Wat voor woningmarkt jaar wordt 2015?

Het nieuwe jaar gaat ons ongetwijfeld mooie kansen en bijzondere uitdagingen brengen. Ook wij van De Hypotheekshop kijken uit naar een nieuw jaar en zijn nieuwsgierig naar alle veranderingen op de woningmarkt. Wat er precies zal gaan gebeuren blijft gissen. We kunnen gelukkig wel op basis van een aantal aanwijzingen voorspellen wat er kan gebeuren.

Is het glas halfvol of half leeg?

Pessimisten vragen zich natuurlijk af of we zo positief blijven. Door een combinatie van maatregelen zijn de mogelijkheden voor het kopen van een huis in 2015 minder gunstig.

In 2015 kun je met hetzelfde inkomen minder lenen. Er is volgend jaar veel minder budget voor startersleningen en sommige gemeenten zullen er daarom helemaal mee stoppen. De verruimde schenkingsvrijstelling tot € 100.000 vervalt en je mag vanaf 1 januari 2015 nog maar maximaal 103% van de waarde van de woning lenen. Ook de NHG-grens gaat op 1 juli omlaag naar € 245.000.

Lichtpuntjes

Optimisten zien juist belangrijke lichtpuntjes in het nieuwe jaar. Een voorbeeld is het vertrouwen in de woningmarkt. De Eigen Huis Marktindicator steeg in november naar een recordwaarde van 105 punten, dus de trendens is positief. Dat komt onder meer door de alsmaar dalende hypotheekrente en het feit dat veel kopers hun verhuisplannen niet langer meer uitstellen.

De hypotheekrente zal waarschijnlijk nog wel iets verder dalen. Je kunt, ondanks lagere woonquotes, vaak iets meer lenen dan begin 2014. Helemaal als we ook nog eens rekening houden met de stijging van de inkomens. Ondanks dat die in het afgelopen jaar voor de meeste mensen beperkt was, lijken voor het komende jaar de vooruitzichten beter. En als je snel bent, dan profiteer je tot 1 juli nog gewoon van de hogere NHG-grens van € 265.000.

Ook de lagere werkloosheid zorgt ervoor dat mensen weer meer vertrouwen krijgen in de woningmarkt, zeker als er steeds meer ‘Verkocht’-bordjes in een straat komen te staan. De extra verruimde vrijstelling vervalt, maar ouders mogen onder bepaalde voorwaarden nog altijd eenmalig ruim € 50.000 aan hun kind schenken voor de aankoop van een eigen woning of aflossing van de hypotheek. Starters zijn bovendien druk aan het sparen waardoor ze minder hypotheek nodig hebben.

Ook interessant: In januari hebben wij een recordaantal bezoekers op Huislijn.nl mogen verwelkomen. Ook het aantal aanvragen voor bezichtigingen is fors toegenomen. Makelaarsland – de grootste makelaar van Nederland – ziet dit ook terug in haar cijfers. In januari hebben zij ruim 200.000 aanvragen ontvangen van huizenzoekers die een huis willen bezichtigen. Lees verder

Wie krijgt gelijk?

Er zal dus komend jaar dus weer genoeg gaan gebeuren. En wie er gelijkt krijg? Dat weten we pas over 365 dagen. Wij houden in ieder geval de woningmarkt goed voor je in de gaten. En één ding is zeker: in het nieuwe jaar ben jij nog steeds altijd welkom voor een onafhankelijk financieel advies op maat. Tot volgend jaar!

Henk Daalhuizen, directeur Hypotheekshop Zeeland

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 186