Huis verkopen? Alles heeft z’n prijs…

Deze blog van Huislijn.nl staat in het teken van Je huis verkopen in 2013. Menigeen zal wel eens een zucht kunnen slaken, wordt er dan nog wel wat verkocht in 2013? Het antwoord is JA, zonder twijfel. Alleen op dit moment is de prijsstelling van een huis essentieel. Juist in een markt zoals die van vandaag de dag, krijg je maar een keer de kans om je huis voor het eerst in de schijnwerpers te zetten voor potentiële kopers.

30 dagen

Het is een bijna wetmatigheid dat een woning die te koop wordt gezet de eerste dertig dagen de meeste aandacht trekt. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woonomgeving zijn bijna allemaal, zonder uitzondering, actieve zoekers. Deze mensen maken doorgaans gebruik van e-mail services waarmee ze op de hoogte worden gebracht van nieuwe objecten die in de verkoop komen. En deze mensen weten ook donders goed tegen welke prijzen op dit moment woningen te koop staan en verkocht worden. Dus als u deze groep wilt bereiken, overvraag dan niet, dat is echt essentieel!

Prijs

Nuchterheid en zakelijkheid bij prijsbepaling dient centraal te staan. Toch zijn dat vaak discussiepunten als een makelaar een woning in de verkoop neemt. Want persoonlijke smaak kan geld kosten. De huidige eigenaar zal de knalgele keuken die  twee jaar geleden voor een stevig bedrag is aangeschaft zien als een aanwinst voor het huis. Maar de volgende zal er vol afgrijzen naar kijken en het zien als een kostenpost. Die moet er namelijk direct uit. Ook denkt men vaak dat bijvoorbeeld een serre welke voor €15.000 is aangebouwd het huis €30.000 meer waard maakt. Helaas is dat doorgaans niet het geval.

Verkoop

We zien op dit moment dat huizen welke scherp in de markt worden gezet, wel degelijk binnen een redelijke tijd worden verkocht. Maar dat vraagt wel om een goede samenwerking tussen de makelaar en de verkopende partij. Als men gezamenlijk de juiste prijs weet te bepalen en bereid is om te investeren in de verkoop, dan worden huizen nog steeds verkocht. Ook binnen een redelijke tijd. De vraag blijft natuurlijk, wat is de juiste prijs? Uw makelaar maakt hiervoor gebruik van meerdere bronnen.

Vergelijk

Als eerste wordt er gekeken welke soortgelijke huizen recent zijn verkocht, zowel in de directe omgeving als iets daarbuiten. Dit geeft een indicatie van de marktwaarde. Daarnaast wordt er gekeken naar specifieke kenmerken en details die van invloed kunnen zijn op de verkoop. Zowel in positieve als negatieve zin. En er wordt gekeken naar de courantheid van het object. Soms is een bepaald soort woning in een bepaalde omgeving erg geliefd, of juist niet.

Samenwerking

maximale hypotheekbedrag

Uw makelaar zal een advies geven tegen welke prijs uw huis het beste in de markt kan worden gezet. Maar, de eigenaar is altijd diegene die de uiteindelijke vraagprijs bepaald. Net zozeer als het de makelaar is die zelf bepaald of hij dan wel of niet wil mee werken aan de verkoop. Want ook een makelaar heeft geen behoefte om een portefeuille te hebben met huizen die te hoog geprijsd zijn. Dat geeft alleen maar extra werk en waarschijnlijk extra ontevredenheid, bij iedereen. Natuurlijk is uw huis meer waard dan dat van de buurman, ook al ziet die er net zo uit.  Maar nogmaals, een reële vraagprijs is echt belangrijk.

Onder water

Wat er momenteel nog bij komt, is dat sommige huizen “onder water staan”. De waarde van het huis is dan lager dan de hypotheek die er op rust. Dat zijn moeilijke situaties. Juist deze groep heeft namelijk de neiging om meer te willen krijgen voor het huis dan dat het waard is. En dat dit niet altijd kan, bewijst de markt. Dat zijn vaak huizen die heel, heel lang te koop staan. Maar ook in deze gevallen zal men, hoe pijnlijk ook, de juiste prijs moeten vragen. Uw makelaar kan u hier bij van dienst zijn!

