Een duurzaam interieur en gezond wonen begint bij bewuste keuzes: 5 tips

De laatste jaren kiezen we steeds meer bewust voor natuurlijke materialen en producten voor ons interieur. We worden gelukkig kritischer op onze aankopen, niet alleen vanwege de toenemende aandacht voor het milieu, maar ook door een groeiend bewustzijn over onze gezondheid. De keuzes die we maken voor onze meubels, decoratie, verf en zelfs schoonmaakmiddelen, hebben allemaal invloed op zowel onze planeet als ons welzijn. In dit artikel deel ik een aantal praktische, makkelijk toepasbare tips over hoe je jouw huis duurzaam en gezond kunt inrichten, zonder dat dit ten koste gaat van stijl of comfort.

1. Natuurlijke verf op waterbasis

Felle natuurlijke pigmenten in metalen schalen, een milieuvriendelijk alternatief voor verf op waterbasis.
Natuurlijke pigmenten zijn een essentieel ingrediënt in verf op waterbasis, een gezondere keuze zonder schadelijke VOS (vluchtige organische stoffen). Perfect voor een milieuvriendelijk en veilig interieur.

Veel verfsoorten bevatten vluchtige organische stoffen (VOS), die in de lucht verdampen en schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Deze stoffen komen vrij tijdens het schilderen, maar ook nog lang daarna. Watergedragen verf is een gezonder alternatief, omdat deze minder schadelijke stoffen bevat dan oplosmiddelhoudende verf. Let hierbij op verfsoorten met natuurlijke pigmenten, zoals die van Farrow & Ball, Little Green of Lab Paint.

Zorg altijd voor voldoende ventilatie tijdens het schilderen en houd er rekening mee dat verf een week nodig heeft om volledig uit te harden. 

2. Investeer in biologisch textiel

Textiel is overal in huis: van je beddengoed en gordijnen tot de handdoeken en knusse plaids en dekens. Helaas worden tijdens de productie van textiel veel pesticiden gebruikt en worden ze ook nog chemisch behandeld tijdens de productie. Daarnaast zijn de werkcondities waarin deze producten geproduceerd worden miserabel om zo de kosten te dekken en voor een maximale winst te gaan. Kies daarom voor natuurlijke materialen zoals (biologisch) katoen, wol of linnen.

Investeer bijvoorbeeld in 1 kwalitatieve plaid, in plaats van 10 dekentjes die hooguit een jaar meegaan. Brandvertragend textiel wordt ook erg vaak toegepast in ons interieur, hoewel dit klinkt als een verstandige keuze, schuilt er een minder gezonde kant achter deze behandelingen. Brandvertragend textiel ondergaat een agressieve chemische behandeling om het textiel beter bestand te maken tegen vuur. 

3. Planten: jouw natuurlijke luchtzuiveraars

Een vrouw in een lichte, moderne keuken houdt een grote plant in een witte pot vast, omringd door andere planten en tuinbenodigdheden, terwijl ze glimlacht.
Planten maken niet alleen je interieur sfeervol, maar dragen ook bij aan een gezondere leefomgeving. Kies luchtzuiverende planten, zoals de lepelplant of sanseveria, voor een frisse en natuurlijke uitstraling in huis.

Wist je dat je met een paar mooie planten niet alleen sfeer creëert, maar ook de lucht in huis zuiverder maakt? Planten zoals de lepelplant, sanseveria en varens doen dat helemaal vanzelf. Ze halen schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht en verbeteren tegelijkertijd de luchtvochtigheid. Zo zorg je zonder al te veel moeite voor een gezondere leefomgeving.

Maar planten zijn meer dan alleen luchtverbeteraars. Ze brengen rust en geven je ruimte een levendige uitstraling. Zelf word ik altijd blij van het verzorgen van mijn planten; het voelt bijna als een mindful momentje. Kies vooral planten die passen bij jouw interieur én bij hoeveel licht je thuis hebt. Een rubberplant in een lichte hoek kan bijvoorbeeld een echte eyecatcher zijn, terwijl een paar hangplanten in de keuken zorgen voor een frisse en speelse vibe.

En vergeet niet: duurzaamheid begint bij kleine stappen. Gebruik regenwater om je planten water te geven, en zeg nee tegen plastic plantenpotten. Zo draag je niet alleen bij aan je eigen gezondheid, maar ook aan die van de planeet.

