Deze trends zullen de toekomst van printen veranderen

De grafische industrie is sterk aan het veranderen. Door nieuwe technologieën en verwachtingen van consumenten en bedrijven is er een shift ontstaan naar het printen dat gepersonaliseerd, geautomatiseerd en duurzaam moet zijn. De meest gemiddelde cartridge is bijvoorbeeld nu duurzaam geproduceerd of duurzame inkt bevat. Een bekend voorbeeld hiervan is de HP cartridge, waar het bedrijf HP heeft besloten om deze voortaan duurzaam te ontwerpen. Het aspect van duurzaamheid heeft een significante invloed gehad in hoe printen nu wordt aangepakt. Naast duurzaamheid zien wij ook een aantal trends die vorm zullen geven aan de toekomst van printen. In dit blog vertellen we je over de 2024 trends die de printsector zullen veranderen.

De ontwikkeling van moderne print infrastructuur

Printers hebben altijd bekend gestaan om hun reusachtige ontwerpen, waardoor ze vaak als onhandig en te groot werden ervaren. Bovendien zijn de processen van de oude printers extreem ingewikkeld. Echter zal dit de komende jaren veranderen met de ontwikkeling van cloudgebaseerd printen. Op deze manier kunnen mensen gemakkelijk printen, zonder dat grote printers alle ruimte in beslag nemen op kantoor. Op afstand werken wordt ook nog eens mogelijk gemaakt, want je kan afdrukken waar en wanneer je wilt. Dat is dus ideaal! Dankzij cloudgebaseerde printers kunnen mensen ook vanaf hun telefoon of tablet printen. Op de lange termijn zorgt het ook voor dat energie zo veel mogelijk wordt bespaard.

De komst van AI

Racket uit laptop wat  super snel internet symboliseert

Technologie ontwikkelt in zo’n ongelooflijk rap tempo, dat ook sterke invloeden heeft op de drukkerijsector. Door de komst van kunstmatige intelligentie worden printers veel efficiënter en innovatiever. Een aantal voorbeelden zijn dat taken geautomatiseerd worden, workflows worden beter gestroomlijnd en het onderhoud van printers wordt ook verbeterd. Bovendien wordt de beveiliging ook verbeterd, omdat AI ongeautoriseerde afdrukpoging kan identificeren en voorkomen. Zo wordt ook gevoelige data beschermd. Op de lange termijn zorgen al deze gevolgen ervoor dat printers steeds meer als betrouwbaar worden ervaren. Dit zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven een betere ervaring hebben met items afdrukken.

Thuiswerken en printen
Met de opkomst van cloudgebaseerd printen wordt thuiswerken steeds eenvoudiger en efficiënter. Werknemers kunnen vanaf elke locatie printopdrachten versturen, zonder dat grote printers alle ruimte in beslag nemen op hun thuiswerkplek. Dit biedt flexibiliteit en gemak, waardoor documenten direct vanaf een telefoon of tablet kunnen worden afgedrukt. Bovendien bespaart deze technologie op de lange termijn energie, wat bijdraagt aan zowel kostenbesparing als duurzaamheid.

Naast de technologische voordelen, biedt de compacte en moderne vormgeving van cloudgebaseerde printers nieuwe mogelijkheden voor de inrichting van je thuiswerkplek. Deze printers integreer je eenvoudig in elk interieur, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van je werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat je werkruimte er netjes en georganiseerd uitziet, en dat draagt bij aan een productieve en aangename werkomgeving.

Het onderzoek naar duurzame printen

Nu we als mens steeds meer bewust raken van milieukwesties, zoeken bedrijven in de printsector naar verschillende manieren om milieuvriendelijker te zijn. De meeste inktcartridges bevatten nu ook duurzaam geproduceerde inkt, bijvoorbeeld die van HP 963. Daar stopt het echter niet: er wordt ook gekeken naar het gebruik van gerecycled papier en toners, wat minder schadelijk is voor het milieu. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar printprocessen die minder energie verbruiken dan de huidige. Zulke eco-vriendelijke praktijken minimaliseren niet alleen het verbruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot, maar verbeteren ook het imago van de bedrijven. Het tonen van toewijding aan duurzaamheid zorgt namelijk voor een positief beeld bij huidige en potentiële consumenten.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 227