Waarom naar de notaris bij de koop van een huis?

In Nederland ontkom je er niet aan. Koop je een huis dan moet je dit via de notaris regelen. Maar wat doet die goede man of vrouw nu eigenlijk? We zetten het voor je op een rij:

  1. Allereerst is in Nederland alleen de notaris bevoegd om een notariële akte op te maken waarmee de woning juridisch eigendom wordt. Dat gaat door middel van een zogenaamde ’transportakte’.

    Dit is feitelijk de koopakte waarmee de woning wordt overgedragen. Deze akte is vrijwel altijd gebaseerd op een koopovereenkomst die de makelaar opstelt. Deze laatste wordt daarom soms ook wel ’voorlopige koopakte’ genoemd.

  1. Bij de notaris tekenen koper en de verkoper voor de definitieve overdracht. Dat gebeurt echter pas nadat de notaris heeft gecontroleerd of de woning ook echt geleverd kan worden. Zo controleert hij o.a. of er geen beslag op de woning ligt en of de verkoper (nog steeds) rechtsgeldig eigenaar is bij overdracht. Het gaat om een smak geld dus het is wel zo fijn dat je zekerheid hebt dat de woning niet een dag eerder aan iemand anders is verkocht. Ook moet het geld van de koper op de rekening van de notaris staan zodat de verkoper zekerheid heeft dat hij zijn geld krijgt.

  1. Nadat alles is gecontroleerd en alle partijen hebben getekend, worden de wijzigingen door de notaris doorgegeven aan het Kadaster. Daarmee wordt je dan ook daadwerkelijk eigenaar van de woning. Niet alleen geeft hij dit door, hij controleert ook de volgende dag of alles correct is doorgevoerd. Pas daarna ontvangt de verkoper zijn geld. Zo weet je zeker dat je nooit betaalt voordat je echt eigenaar bent.

  1. De meeste mensen hebben het geld niet zo op de bank staan en hebben een hypotheek nodig. Hoewel de notaris niet de hypotheek voor je regelt, kan hij wel juridische de hypotheek vastleggen. Daarmee komt juridisch vast te staan dat je van de bank geld hebt geleend en je in ruil daarvoor je woning in onderpand geeft. De bank heeft dan het recht om de woning te veilen als je je betalingen niet nakomt. Niet heel fijn om over na te denken als je net eigenaar geworden bent van een huis, maar het hoort erbij.

  1. Zo zijn er nog wel een paar zaken die wellicht niet heel fijn zijn om over na te denken, maar die wel belangrijk zijn. Wat doe je als je uit elkaar gaat of komt te overlijden? Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan staat e.e.a. wel vast. Is dat niet zo, dan is het wellicht goed om daar eens over na te denken en vast te leggen. Ook hiervoor is de notaris de persoon bij uitstek. Hij kan jullie daarbij advies geven en desgewenst vastleggen hoe je dat wilt regelen middels een akte of een testament.

Een notaris kost natuurlijk wel geld. Notarissen hanteren verschillende tarieven en een beetje oriëntatie kan daarom geen kwaad. Hou wel voor ogen waarvoor je de notaris inschakelt. Is het alleen voor de overdracht van de koopwoning en de hypotheek, dan voldoet iedere notaris. Wil je echter ook advies voor een testament of een samenlevingscontract, dan is wellicht de goedkoopste niet altijd de beste. Maak ook eerst even kennis. Het gaat immers om zeer persoonlijke zaken, dan is het wel fijn dat je ook een klik met de goede man of vrouw hebt.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38