Huis verkopen in 2021

Inmiddels is het 2021 en kan je bijna niet geloven dat er een tijd was dat huizen bijna niet verkocht werden. Dat er meer dan 100.000 huizen te koop staan. Je leest het goed, meer dan 100.000. Maar ook als je in 2021 je huis wilt verkopen is het belangrijk om dit met de juiste strategie te doen. Uiteindelijk wil je de beste prijs met daarbij de beste voorwaarden. Ook in 2021 is het verstandig om je te laten adviseren door een makelaar.

Huis verkopen? Lees dan ook:

 • In bezwaar gaan tegen de WOZ waarde: hoe werkt dat?
  De gemeente stelt de WOZ waarde vast van je woning en is daar verantwoordelijk voor. Toch zijn veel mensen het niet eens met hun WOZ-waarde omdat ze soms teveel belasting betalen. Het kan namelijk gebeuren dat de WOZ verkeerd wordt berekend.  De WOZ-waarde van je woning wordt getaxeerd en bepaald door de gemeente waar de…
 • Tips voor het laten taxeren van je huis
  De laatste jaren zit het aantal verkochte huizen en hun verkoopprijzen flink in de lift, blijkt uit cijfers van het CBS. Wanneer je jaren geleden een woning hebt gekocht, kan dit misschien wel hét moment zijn om je huis voor een hogere prijs in de verkoop te gooien. Om precies te weten wat je woning…
 • Wonen in Rotterdam
  Rotterdam is een van de bruisende steden van Nederland. Multicultureel, gezellig, sportief en vol kunst, cultuur en architectuur. De verschillende wijken van deze stad bieden woongenot voor allerlei situaties. Rotterdam is er voor gezinnen, alleenstaanden, senioren, studenten en starters. Van koopwoningen in bestaande gebouwen tot aan nieuwbouw in groene buitenwijken, voor iedereen is er in…
 • Huis verkoopklaar maken; Een appeltaart in de oven is niet genoeg!
  Ook in tijden van een oververhitte huizenmarkt waarbij woningen als zoete broodjes over de zogenaamde toonbank vliegen is het nog steeds belangrijk om je huis zorgvuldig verkoopklaar te maken. Dit kan namelijk nét het verschil maken tussen een bod rond de vraagprijs of een interessante overbieding. En dat extra geld; Wie wil dat nou niet?…
 • Het verborgen gebrek
  Kennen we allemaal niet een verhaal over iemand die een huis heeft gekocht en vervolgens een gebrek constateert? Niemand zit te wachten op de ellende die dat veroorzaakt. Het is meestal een dure aangelegenheid om het gebrek te herstellen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een jarenlange nasleep om de kosten op de…
 • Tips bij het verkopen van een woning
  Heb je onlangs een nieuwe woning gekocht? Tijd om je huidige woning te koop aan te bieden op de woningmarkt. In de huidige tijd zal de woning snel verkocht zijn. In het bijzonder wanneer je voor de hulp van een verkoopmakelaar kiest. Deze weet precies tegen welke prijs je de woning aan kunt bieden, wat…
 • Hoe vind je een betrouwbare makelaar?
  In de huidige gekte van de woningmarkt is het maar lastig om een woning te kunnen kopen. Het aanbod is schaars en de vraag juist enorm. Wanneer je überhaupt een bezichtiging kunt plannen is dat al een wonder op zich, laat staan dat je een goed bod kunt neerleggen en het huis kunt bemachtigen. Een…
 • Prioriteiten schrappen bij het kopen van een huis
  De aspirant-huizenbezitter van de huidige tijd ontkomt er niet aan, er moeten prioriteiten geschrapt worden om met het beschikbare budget aan een koopwoning te komen. Ruimte, rust, stadscentrum of dorpskern op fietsafstand, tuin, drie slaapkamers, pittoresk, vrijstaand, landelijk, karakteristiek: daar moet de kaasschaaf overheen, anders zit je met Sint-Juttemis nog zonder huis. Besparen op andere…
 • Creatieve tips om je huis sneller te verkopen
  Er zijn veel manieren om een huis te verkopen. Je kunt de hulp van een makelaar inschakelen, maar er zijn ook methodes om het (grotendeels) zelf te doen. Er staan al veel handige tips en tricks op deze website. In dit artikel voegen we nog een aantal originele en creatieve tips toe aan het rijtje.…
Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 112