Waarom een makelaar écht een goed idee is

De huizenmarkt blijft krap, huizen worden op dit moment nog razendsnel verkocht. Maar ze worden niet alleen snel verkocht maar de prijzen van huizen blijven ook maar stijgen. Is  in deze tijd een makelaar dan nog wel nodig? Is een vraag die bezoekers op Huislijn zich afvragen. Met andere woorden wat is de toegevoegde waarde van de makelaar in deze tijd.

2 Soorten makelaars: een voor de aankoop en een voor de verkoop

Oud directeur van VastgoedPRO Ed van de Bijl, beschreef de aankoopmakelaar als volgt: “Deze mag u zien als een Financial Risk Manager, een dienstverlener die u helpt bij het maken van besluiten met een hoog financieel gehalte. Er is niet één besluit in je leven wat zo een impact heeft als het kopen van een huis. Niet alleen wat betreft woongenot, comfort en plezier, ook financieel. Als een Nederlander een 2e hands auto koopt, zoekt die allemaal keurmerken. BOVAG bewijs, APK keuringsrapport, Nationale Auto Pas. En brengt men de auto toch vaak nog even weg voor een extra inspectie, voordat men tot koop over gaat.”

2 Soorten makelaars: een voor de aankoop en een voor verkoop

De risico’s van het kopen van een huis

En nu komt  het… ondanks de grote impact van het kopen van een huis, schakelen maar weinig Nederlands een aankoopmakelaar in. Veel huizenkopers denken namelijk dat de makelaar van de verkopende partij ook zijn belangen behartigt.  Maar deze makelaar is  natuurlijk alleen bezig met het behartigen  van de belangen van zijn opdrachtgevers; de verkopende partij. Met als doel om de woning tegen de hoogste prijs en tegen de beste condities aan u  te verkopen.

De aankoopmakelaar behoedt u voor vergissingen en fouten

De meerwaarde van de aankoopmakelaar – oftewel  de vastgoedprofessional – is dan ook dat deze u behoedt voor vergissingen en fouten in het aankoopproces en in staat is om u op de juiste wijze te informeren. Als geen ander kent die de markt, de marktomstandigheden, de prijzen en de mores. Zeker nu het de normaalste zaak is dat je moet bieden op een woning is het verstandig om je daarover goed te informeren. Een makelaar heeft nu eenmaal veel extra informatie, bijvoorbeeld zij weten voor welke prijzen huizen recent zijn verkocht in de buurt. Dankzij deze informatie kun je een doordachter bod uitbrengen, waardoor je kansen toenemen en je niet te veel betaalt. Op deze manier verdient een aankoopmakelaar zichzelf terug.

Dus terwijl u wellicht slechts één of twee keer in uw leven een woning koopt, doet een aankoopmakelaar niet anders, waardoor hij op alle fronten ruimschoots voor staat in het begrijpen van de markt en het onderhandelen van de beste deals

De verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar

En dan heb je natuurlijk de verkoopmakelaar. Deze is naast een Financial Risk Manager ook een ontzorger. Natuurlijk kunt u heel veel zelf, uiteraard bent u veelzijdig. U bent een goed fotograaf, een fantastische tekstschrijver. Weet werkelijk alles van taxaties en prijsbepaling van onroerende zaken. Natuurlijk heeft u verstand van overeenkomstenrecht en kent een koopakte uit uw hoofd. Ontbindende voorwaarden en bedenktermijnen zijn voor u dagelijkse kost. Contractonderhandelingen van duurzame kapitaalgoederen is voor u zo bekend als u binnenzak. U kunt objecten op Huislijn.nl of Funda plaatsen. U heeft mogelijk een goed beeld welke woningzoekers in uw huis geïnteresseerd zouden kunnen zijn omdat ze een aankoopopdracht hebben gegeven. En u heeft een landelijk netwerk van collega’s die ook met vastgoed actief zijn.

De makelaar ontzorgt

Als u aan al het bovenstaande voldoet, bent u  waarschijnlijk makelaar / taxateur! Mocht u dat niet zijn, dan kan een makelaar al deze zorgen bij uw wegnemen. U kunt uiteraard zelf actief meehelpen met de verkoop van uw woning. Maar de professionele onderdelen besteedt u het beste uit. Want te vaak horen wij iemand vol trots vertellen dat hij een paar duizend euro heeft bespaard door zijn huis zelf te verkopen. Alleen wel tegen een prijs die duizenden euro’s te laag bleek. De toegevoegde waarde van een makelaar bestaat én uit ontzorgen én uit waarborgen én uit de zekerheid dat u de juiste prijs krijgt.

De belangrijkste voordelen van een aankoopmakelaar

Financieel advies: Een aankoopmakelaar kan – zoals eerder uitgelegd in dit artikel – fungeren als een “Financial Risk Manager” en u helpen bij het maken van beslissingen met een hoog financieel gehalte. Het kopen van een huis is een grote financiële beslissing en kan grote impact hebben op uw financiën. Een aankoopmakelaar kan u adviseren over de waarde van een woning, mogelijke prijsonderhandelingen en andere financiële aspecten.

Marktexpertise: Een aankoopmakelaar heeft uitgebreide kennis van de huidige vastgoedmarkt, marktomstandigheden, prijzen en trends. Vooral in een tijd waarin bieden op woningen gebruikelijk is. Kan een aankoopmakelaar u voorzien van waardevolle informatie over recente verkopen in de buurt en u helpen bij het doen van een goed onderbouwd bod.

Voorkomen van fouten: Een aankoopmakelaar kan u behoeden voor vergissingen en fouten tijdens het aankoopproces. Ze kunnen u helpen bij het identificeren van eventuele juridische, technische of verborgen problemen met een woning. En u voorzien van professioneel advies om risico’s te minimaliseren.

Onderhandelingen: Een aankoopmakelaar kan namens u onderhandelen met de verkopende partij om de beste prijs en voorwaarden voor de woning te krijgen. Ze hebben ervaring in contractonderhandelingen en kunnen u helpen om een eerlijke deal te sluiten.

Dus…

Dus… een aankoopmakelaar kan u waardevol advies en expertise bieden, u behoeden voor fouten en risico’s. Daarnaast kan hij u helpen om de beste prijs en voorwaarden te krijgen bij het kopen van een woning, vooral in de huidige tijd van 2024 waarin huizen snel verkocht worden en de huizenmarkt dynamisch is met stijgende huizenprijzen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204