Financieel
hypotheek

Risicoklasse van de hypotheek, wat is het?

Als jij een hypotheek afsluit, deelt de hypotheekaanbieder je in in een risicoklasse. Dit heeft te maken met het risico dat de aanbieder loopt door jouw een hypotheek te verstrekken. Wat deze risicoklasse inhoudt, lees je hier.

 

Wat is het?

De risicoklasse geeft aan hoeveel risico jouw hypotheekaanbieder loopt bij het vertrekken van de hypotheek. Op basis hiervan wordt ook jouw hypotheekrente bepaald. Hoe kleiner het risico, hoe lager jouw rente.

 

Hoe werkt het?

Heb je veel minder geleend dan de woningwaarde? Dan is de kans groot dat je de hypotheek kan terugbetalen en loopt de hypotheekaanbieder minder risico. Bij een hoge hypotheek in verhouding tot de waarde van je woning, word je ingedeeld in een hoge risicoklasse. Hierbij is het risico dat jij je hypotheek niet terugbetaalt groter.

 

Welke risicoklassen zijn er?

Je kunt onderscheid maken in drie soorten risicoklassen:

  • Je hypotheek is (bijna) net zo hoog als de woningwaarde. In dat geval val je in een hoge risicoklasse met een hogere hypotheekrente.
  • Je hypotheek is laag in vergelijking met de woningwaarde. Dan val je in een lagere risicoklasse en betaal je minder hypotheekrente.
  • Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan geldt het NHG-tarief en betaal je altijd een lagere rente.

 

Hoe weet je in welke risicoklasse je valt?

Om jouw risicoklasse te bepalen, neem je jouw hypotheeksom en de waarde van je woning. Deze deel je door elkaar en vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst hiervan met 100.

Voorbeeld:
Jouw hypotheeksom: € 200.000
De woningwaarde: € 220.000

In dit voorbeeld is de verhouding (200.000/220.000*100=) 90.9%. Met dit percentage zoek je vervolgens in de rentetabellen van je hypotheekaanbieder in welke klasse jij valt.

 

De risicoklasse verlagen

Je kan de risicoklasse laten aanpassen als de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde van je woning verlaagd is. Dit kan bijvoorbeeld doordat je hebt afgelost op de hypotheeksom of omdat de woningwaarde is gestegen.

 

Hoe werkt het verlagen?

Het verschilt per aanbieder hoe je jouw risicoklasse kunt laten aanpassen. De meesten doen dit automatisch, bij anderen dien je een verzoek in. Soms is het simpelweg niet mogelijk. In het laatste geval is het wellicht voordeliger om je hypotheek over te sluiten.

Wil je weten hoe jouw hypotheekaanbieder dit aanpakt? Je vindt dit bijna altijd terug op de website van aanbieder. Je kan het ook altijd navragen bij je hypotheekadviseur. Via Knab is het eerste gesprek gratis en vrijblijvend.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Erik Slijkoord
Load More In Financieel

Facebook Comments

Check Also

Kun je een huis kopen op een veiling en hoe gaat dat in z’n werk?

Als een huis gedwongen verkocht wordt, gaat dit ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl