Financieel
een huis kopen

Tips die je mee kan nemen bij het aanvragen van een hypotheek

Als het aankomt op het aanvragen van een hypotheek zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Door een paar slimme trucs kan je er al voor zorgen dat je een hogere hypotheek krijgt. Je bespaart bijvoorbeeld al veel door je huis te verkopen zonder makelaar. We delen een paar tips die je mee kan nemen bij het aanvragen van een hypotheek.

 

Kennismaking

De eerste stap is waarschijnlijk de belangrijkste stap van het hypotheekproces, de kennismaking met de hypotheekadviseur. Een huis kopen is een mega belangrijke stap waar veel bij komt kijken. Denk aan al het geld dat er in wordt gestopt? En, aan wat voor een levensbelangrijke impact dit heeft? Het is belangrijk dat er dus een gevoel van vertrouwen is.

 

Je nieuwe woning taxeren

Om te kijken wat je mag lenen moet de woning worden getaxeerd. Waarom? Omdat je sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen voor je hypotheek. De taxateur is een van de experts, waarmee je te maken krijgt als je een hypotheek gaat afsluiten. Daarbij kijkt hij bijvoorbeeld naar de constructie, het onderhoud, de omgeving en de grootte van een huis. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen of je hypotheek gaat oversluiten, wil de hypotheekverstrekker wel weten wat het huis waard is.

 

Het inwinnen van advies door een expert

Je krijgt in eerste instantie een renteaanbod en een voorgestelde hypotheeksom. Als je deze ondertekent dan krijg je een bindende offerte. Dit betekent dat de bank ervan uitgaat dat je deze offerte gaat tekenen. Deze is namelijk bindend. Aangezien je niet van alles verstand van zaken hebt, is het verstandig om deze door te laten lezen door een expert. Zo weet je zeker dat er geen onverwachte punten in staan verwerkt.

 

Notaris

Wie als koper op tijd naar de notaris gaat, krijgt een goed afgewogen advies over waar hij op moet letten. De eigendom van een huis kan niet zonder tussenkomst van de notaris worden overgedragen. De notaris maakt de leveringsakte en de eventuele hypotheekakte en laat deze in zijn aanwezigheid ondertekenen. Daarna zorgt hij voor inschrijving van deze akten in de openbare registers. In de regel wijst de koper van een huis de notaris aan.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Jordi Kuijlenburg
Load More In Financieel

Facebook Comments

Check Also

De kat is onze meest populaire viervoeter

Voor veel mensen is een huis niet compleet ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl