Interview met award winning fotograaf Tom Tomeij

Echt goede foto’s van je huis kunnen het verschil maken. Ieder koper oriënteert zich eerst online en dan zegt een beeld meer dan 1.000 woorden. Maar hoe maak je nu de perfecte foto’s? Wij hadden het genoegen om in gesprek te gaan met Tom Tomeij.  Deze Rotterdamse fotograaf heeft het afgelopen jaar meer dan 20 awards gewonnen op het gebied van trouwfotografie! Naast trouwfotografie doet hij prachtige fotoshoots, zoals loveshoots, babyshoots en familie fotoshoots. Ook als bedrijfsfotograaf heeft hij grote belangrijke opdrachten gehad. Zo hangen zijn foto’s van Rotterdam aan de wand bij Ooms Makelaars en heeft hij een foto verslag gemaakt van een bijeenkomst van ministers uit vele landen voor de Duits-Nederlands Handelskamer.

In ons gesprek met Tom wilden wij meer te weten te komen over het online presenteren van je woning. Ondanks de vele goede mogelijkheden die je momenteel hebt met je mobiele telefoon, zie je tussen het woningaanbod, helaas nog veel te vaak, minder goede foto’s van de aangeboden woning. Dat is zonde, want je kan tenslotte maar 1 keer een eerste indruk maken. Heel veel tips zijn vast al bekend. Die gaan we wel even benoemen, maar er zijn ook tips die alleen een professionele fotograaf je kunt geven, waarmee je al snel beter resultaat zult zien. Hierbij  suggesties voor een goede presentatie van je huis, aangevuld door tips van Tom:

Zorg dat je huis netjes is

Als fotograaf kom je veel bij mensen thuis. Mooie foto’s kunnen echt verstoord worden door ditjes en datjes op de achtergrond. Zelfs als je je woning niet wilt verkopen, dus eigenlijk bij het maken van allerlei foto’s, is het belangrijk dat de aandacht voor het onderwerp niet verstoord wordt door minder relevante zaken op de achtergrond. Bij het maken van foto`s voor verkoop van je woning is het dus belangrijk je huis goed op te ruimen!  Een koper wil het liefst een strak huis, waarin hij zelf, in zijn verbeelding, het huis kan aankleden met zijn eigen persoonlijke spullen. Alles wat van jou is en in beeld komt verstoort dit beeld.

Hero’s bepalen van je huis

visgraat vloer fotografie

Bepaal wat de beste eigenschappen van je huis zijn, je zogenaamde hero’s. Zorg dan voor meer focus  daarop. Heb je een hele mooie tuin, maak daar dan extra veel foto’s van. Van verschillende hoeken, met wide angle lens en drone fotografie (komen we zo op terug). Heb je een hele gave visgraat vloer, maak dan foto’s van bovenaf, bijvoorbeeld vanaf de trap, maar laat bijvoorbeeld ook het zonlicht een mooie spotlight creëren.

Visual story telling

Bij bruiloften ben je als trouwfotograaf altijd op zoek naar een verhaal. Je vertelt van het begin tot het einde het verhaal van de dag door middel van fotografie en videografie.  We noemen dat visual story telling. Dit kan je met een woning ook doen. Je kunt vastleggen hoe je binnenkomt in je woning, maak een foto van een de voordeur die openstaat (welkom gevoel), vervolgens leg je de hal vast en de deur met een view naar de woonkamer. Zo ga je door het huis en maak je een virtuele tour met foto’s. Ook kan je foto’s maken vanuit een andere kant, bijvoorbeeld van buiten naar binnen (als je de ramen tenminste schoon hebt gemaakt haha).

Wide Angle lens gebruiken

wide angle fotografie

Op je mobiele telefoon zit deze functie soms ook, maar het beste kan je gebruik maken van een spiegelreflex camera met een speciale wide angle lens. Met een zogenaamde wide angle lens kan je namelijk de ruimte groter (wide) uitbeelden. De ruimtes lijken groter, dus aantrekkelijker. Uiteraard moet je dit niet overdrijven het moet natuurlijk wel realistisch blijven.

Lees ook: De leukste bedankjes om te geven op jouw bruiloft

Tijdstip fotograferen

uniek dak om te fotograferen

Maak gebruik van het natuurlijke licht van buiten. Gooi de ramen, lamellen en gordijnen open zodat het licht naar binnen kan vallen. Kies dus geen druiligere dag, maar een frisse ochtend met veel zonlicht. Je kan met het zonlicht zelfs bepaalde hero’s highlighten. Zoals de foto van het dak. Het dak is uniek en een echte eyechatcher.

