Zelf je CV-ketel onderhouden, hoe doe je dat?

Het is belangrijk om je CV-ketel goed te onderhouden. Hiermee verleng je de levensduur. Goed onderhoud verkleint ook de kans op storingen en ander ongemak. Door op tijd je de ketel bij te vullen voorkom je dat je ineens onder een koude douche staat doordat er te weinig waterdruk is. Niet alles kun je zelf doen. Storingen kun je het beste laten oplossen door een vakman. We laten je zien welk onderhoud je zelf kan doen om storingen te voorkomen.

De CV-ketel bijvullen

Periodiek moet de waterdruk in de ketel op peil worden gebracht. Dit is onderhoud dat je eenvoudig zelf kunt doen. Heeft de CV-installatie niet genoeg waterdruk, dan zal deze niet naar behoren werken. Hierdoor werkt de verwarming niet en is er geen warm water. De minimale waterdruk die een CV-ketel nodig heeft om te werken is 1.0 bar. Als de druk in de ketel 0 is, dan is de kans groot dat de ketel lek is. De normale druk ligt tussen 1,5 en 2 bar. Vul de ketel bij tot maximaal 2 bar. Dit doe je door eerst de kamerthermostaat helemaal naar beneden te draaien. Wacht tot de ketelthermostaat onder de 40 graden is. Haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact. Verbind de vulslang van de ketel aan de waterkraan. Zet de kraan voorzichtig open en vul de ketel langzaam bij. Houd nu de nanometer in de gaten en de draai de kraan weer dicht als deze de 1,5 bar bereikt. Ontlucht hierna de radiatoren. 

De CV-installatie ontluchten

Als je merkt dat alleen het onderste gedeelte van de radiator warm is en het bovenste gedeelte koud, dan is het tijd om de radiatoren te ontluchten. Het ontluchten van de radiatoren kun je prima zelf doen. Begin bij de laagst gelegen radiator die het verst van de ketel afstaat en werk vanuit daar naar boven. Draai nu eerst de thermostaat naar beneden en haal de stekker uit het stopcontact. Draai de radiatorkraan dicht en houd een doek bij het ventiel van de radiator. Draai nu het ventiel open met een ontluchtingssleutel. Draai het ventiel dicht zodra er water naar buiten komt. Wanneer dit proces voor alle radiatoren is uitgevoerd kan de stekker weer in het stopcontact.

Veel voorkomende storingen

CV ketel vervangen

Toch kan het voorkomen dat je ketel kapot gaat of dat er een storing ontstaat. Een CV-ketel bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal hun eigen levensduur hebben. Na verloop van tijd moeten sommige onderdelen vervangen worden. Een bekende storing is de verwarming die niet goed functioneert, maar warm water is wel aanwezig. Als geen enkele radiator warmte afgeeft kan het zijn dat de driewegklep kapot is. Een vakman kan deze storing verhelpen. In sommige gevallen is het niet meer mogelijk de storing op te lossen of is de CV-ketel aan het einde van zijn levensduur. In dat geval moet de CV ketel vervangen worden. Kies in dat geval voor een betrouwbare ketel, zoals een nefit ketel of een remeha ketel. Deze ketels hebben een levensduur van wel 10 tot 15 jaar. In veel gevallen koop je een CV-ketel inclusief de montage. Zo weet je precies wat de totale kosten zijn van het vervangen van je ketel.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99