

Bezichtigen van de woning

Het is geen aanrader om een huis te kopen zonder het te bezichtigen. Dat zul je bij een veiling waarschijnlijk ook wel willen. Als de koop definitief is,wil je natuurlijk wel even kijken wat je hebt gekocht en of er veel aan moet gebeuren. Helaas is de kans groot dat dit niet mogelijk is. De eigenaar van het huis werkt hier namelijk in de meeste gevallen niet aan mee. Je bent daardoor afhankelijk van informatie op de veilingwebsite of de notaris.

Wet executieverkoop woning

Er is een nieuwe wet die het voor particulieren makkelijker maakt om mee te doen bij het veilen van woningen. Je kan daardoor in sommige gevallen ook meebieden via internet. Door deze nieuwe wet kunnen er geen afspraken gemaakt worden tussen vastgoedhandelaren over de prijzen voor dergelijke huizen. Op die manier konden handelaren namelijk proberen om de kosten voor de geveilde huizen kunstmatig laag te houden.

De bank heeft ook inspraak

Zodra jij het hoogste bod hebt uitgebracht, is het vervolgens aan de bank of jij als bieder de woning ook daadwerkelijk krijgt. Het kan zijn dat de bank het bod te laag vindt en de koop daardoor niet doorgaat. Gaan ze wel akkoord? Dan maakt de notaris een akte van gunning op.

Je eerste huis kopen

Of je jouw eerste huis nou via een veiling of via de reguliere weg koopt, er komt veel op je af. Zeker als je eenmaal de hypotheek gaat afsluiten. Zorg daarom dat je je goed voorbereid en download het gratis e-book van Knab ‘Voordelig je eerste hypotheek afsluiten’.

Erik Slijkoord
Erik Slijkoord

Erik Slijkoord is 5 jaar Senior hypotheekadviseur bij Knab Hypotheken. Dat is niet alleen een bank, maar de persoonlijke assistent voor al je geldzaken. Erik gelooft dat elke persoonlijke situatie een passende oplossing kent, en dat een hypotheek de belangrijkste financiële beslissing is die iemand in zijn leven maakt. Als Erkend Hypothecair Planner (EHP) geeft hij de bezoekers informatie rondom hypotheken.

Artikelen: 6