4. Een groene keuken

Veel schoonmaakmiddelen bevatten agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu. Het goede nieuws is dat er eenvoudige en effectieve alternatieven zijn. Gebruik bijvoorbeeld azijn als ontvetter, kalkverwijderaar en glasreiniger. Voeg een paar druppels etherische olie toe voor een frisse geur.

en moderne keuken met veel groen en natuurlijke elementen, ideaal voor een milieuvriendelijke en gezonde schoonmaakroutine.
Een groene keuken straalt niet alleen rust uit, maar bevordert ook een gezondere leefstijl. Met eenvoudige aanpassingen, zoals houten kookgerei en natuurlijke schoonmaakmiddelen, maak je jouw keuken milieuvriendelijker én veiliger.

Hier zijn nog een paar makkelijk toepasbare tips:

  • Vervang plastic afwasborstels door houten borstels met plantaardige vezels.
  • Gebruik katoenen doekjes in plaats van synthetische microvezeldoekjes.
  • Gebruik wasdroogbollen in plaats van wasverzachter.
  • Vervang plastic kookgerei door bijvoorbeeld olijfhout wat ook nog eens een antibacteriële werking heeft

Met deze kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken in je schoonmaakroutine.

Ontdek natuurlijke oplossingen voor een gezondere leefstijl
Net zoals azijn een veelzijdige, natuurlijke krachtpatser is in je groene keuken, zijn er ook andere natuurlijke middelen die niet alleen praktisch, maar ook goed zijn voor je gezondheid. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de voordelen van Keltisch zeezout? Dit bijzondere zout zit boordevol mineralen die je welzijn kunnen ondersteunen. Wil je meer weten over de verborgen kracht van Keltisch zeezout en hoe het past in een bewuste leefstijl? Lees dan ons artikel: De verborgen kracht van Keltisch zeezout: hoe natuurlijke mineralen je gezondheid ondersteunen.

5. Duurzame meubels en decoratie

Een woonkamer met tijdloze meubels van natuurlijke materialen, zoals hout en bamboe, gecombineerd met duurzame decoratie en veel groen.
Duurzame meubels en decoratie geven je interieur een tijdloze en natuurlijke uitstraling. Kies voor gerecyclede materialen of vintage stukken en voeg planten toe voor een warme en milieuvriendelijke sfeer.

Helaas is de interieurwereld allesbehalve duurzaam: merken die 2 tot 4 keer per jaar nieuwe collecties uitbrengen, snelle productie, productie uitbesteden naar het buitenland om maximale winst te behalen, toepassing van goedkope materialen…en ga zo maar door. 

Let bij de aanschaf van meubels op de materialen en productiemethoden. En ga vooral voor tijdloze items. Trendgevoelige items/stijlen raken al snel verveeld en het is niets meer dan een marketingtruc om verkopen te stimuleren. 

Meubels van gerecycled hout of bamboe zijn bijvoorbeeld duurzame opties. Deze materialen hebben een lagere ecologische voetafdruk en geven je interieur een natuurlijke uitstraling. 

Daarnaast kun je ook denken aan kringloopwinkels of vintage markten. Hier kun je heel bijzondere en unieke stukken vinden, vaak handgemaakt van kwalitatieve materialen. Door te kiezen voor hergebruik, bespaar je niet alleen grondstoffen, maar geef je je huis ook een persoonlijke en authentieke uitstraling. Inspiratie voor duurzame woonideeën en meer kun je vinden op https://www.debeterewereld.nl/

.

Greenwashing: de valkuil van een trend

De term “duurzaam” is tegenwoordig een containerbegrip waar veel bedrijven een kans zien om hun producten als “groen” of “milieuvriendelijk” op de markt te brengen. Ook wel bekend als greenwashing, dit houdt in dat bedrijven hun producten duurzamer laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Helaas leidt dit vaak tot misleiding van de (onwetende) consument en draagt het nauwelijks tot niets bij aan een beter milieu of gezondere leefomgeving.

Greenwashing kun je bijvoorbeeld herkennen aan: een product met een groen label, een ingrediëntenlijst met “natuurlijke” ingrediënten of hippe slogans zoals “eco-vriendelijk”. Maar vaak blijkt bij nader onderzoek dat slechts een klein deel van het product en/of van de productie duurzaam is, terwijl de rest van de impact op het milieu en onze gezondheid groot blijft.

Het creëren van een duurzaam interieur hoeft niet in één keer. Begin met kleine aanpassingen wat past binnen je budget. Door bewust te kiezen voor duurzame producten en materialen, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan een gezondere leefomgeving voor jezelf en je gezin.

Noura Baltagi
Noura Baltagi

Na een carrière als corporate recruiter heb ik de creatieve sprong gewaagd met Desert Rose Interior Design. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een inspirerende online plek waar alles in het steken staat van vintage, eerlijke producten en slow living. Daarnaast vind ik her heerlijk om te schrijven. En dan natuurlijk vooral over vintage. Ik vind het leuk dat mij eerste artikelen op Huislijn.nl zijn geplaatst.

Artikelen: 7