Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand?

De opbrengst van zonnepanelen per maand of per jaar is vaak het eerste waar mensen naar kijken in de oriënterende fase om te verduurzamen. Aan het verduurzamen van je huis of bedrijfspand mag je ook best iets verdienen, toch? De berekening van de opbrengst uit zonnepanelen is complex en gebaseerd op meerdere factoren. Het begint bij het vermogen van een zonnepaneel en de omstandigheden op het dak, terwijl ook de actuele stroomprijs invloed heeft op de potentiële opbrengst. Ontdek meer over de terugverdientijd én het rendement op zonnepanelen. 

Opbrengst zonnepanelen berekenen 

Voordat we de stroomopbrengst uit de zonnepanelen kunnen berekenen, moeten we eerst meer weten over het vermogen van een zonnepaneel, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft des te meer stroom deze kan opwekken. Vervolgens bepalen de externe factoren waarin een zonnepaneel geplaatst wordt de daadwerkelijke opbrengst. Dit wordt namelijk berekend op basis van onder meer de hellingshoek van het dak, het aantal zonuren en de mate van schaduwinval. 

Rekenvoorbeeld opbrengst zonnepanelen 

Wanneer we bovengenoemde factoren met elkaar combineren, dan ligt het gemiddeld vermogen van een zonnepaneel in Nederland op 85%. Stel dat je hebt gekozen voor 10 panelen met een totaal vermogen van 3.900 Wp, dan ligt de opbrengst uit zonnepanelen op zo’n 3.315 kWh op jaarbasis. Een simpele rekensom vertelt ons dat zonnepanelen in dit geval 3.315 kWh / 12 = 276 kWh per maand opleveren. Uiteraard leveren de zonnepanelen in het voorjaar meer op dan bijvoorbeeld in de winter.

Wat verdien je concreet met zonnepanelen kopen? Om dit te berekenen kijken we naast de opgewekte stroom ook naar het stroomverbruik. In Nederland kan men voorlopig nog steeds gebruikmaken van de salderingsregeling; stroom dat men niet gebruikt, wordt na afloop van het jaar door energieleverancier verrekent met het totale verbruik. In de praktijk is de salderingsregeling bovendien extra lucratief, gelet op de huidige energieprijzen.

zonnepanelen op het dak

Prijs en opbrengst zonnepanelen zelf berekenen 

We vergelijken met zijn allen steeds vaker online, alvorens we een aankoop doen. In de markt van zonnepanelen, de laatste jaren snel gegroeid, is dat niet anders. We willen maar al te graag weten wat we kunnen verdienen met zonnepanelen. Steeds vaker kan dat digitaal, zoals bij enie.nl met een ZonneConfigurator. Aan de hand van de postcode en huisnummer wordt op afstand voor je berekend wat er mogelijk is op jouw adres. Wel zo handig, want zo hoef je niet eerst een adviseur langs te laten komen en kan je sneller genieten van eigen zonnepanelen op het dak. 

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Ben je overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Dan wil je ongetwijfeld weten hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden. Je kent het huidige verbruik, en wilt met zonnepanelen het liefst break-even draaien of zelfs terugleveren. Daar horen een X-aantal zonnepanelen bij. Is die investering in eerste instantie te fors? Dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor zonnepanelen huren of leasen. In de praktijk betekent dat een directe besparing op de energiekosten, zonder dat je hoeft te investeren. Wel betaal je maandelijks in de vorm van een (huur)betaling aan de leverancier.  

Duurzaam verdienen 

Zonnepanelen kopen of huren; het is altijd een financieel goede keuze. Zeker nu we minder afhankelijk willen worden van de traditionele energiebronnen is het verstandig om op zoek te gaan naar duurzame alternatieven. Zonnepanelen vormen een investering met een relatief korte terugverdientijd en leveren je veel comfort op, ook als naar verwachting in 2024 de salderingsregeling komt te vervallen. Wel is het belangrijk om je vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw specifieke situatie. 

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 208