Penthouse verkocht in Veghel voor een miljoen euro in bitcoins

In het plaatsje Veghel (Brabant) staat een penthouse te koop. Bijzonder is hoe de koper het penthouse gaat kopen, namelijk met de cryptovaluta bitcoin. Volgens de makelaar is dit de eerste keer is dat een koper volledig afrekent in bitcoin. “Er zijn wel woningen deels betaalt met bitcoins, bijvoorbeeld als aanbetaling” zegt makelaar René van de Laar. Voor het penthouse werd 21 bitcoins betaald . Omgerekend is dit nu een miljoen euro. De makelaar zegt dat de koop binnen enkele dagen gesloten wordt. “Er is een koper, nu wordt het alleen nog uitzoeken hoe alles geregeld moet worden, maar dat gaat wel goed komen”.

Papierwerk

Voordat het huis verkocht kan worden moet volgens makelaar Greijmans alles goed uitgezocht worden. “Een notaris is normaliter gewend om een koop in euro’s over te dragen. Dit zijn bitcoins. Dit is voor een notaris ook nieuw. Belangrijk is dat we met advocaten zorgen dat alles duidelijk op papier staat, dit moet voor zowel de koper als de verkoper goed op papier staan en omdat dit de eerste koop in bitcoins is, bestaan daar geen voorbeelden van”.
De makelaar noemt de transactie spannend. “Nu kunnen we meemaken hoe we dit moeten aanpakken”. De prijs van bitcoins die verhandeld worden, daalt en piekt elke keer, daarom wordt er nog naar een juiste tijd gezocht om de koop van het penthouse te sluiten. Voorlopig worden de bemiddelingskosten wel nog gewoon in euro’s afgerekend.

Betalen in bitcoins wordt dit een trend?

Dit penthouse wordt dan wel helemaal in bitcoins betaald, maar makelaarsvereniging NVM ziet er geen trend in. Volgens deze makelaarsvereniging wordt het ook geen trend. Marc van der Lee die aangesloten is bij het NVM vertelt aan Omroep Brabant: “Wij zien geen trend. Voor een deel heeft dit te maken met de sterk wisselende waarde van bitcoins. Om die te koppelen aan de waarde van een huis dan zou je elke dag de bitcoin koers moeten bepalen en op dezelfde dag de vraagprijs van een huis erop moeten afstellen. In het huidige systeem is dat gewoon niet te doen. Ook is van der Lee van mening dat veel mensen zich nog niet veel kunnen voorstellen van bitcoins. “Een bitcoin staat ergens op het web is en is versleuteld. Ondanks dat we de Euro gedeeltelijk op een plastic pasje hebben staan, is het wel tastbaar doordat je met een portemonnee rondloopt.

bitcoin huis kopen

Het wordt niet afgeraden

Van der Lee maakt wel duidelijk dat de NVM betalingen in bitcoins afraadt. “Het belang van de verkoper staat voorop in het beroep van verkoopmakelaar of aankoopmakelaar. We gaan je niet zeggen wat je wel moet doen of wat je niet moet doen, alleen is deze techniek nog niet bekend. Maar wanneer allebei de partijen zaken willen doen in bitcoins hebben wij daar absoluut niets op tegen. Ik ben alleen wel van mening dat de markt nog niet zover is”.

Branson Atterbury
Branson Atterbury

Branson Atterbury is Director bij Kristall Spaces AG. Kristall Spaces is gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van vakantiehuizen in Europa.

Artikelen: 2