Huis kopen? Tips voor een succesvolle aankoop

Ben je verliefd geworden op een huis…? Dan is de volgende stap de verovering. Maar hoe doe je dat? Ik verbaas mij vaak hoe gemakkelijk iemand een huis koopt. Kopers kijken wat rond in een huis zonder op een aantal essentiële zaken te letten. Ook al wil je nog zo graag de woning kopen, je moet natuurlijk wel weten wat je koopt. En een verstandige keuze kunnen maken. Door je goed voor te bereiden koop je geen kat in de zak.

Weet wat je wilt

Weet je zeker dat het huis voldoet aan jouw wensen? Maak een top 5 of 10 van wensen / eisen. Controleer altijd of de woning aan deze wensen voldoet.  Een woning kopen doe je over het algemeen om er jaren met plezier in te wonen.

Weet wat je koop!

De buurt

Bekijk het huis op verschillende tijdstippen en dagen zodat je weet hoe de buurt is. Een speeltuintje voor je huis kan ontzettend leuk zijn, maar als er ’s avonds allerlei jongeren lopen te klieren, kan dit tot grote ergernis leiden.

Scholen vergelijken

Als je kleine kinderen hebt, is een school in de buurt natuurlijk fijn. Ga van te voren eens kijken en vraag je af of dit de juiste school voor je kinderen is. Bij iedere woning op Huislijn.nl zie je welke scholen er in de buurt zijn. Sterker nog je kunt ze zelfs onderling met elkaar vergelijken. Je kan dit terugvinden onder het kopje Scholen op de kaart.

Je favoriete buurt spotten

Je kunt wel een fantastisch huis hebben gevonden maar staat deze wel in je favoriete buurt? Op Huislijn draait de tool “Buurtscanner”. Geef je wensen aan en de Buurtscanner toont de buurten die het meest voldoen aan je wensen. En daar kunnen verrassende buurten tussen zitten.

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Bij het kopen van een huis zijn er twee belangrijke begrippen: Mededelingsplicht en onderzoeksplicht. De verkoper heeft mededelingsplicht. De verkoper moet je dus informeren over zaken die een normaal gebruik in de weg staat. Als koper heb je onderzoeksplicht, dit betekent dat je zoveel mogelijk op de hoogte moet zijn van de staat van de woning en het bestemmingsplan. Je kunt bijvoorbeeld geen beroep doen op dwaling als je een huis koopt aan de rand van een park, waar paar weken later gestart wordt met de bouw van een villawijk.

Tijd voor een grondige inspectie

Het huis zelf verdient natuurlijk ook een grondige inspectie. Laat je niet in leuren leggen door pas geverfde kozijnen. Controleer altijd goed de kozijnen op houtrot. Laat je goed informeren over het soort glas. Enkel glas, dubbelglas en dan heb ook nog allerlei typen zoals HR, HR+ of HR++.  Zie je condens bij dubbel glas dan is de ruit lek en dient deze vervangen te worden.

De fundering van je nieuwe huis moet natuurlijk in een goede staat zijn. Klemmen deuren, zie je scheurtjes in de muren, of staat de woning scheef schakel dan een deskundig bedrijf in voor een verdere inspectie.

Let tijdens de bezichtiging ook goed op vochtplekken. Zie je bijvoorbeeld zwarte plekken op het stucwerk of het behang dan kunnen er allerlei schimmels in het huis zijn.

Even het dak op klimmen hoort er ook bij. Controle bij een pannendak of de pannen netjes recht liggen en bij een plat dak kijk je onder andere of de naden niet loslaten.

Het bouwjaar zegt natuurlijk ook veel over de staat van de woning. Laat je dus altijd goed informeren over de voor- en nadelen van een bepaalde bouwperiode.

huis bouwen

Bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring is lang niet altijd een must. Maar… vaak wel verstandig omdat het heel veel inzicht geeft in je nieuwe huis. Je staat natuurlijk extra sterk tijdens de onderhandeling. Je kunt dan goed onderbouwen waarom je minder wilt betalen…

Aankoopmakelaar

De meeste huizen in Nederland worden verkocht door de makelaar. Als je dus een huis gaat kopen, is het geen gek idee om ook een professional in te huren; de aankoopmakelaar. Er is namelijk niet één besluit in je leven dat zo een impact heeft als het kopen van een huis. Niet alleen wat betreft woongenot, comfort en plezier, maar ook financieel. Voordat een Nederlander een 2e hands auto koopt, zoekt die allemaal- ter bevestiging – keurmerken zoals; BOVAG bewijs, APK keuringsrapport, Nationale Auto Pas. Een aankoopmakelaar betrekken bij de koop van je huis is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Hypotheekadvies

En nu de deal sluiten

Ben je na deze grondig inspectie nog steeds helemaal verliefd op de woning – wat je natuurlijk niet hebt laten blijken aan de verkopers 😊 – dan begint de verovering. In mijn volgende blog geef ik je tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 159