Ook op deze zaken let een taxateur meestal

Je weet waarschijnlijk wel een beetje wat het werk van een taxateur behelst. Die gaat namelijk op basis van verschillende kenmerken van je woning bepalen wat de waarde ongeveer is. En daarvoor let hij of zij doorgaans op veel verschillende zaken. In de eerste plaats natuurlijk op de prijzen van de huidige woningmarkt. Want die kunnen flink fluctueren en zeker in deze tijd waarin al een tijdje sprake is van een flink tekort.

Daarnaast wordt er, zoals je waarschijnlijk wel weet, op de ligging gelet en op de omvang van de woning. Maar wist je dat er nog verscheidene andere zaken zijn waar de taxateur doorgaans ook op let bij het vaststellen van de waarde? In dit artikel gaan we op enkele van die zaken in.

Hoe alles in de woning is afgewerkt

Taxateur wijst naar een getekend geel huis, wat symbool staat voor het belang van hoe alles in de woning is afgewerkt bij het bepalen van de waarde.

Bij een goede taxatie Aalsmeer wordt er niet alleen naar de omvang en oppervlakkige zaken van een woning gekeken, maar ook naar de details. Met andere woorden: hoe de woning is afgewerkt. Daarbij kun je allereerst denken aan de verschillende materialen en de kwaliteit daarvan. Een nieuwe houten vloer laat de waarde bijvoorbeeld meer stijgen dan een ouderwetse laminaatvloer die ook al aan schade onderhevig is.

En dat geldt ook voor de afwerking van de kozijnen, het type keukenblad en ga zo maar verder. En wat niet vergeten mag worden: er wordt ook naar het interieur gekeken. Wanneer je bijvoorbeeld een interieur met standaard kleuren hebt, dan zal die waarschijnlijk meer gewaardeerd worden door eventuele kopers dan een meer specifiek interieur.

Hoe praktisch alles is

Bij het bepalen van de waarde wordt niet alleen naar de omvang gekeken. Maar ook naar de logica van een woning. Soms is een woning namelijk erg onlogisch ingericht en dat heeft invloed op de waarde. Dat je bijvoorbeeld alleen in de wc kan komen door eerst iemand anders zijn slaapkamer te betreden. Of dat je meerdere badkamers hebt, maar daarentegen juist weinig slaapkamers waardoor het huis niet geschikt is voor grotere gezinnen.

Onderhoud

Natuurlijk speelt onderhoud ook een zeer belangrijke rol en dan met name de zogenaamde grote onderhoudswerkzaamheden. Als er bijvoorbeeld sprake is van een druppelende kraan of een verstopte afvoer, dan zal dit, mits het gemakkelijk is op te lossen, niet veel impact hebben op de gehele waarde van de woning. Maar wanneer er bijvoorbeeld een lekkage bij de leidingen of slijtage wordt vastgesteld, dan heeft dit natuurlijk wel een flinke impact. En dat geldt helemaal voor zaken zoals de fundering, de kwaliteit van het dak en ga zo maar door. Kortom: bij het taxeren van de woning speelt onderhoud, of juist het gebrek eraan, een zeer belangrijke rol bij het vaststellen van de waarde.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 260