Huis kopen of huren?

De omstandigheden zijn op dit moment gunstig om een huis te kopen. De huizenprijzen zijn de afgelopen vijf jaren sterk gezakt en de hypotheekrente is laag. Tegen lage maandelijkse lasten kan een huis gekocht worden.

De huizenprijzen zijn nog steeds aan het zakken, maar volgens deskundigen is de bodem in zicht. De voorspelling is dat de huizenprijzen in 2014 gaan stabiliseren. Op dit moment worden er al meer huizen verkocht in vergelijking met een jaar geleden. De belangrijkste ommekeer is het stijgende vertrouwen in de huizenmarkt.

Is een huis kopen een goede investering?

In de decennia vόόr 2008 is gebleken dat het kopen van een huis een goede investering is. Bijvoorbeeld in de jaren 1999 en 2000 zijn de huizenprijzen met meer dan 12% gestegen. Na 2014 worden weer stijgende huizenprijzen verwacht. Per 2013 is de politiek begonnen met het beperken van de regeling van de hypotheekrenteaftrek. Er zullen in de toekomst waarschijnlijk verdere beperkingen volgen, maar op korte termijn zal de regeling van de hypotheekrenteaftrek grotendeels in tact blijven. In de afgelopen jaren hebben starters massaal gekozen voor een huurhuis. Door de grote voordelen van een  koopwoning kunnen deze huurders beter alsnog kiezen voor een koopwoning.

Is een huis kopen altijd de verstandigste keuze?

huis kopen

Indien u flexibel wilt blijven moet u kiezen voor een huurhuis. Een huis moet tegenwoordig gekocht worden vanuit de gedachte om er meerdere jaren in te blijven wonen. Hebt u deze verwachting niet? Koop dan geen huis, maar ga een huis huren. Voldoet een huis aan uw woonwensen op lange termijn? Dan is het kopen van een huis de betere keuze. Door de relatief lage huizenprijzen en de lage hypotheekrente kunt u goedkoop een eigen huis kopen. Een bijkomend groot voordeel is dat u over dertig jaar een hypotheekvrij huis bezit.

Nu een huis kopen of wachten tot de huizenprijzen weer gaan stijgen?

Als adviseur wordt mij vaak gevraagd of het verstandig is om in deze markt een huis te kopen. Deze vraag is niet met zekerheid te beantwoorden, maar de vooruitzichten zijn positief. Een paar jaren geleden zaten de huizenprijzen nog in een dalende trend. Deze trend is nu duidelijk doorbroken. De prijzen dalen landelijk nog licht, maar het vertrouwen in de huizenmarkt is vrijwel hersteld.

Sparen voor een koopwoning

De regeling van de hypotheekrenteaftrek is onlangs beperkt, maar fiscaal gezien nog steeds ruim. In de ons omringende landen is het gebruikelijk om eerst een substantieel bedrag te sparen voordat er een huis gekocht kan worden. Er moet bijvoorbeeld eerst 20% van de koopsom van het huis gespaard worden. Bij het kopen van een huis van €200.000 kan er slechts een financiering worden afgesloten van €160.000. De rest van de koopsom en de aanvullende kosten moeten uit beschikbare middelen gefinancierd worden. Op langere termijn zal in Nederland waarschijnlijk naar een vergelijkbare manier van het financieren worden over gegaan. Hier zullen bestaande huiseigenaren geen last van hebben. Kortom in de toekomst zal het steeds lastiger worden om een huis te kopen, maar nu staan alle gunstige regelingen nog voor u open.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36