Huis verbouwen? 3 verschillende manieren om hiervoor geld te lenen

Heb jij plannen om verbouwingen te doen aan je woning? Afhankelijk van de inhoud van de plannen kan dit een aardige som geld kosten. Daar spaar je voor, maar dat kan ook onvoldoende zijn om je plannen te realiseren. Is dat het geval, dan is geld lenen een optie om de plannen toch rond te krijgen. We bespreken drie verschillende manieren om geld te lenen om je huis te verbouwen.

 

Persoonlijke lening

De meest reguliere vorm geld lenen, is de persoonlijke lening. Je leent dan een bepaald bedrag, dat gestort wordt op je rekening. Het rentetarief wordt vastgesteld. Elke maand betaal je een vastgesteld bedrag aan aflossing en rente. De looptijd van persoonlijke leningen kunnen verschillen, afhankelijk van de afspraken die er gemaakt worden met de kredietverstrekker. Een persoonlijke lening is handig als je precies weet hoeveel geld je nodig gaat hebben voor je verbouwing. Het risico dat op de loer ligt, is dat je te veel geld leent en dus in feite meer betaalt dan nodig omdat je ook over het deel dat je eigenlijk niet nodig bleek te hebben rente betaalt.

 

Doorlopend krediet

In plaats van een vastgesteld bedrag naar je rekening te laten overmaken door de kredietverstrekker, kun je er ook voor kiezen om een flexibel krediet tot je beschikking te krijgen. Dit noemen we dan een doorlopend krediet. Je spreekt een maximale limiet af met de bank voor het bedrag dat tot je beschikking komt te staan, en je spreekt af voor hoe lang het geld tot je beschikking blijft staan. Je kunt dan geld opnemen wanneer je het nodig hebt. Dat geld moet je uiteraard ook aflossen en je betaalt er ook een rente over die tijdens de looptijd van het doorlopend krediet variabel kan zijn. Over het deel dat wel tot je beschikking stond, maar je niet gebruikt hebt betaal je géén rente. Een doorlopend krediet is praktisch wanneer je niet precies weet hoeveel geld je nodig gaat hebben voor je verbouwing.verbouwing huis

 

Bouwdepot

Een alternatief vorm van het doorlopend krediet is het bouwdepot. Een bouwdepot is gekoppeld aan een hypotheek. Hier kun je gebruik van maken wanneer je een huis koopt dat je meteen wilt gaan verbouwen. Je leent dan in feite een extra bedrag boven op je hypotheek dat gedurende bepaalde periode tot je beschikking komt te staan. Daar hoef je niet alles van te gebruiken. Om een bouwdepot te kunnen krijgen, moet je met heldere plannen voor de verbouwing komen die aantoonbaar leiden tot waardevermeerdering van de woning. Energiebesparende maatregelen horen hier ook bij.

Houd er rondom het afsluiten van rekening mee dat deze geregistreerd worden bij Bureau Kredietregistratie (BKR). Een kredietverstrekker kan jouw registratie inzien. Heb je al lopende leningen of kredieten, of sta je te boek al wanbetaler, dan slinken je kansen op het verkrijgen van een lening. Let erop dat ook een creditcard en een telefoonabonnement met toestel bij het BKR geregistreerd worden, evenals een auto die op afbetaling gekocht is.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101