Zo begin je een bedrijf aan huis

Als je een woning hebt dan gebruik je deze natuurlijk om erin te wonen, dat is niet meer dan logisch. Toch kun je nog veel meer doen met je huis, want je kunt er bijvoorbeeld een bedrijf in starten. Zodoende kun je dus vanuit je eigen woning geld verdienen om mogelijk in de toekomst het bedrijf te verkopen met winst. Voordat dit mogelijk is moet je natuurlijk de onderneming beginnen. Als je een bedrijf aan huis wilt starten dan moet je rekening houden met een aantal dingen. Hieronder wordt dit duidelijk uitgelegd.

 

Voorwaarden van je gemeente

Als je een vrij beroep beoefent dan mag je in de meeste gevallen een bedrijf aan huis starten. Voorbeelden van vrije beroepen zijn onder andere kunstenaars, advocaten en architecten. Toch moet je dan alsnog wel voldoen aan de voorwaarden van je gemeente. Deze regels verschillen per gemeente, al zijn er wel een paar voorwaarden die over het algemeen gelden. Zo moet je huis een woonkarakter houden. In de meeste gemeenten betekent dit dat je geen reclame maakt op de woning, het bedrijf geen overlast veroorzaakt voor de buren, et cetera. Daarnaast is het meestal niet toegestaan om personeel te laten werken vanuit je huis. Alleen de bewoners van de woning mogen dus aan de slag in het bedrijf aan huis. Ook moeten je plannen passen binnen het bestemmingsplan, wat niet altijd het geval is.

thuiswerken

 

Gevolgen voor de btw en inkomstenbelasting

Voor je bedrijf aan huis kun je natuurlijk gebruik maken van dezelfde aftrekposten als andere kleine ondernemingen. Uiteraard gelden dezelfde voorwaarden ook. Hierdoor moet je voor de btw en de inkomstenbelasting met wat dingen rekening houden. Als het bijvoorbeeld mogelijk is om je woning op te splitsen in een woon- en een bedrijfsgedeelte dan kun je op deze manier de kosten van de werkruimte in je huis aftrekken. Als je de onderneming in een pand start waar jij de eigenaar bent dan moet je bij de eerste aangifte inkomstenbelasting aangeven of het gaat om een ondernemingspand of een privépand. Woon je juist in een woning die tot je ondernemingsvermogen behoort? Je zult dan een bedrijf bij de winst tellen voor het privégebruik, wat het woningforfait genoemd wordt. Als je juist een pand huurt voor je bedrijf waar je woont, dan zul je een bedrag bij de winst moeten tellen als privé-onttrekking. Ook zou je mogelijk een bedrijfsverzekering af moeten sluiten.

Krijg hulp van de gemeente

Als je deze fase voor het eerst doorloopt dan kan dit natuurlijk nogal onduidelijk zijn. Het is dan ook verstandig om hulp te zoeken als je dit nodig hebt. De gemeente kan je bij een aantal zaken helpen. Zo weten zij wat de exacte voorwaarden zijn voor een bedrijf aan huis. Ook kun je bij de gemeente terecht voor het controleren van het bestemmingsplan, het melden van je bedrijf aan huis en het aanvragen van een omgevingsvergunning, wijzigen van het bestemmingsplan of een onttrekkingsvergunning. Eventueel kun je ook informatie verkrijgen bij de Belastingdienst.

 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101