Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Waarom een laadpaal beter is dan het stopcontact
Je kunt een elektrische auto vrijwel altijd gewoon opladen in het stopcontact. Bij de aankoop van de elektrische auto of plug-in hybride wordt een laadsnoer meegeleverd. Appeltje eitje zou je zeggen. Toch is het veel beter om te kiezen voor een laadpaal. Dit biedt namelijk veel voordelen voor jou als elektrisch rijder. Dit zijn de 5 belangrijkste.
1. Laadpaal is (veel) sneller
Om te beginnen gaat het laden via een laadstation veel sneller. Stel dat je je auto 12 uur per dag oplaadt via het stopcontact, dan kan je de volgende dag gemiddeld 125 tot 150 kilometer rijden. Met een eigen laadpaal gaat het een stuk sneller. Met een laadvermogen van 3,7 kilowatt per uur, het laagste vermogen, zit je al op bijna het dubbele. En een zogenoemde snellader van 11 kilowatt per uur gaat helemaal als de bliksem.
2. Laadpaal is veiliger
Het is niet ongevaarlijk om een elektrische auto op te laden aan een stopcontact. Er zijn al verschillende meldingen geweest over elektrische auto’s die in brand vlogen tijdens het opladen aan een stopcontact. Dat komt door het hoge vermogen dat geleverd moet worden om de auto op te laden.
Het is wel degelijk mogelijk om via het stopcontact te laden. Mocht je dit toch willen doen, zorg dan dat er een stroombegrenzer wordt toegepast. Maar het is veel veiliger om voor een laadpaal te kiezen. Dan hoef je niet bang te zijn voor brand door kortsluiting.
3. Laadpaal is waar voor je geld
Een laadpaal is geen goedkope investering. Je bent er vaak tussen 1500 en 2000 euro voor kwijt. Maar dan heb je ook wat. Om te beginnen koop je een laadpaal bij een gespecialiseerd bedrijf. Een fabrikant van eigen bodem zoals Alfen is al vele jaren actief in de wereld van laadpalen. Je kunt er makkelijk vanuit gaan dat de expertise meer dan aanwezig is. Ook de installatie wordt voor je gedaan.
4. Laadpaal is lekker makkelijk
Natuurlijk heb je meerdere stopcontacten in je huis, maar een laadpaal heeft ook wel iets. Met een laadpaal thuis ben je bovendien altijd verzekerd van een plek om je auto op te laden. Er zijn nog meer voordelen van een eigen laadpaal. Het is een stuk goedkoper dan opladen bij een openbare laadpaal. Met een eigen laadstation bespaar je tot bijna de helft van de stroomkosten. En in sommige gemeenten krijg je subsidie als je een laadpaal thuis wilt laten aanleggen.
5. Laadpaal helpt zakelijke rijders
Als je een zakelijke leaserijder bent, kan je je laadkosten onbelast laten vergoeden door je werkgever. Je kunt de verrekening zelfs automatisch laten verlopen via je laadpaal thuis. Dit hangt af van je abonnement. In ieder geval is een laadpaal zo nog een stukje voordeliger dan laden via het stopcontact.