Zon geeft warmte op de foto en frisheid maar ook een echt thuisgevoel. Als je de onderstaande foto bekijkt, zie je het resultaat als  je hier geen rekening mee houdt.

In de avond kan je ook bijzondere lichten in je huis aan doen. Heb je bijvoorbeeld Hue van Philips, dan kan je mooi je gekleurde ruimtes sfeervol fotograferen!

avondlicht

Of maak `s avonds een bijzondere foto van de buitenkant van je woning met al je lichten aan. Zeker als je in een mooie straat woont, is een avondfoto een goed idee om ook de buurt op een leuke manier aan te prijzen.

 

Let op spiegels en reflecties

Soms is het heel leuk voor een fotograaf om met reflecties en spiegels te spelen. Op de facebook pagina van Tom staat zelfs een speciale reeks gemaakt van dit soort foto’s (MIRRORS, misschien leuk ter inspiratie). Bij het maken van woningfoto’s moet je echter wel opletten dat je als fotograaf niet per ongeluk ergens zelf op staat.
Het is ook niet grappig om jezelf in een spiegel te fotograferen. De koper wil naar alle waarschijnlijkheid zijn nieuwe huis niet met jou associëren of met een deel van jou.

Drone fotografie

Als trouwfotograaf maakt Tom tegenwoordig veel gebruik van drone fotografie. Heb je een huis met een prachtige omgeving, vergeet dan de drone fotografie niet. Je geeft een mooie overview van de omgeving waarin het huis staat. (Let er wel op dat je hiervoor soms een vergunning nodig hebt!)

Fotografie nabewerken

Je kan foto’s in verschillende software programma’s na bewerken. Je moet hier wel een beetje handig in zijn, maar wellicht ken je iemand die hier bedreven in is. Het is namelijk niet zoveel werk. Je kunt dit doen in bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop. Ook heb je tegenwoordig zoveel filters op je telefoon dat het misschien daarmee al lukt.

nabewerking

Door de helderheid te vergroten ziet je huis er frisser en nieuwer uit. Bekijk hieronder het verschil:

Compositie

Bij fotografie is compositie een van de belangrijkste elementen. Door een beetje te schuiven met de meubels of een foto vanuit een andere hoek te maken, kan je al een heel ander beeld geven van een ruimte. Schiet je van onderaf, dan lijken voorwerpen langer of hoger. Dit kan bijvoorbeeld mooi uitpakken bij een gave deur, schoorsteen of muur.

compositie

Je kunt ook creatief zijn door iets relevants van de kamer op de voorgrond te plaatsen. Dit is een mooi voorbeeld:

bank

Zorg dat de lijnen diepte creëren. Als je een bank dwars in je foto zet, dan lijkt de kamer kleiner. Je kan hem dan beter in de lengte zetten. Zo lijkt de ruimte dieper. Tom zou bijvoorbeeld in de onderstaande foto, de bank weghalen.

Zorg dat de lijnen van deurposten recht staan op de foto. Je moet je camera dus echt recht houden! Heb je wel schuine lijnen in je foto, corrigeer dit dan in een foto bewerk programma door de foto iets te roteren.

Bloemen

Bloemen houden van mensen, maar ook van huizen en foto’s. Je huis is opgeruimd, lekker strak en fris. Maak gebruik van verse bloemen om de ruimte warmte en kleur te geven.

Hou bijvoorbeeld ook het seizoen in de gaten. Verkoop je je huis in de winter zorg voor een mooi winterboeket, of in de lente voor tulpen!

Tot slot

Wil je meer inspiratie voor foto’s of een fotografie cursus van Tom Tomeij? Dat kan! Bestel je basis cursus fotografie in de webshop en leer van de beste! Ben je ten huwelijk gevraagd en ga je trouwen, maak dan een vrijblijvende afspraak met Tom om kennis te maken, wacht niet te lang want hij wordt vaak lang van te voren geboekt!

Heb je nog meer of andere vragen, neem dan contact op met info@tomtomeij.nl.

Een van Tom’s winnende foto’s

Wedisson-award-Tom-Tomeij-collection-50
Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 207