Huis verkopen? Alles heeft z’n prijs…

Deze blog van Huislijn.nl staat in het teken van Je huis verkopen in 2013. Menigeen zal wel eens een zucht kunnen slaken, wordt er dan nog wel wat verkocht in 2013? Het antwoord is JA, zonder twijfel. Alleen op dit moment is de prijsstelling van een huis essentieel. Juist in een markt zoals die van vandaag de dag, krijg je maar een keer de kans om je huis voor het eerst in de schijnwerpers te zetten voor potentiële kopers.

30 dagen

Het is een bijna wetmatigheid dat een woning die te koop wordt gezet de eerste dertig dagen de meeste aandacht trekt. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woonomgeving zijn bijna allemaal, zonder uitzondering, actieve zoekers. Deze mensen maken doorgaans gebruik van e-mail services waarmee ze op de hoogte worden gebracht van nieuwe objecten die in de verkoop komen. En deze mensen weten ook donders goed tegen welke prijzen op dit moment woningen te koop staan en verkocht worden. Dus als u deze groep wilt bereiken, overvraag dan niet, dat is echt essentieel!

Lees ook: Huis kopen of huren?

Prijs

Nuchterheid en zakelijkheid bij prijsbepaling dient centraal te staan. Toch zijn dat vaak discussiepunten als een makelaar een woning in de verkoop neemt. Want persoonlijke smaak kan geld kosten. De huidige eigenaar zal de knalgele keuken die  twee jaar geleden voor een stevig bedrag is aangeschaft zien als een aanwinst voor het huis. Maar de volgende zal er vol afgrijzen naar kijken en het zien als een kostenpost. Die moet er namelijk direct uit. Ook denkt men vaak dat bijvoorbeeld een serre welke voor €15.000 is aangebouwd het huis €30.000 meer waard maakt. Helaas is dat doorgaans niet het geval.

Verkoop

We zien op dit moment dat huizen welke scherp in de markt worden gezet, wel degelijk binnen een redelijke tijd worden verkocht. Maar dat vraagt wel om een goede samenwerking tussen de makelaar en de verkopende partij. Als men gezamenlijk de juiste prijs weet te bepalen en bereid is om te investeren in de verkoop, dan worden huizen nog steeds verkocht. Ook binnen een redelijke tijd. De vraag blijft natuurlijk, wat is de juiste prijs? Uw makelaar maakt hiervoor gebruik van meerdere bronnen.

Vergelijk

Als eerste wordt er gekeken welke soortgelijke huizen recent zijn verkocht, zowel in de directe omgeving als iets daarbuiten. Dit geeft een indicatie van de marktwaarde. Daarnaast wordt er gekeken naar specifieke kenmerken en details die van invloed kunnen zijn op de verkoop. Zowel in positieve als negatieve zin. En er wordt gekeken naar de courantheid van het object. Soms is een bepaald soort woning in een bepaalde omgeving erg geliefd, of juist niet.

Samenwerking

maximale hypotheekbedrag

Uw makelaar zal een advies geven tegen welke prijs uw huis het beste in de markt kan worden gezet. Maar, de eigenaar is altijd diegene die de uiteindelijke vraagprijs bepaald. Net zozeer als het de makelaar is die zelf bepaald of hij dan wel of niet wil mee werken aan de verkoop. Want ook een makelaar heeft geen behoefte om een portefeuille te hebben met huizen die te hoog geprijsd zijn. Dat geeft alleen maar extra werk en waarschijnlijk extra ontevredenheid, bij iedereen. Natuurlijk is uw huis meer waard dan dat van de buurman, ook al ziet die er net zo uit.  Maar nogmaals, een reële vraagprijs is echt belangrijk.

Onder water

Wat er momenteel nog bij komt, is dat sommige huizen “onder water staan”. De waarde van het huis is dan lager dan de hypotheek die er op rust. Dat zijn moeilijke situaties. Juist deze groep heeft namelijk de neiging om meer te willen krijgen voor het huis dan dat het waard is. En dat dit niet altijd kan, bewijst de markt. Dat zijn vaak huizen die heel, heel lang te koop staan. Maar ook in deze gevallen zal men, hoe pijnlijk ook, de juiste prijs moeten vragen. Uw makelaar kan u hier bij van dienst zijn!

Huis verkopen in 2021

Inmiddels is het 2021 en kan je bijna niet geloven dat er een tijd was dat huizen bijna niet verkocht werden. Dat er meer dan 100.000 huizen te koop staan. Je leest het goed, meer dan 100.000. Maar ook als je in 2021 je huis wilt verkopen is het belangrijk om dit met de juiste strategie te doen. Uiteindelijk wil je de beste prijs met daarbij de beste voorwaarden. Ook in 2021 is het verstandig om je te laten adviseren door een makelaar.

Huis verkopen? Lees dan ook:

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 223