Huis kopen? 8 Tips om scherp te onderhandelen

Onderhandelen zonder te schreeuwen

We onderhandelen wat af. Op het werk over een salarisverhoging. Thuis met je kind als het alwéér televisie wil kijken. Met de makelaar als je een huis wilt kopen. Verschillende situaties, maar het principe van onderhandelen blijft hetzelfde. Er zijn boeken vol over dit interessante onderwerp geschreven. In deze blog geef ik je 8 tips om succesvol te onderhandelen bij de koop van een woning. Doe er je voordeel mee.

 

Dé gouden regel

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat er geen standaardoplossing is. Je zult merken dat er veel mogelijkheden zijn waarop je kunt onderhandelen. Er is geen allerbeste manier. De gouden regel is dan ook dat er geen gouden regel is 😉

De manier waarop je onderhandelt, is bijvoorbeeld afhankelijk van:
– de duur dat het huis te koop staat;
– de gekte op de woningmarkt in het gebied waar het huis staat;
– de staat van het huis;
– de gekozen vraagprijs of vanaf prijs.

Over salami, opvallen en keuzes maken

 

Ik heb ervoor gekozen om 3 verschillende huizen toe te lichten. Ik ben benieuwd of je ze herkent.

 

Voorbeeld 1: iedereen wil dit huis kopen

Het huis dat zo weg is, met een kijkdag en heel veel bezichtigingen.
Dit is zo’n huis waar je bijna in polonaise met alle kijkers door het huis heen gaat. Met zo’n 10 andere potentiele kopers ben je aan het bezichtigen. Zenuwslopend en eigenlijk helemaal niet leuk. Maar ja, het huis is wèl leuk. Dus hup, daar ga je weer: aansluiten in de rij.

Na de bezichtiging weet je het zeker: DIT HUIS WIL IK HEBBEN! Maar wat moet je dan doen?

 

Een paar tips die kunnen helpen:

 • Val op
  Val positief op bij degene die het huis verkoopt. Pap aan met de persoon die de beslissing gaat nemen. Sommige verkopers gaan voor de hoogste bieder, maar er zijn ook zeker verkopers die gaan voor de leukste mensen met een net bod. Want hoe fijn is het als het huis waar je zelf met liefde en plezier hebt gewoond, weer leuke nieuwe bewoners krijgt. Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog eens: wonen is emotie. De kans dat het huis gegund wordt aan een arrogante kerel, is toch minder groot.
 • Kraak af
  Een andere strategie is: kraak het huis af waar iedereen bij staat. Noem in elke ruimte iets negatiefs. Het doel hiervan is dat de andere kijkers het huis als minder aantrekkelijk gaan ervaren en het helemaal niet zo graag meer willen kopen. Jij kunt er dan met de buit vandoor!
 • Biedt voordeel
  Wat altijd helpt, is als je een voordeel kunt bieden waardoor je voor de verkoper een interessante koper bent. Denk hierbij aan het volgende:
  – Jij kunt het huis contant betalen. Een ontbindende voorwaarde voor financiering heb jij dus, in tegenstelling tot de andere kijkers, niet nodig.
  – Jij bent heel flexibel in de opleverdatum en sluit graag aan bij de opleverdatum die de verkopers willen.

 

Voorbeeld 2: huis staat al lang te koop

Het huis dat al lang te koop staat. Jawel, ze bestaan nog. Superleuke huizen die onverkoopbaar lijken. De bewoners zijn de verkoop inmiddels beu en willen dolgraag verhuizen. Deze verkopers hebben vast niet op Vantekoopnaarverkocht.nl gekeken voor tips om het huis wèl te verkopen 😉

Een huis als deze vraagt een heel andere aanpak dan een huis dat erg in trek is. Welke onderhandelingstechnieken kun je bij dit huis toepassen? Ik noem de 2 belangrijkste:

 • Het lage openingsvoorstel
  Je kunt de onderhandelingsruimte aftasten door een erg laag openingsvoorstel te doen. Het risico is dat je de verkoper tegen je in het harnas jaagt, maar dat ligt niet voor de hand. Het huis staat immers al lang te koop en de verkoper wil ervan af. Vanuit dit eerste bod kun je naar elkaar toe werken. Belangrijk is natuurlijk dat je altijd zelf een idee hebt over wat je er maximaal voor wilt betalen.
 • De ‘take it or leave it’ techniek
  Bij deze techniek leg je een eindvoorstel neer. Je maakt meteen duidelijk tot hoever je wilt gaan en onder welke voorwaarden. Het is aan jou of je het hier daadwerkelijk bij laat of dat je nog een beetje meebeweegt bij een tegenreactie van de verkoper.

Voorbeeld 3: een “normaal” huis

De rest; voor het gemak de ‘normale’ huizen genoemd. Dit is in Nederland het gros van de huizen. Woningen die op internetsites zoals Huislijn.nl gepresenteerd worden. Die een week of 3 te koop staan voordat er een kijker komt. Huizen komen in alle soorten en maten. Verkooptrajecten ook.

Als jouw droomhuis in deze categorie valt, kun je qua onderhandelen alles uit de kast halen. Niet alleen de technieken die ik hierboven heb genoemd, maar ook de technieken die hieronder staan en alles wat er niet besproken is. Have fun, maak er een mengelmoesje van en kies de strategie die bij je past.

 • Kleine concessies groots doen lijken
  Het idee hierachter is dat je iets weggeeft wat voor jou weinig waarde heeft, maar wat voor de ander juist wel van belang is. Een voorbeeld is dat je een vroege opleverdatum afspreekt omdat de verkoper dat goed uitkomt en het jou niet uitmaakt.
 • Good guy / Bad guy
  Laat eerst iemand hard onderhandelen, waardoor de tegenpartij zich overweldigd voelt. Laat vervolgens iemand anders vriendelijk onderhandelen die het vertrouwen wint. Het psychologische effect is dat de verkoper concessies doet in de onderhandelingen met de good guy.
 • De salami techniek
  Het idee achter de uitdrukking: een salamiworst eet je doorgaans niet in een keer op, maar kleine plakjes eet je wel. En veel dunne plakjes maken ook een worst. Het bewust opdelen van het onderhandelingsproces gebeurt wanneer verwacht wordt dat de andere partij niet akkoord zou gaan met het voorstel wanneer dat in één keer zou worden gepresenteerd. Bouw je voorstel dus zorgvuldig op en probeer elke keer iets toe te voegen. Bijvoorbeeld: je gaat akkoord met het tegenvoorstel, maar je wilt dan ook dat het alarm plus de elektrische grasmaaier in de woning achterblijven.

P.S.
Onderhandelen blijft een spannende aangelegenheid. Zowel voor de verkoper als voor de koper. Ik hoop dat je met de tips zelfverzekerder in je schoenen staat. Veel succes!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207