Deze drie tips zijn handig als je brandhout thuis wilt opslaan

De zomer is net afgelopen, maar dat betekent dat de koude herfst- en wintermaanden al gauw zullen starten. Veel mensen willen zeker tijdens deze koudere periode graag warm blijven en voor sommige mensen betekent dit dat ze dan hout gaan stapelen, drogen en opslaan voor hun open haard. Echter kan dit best een lastige taak zijn, zeker als je dit voor het eerst gaat doen. Er zijn namelijk zoveel dingen waarbij je moet letten op hoe je het opslaat en waar je dit precies moet doen. Uiteraard wil je namelijk dat de kwaliteit van hout goed bewaard blijft. Maar geen zorgen, in dit blog geven we je een aantal tips over hoe je het beste brandhout thuis kan opslaan.

Gezellige woonkamer met een brandende houtkachel, een mand vol zachte dekens, en een comfortabele blauwe stoel, met brandhout opgestapeld naast de haard.

Het punt van brandhout opslag: drogen

Het voornaamste punt van het opslaan van brandhout is niet dat je altijd wat op voorraad hebt, maar dat het ook goed droogt. Wanneer je zelf hout gehakt en het wilt gebruiken voor je open haard, dan moet je ervoor zorgen dat het goed droog is. Net gehakte brandhout is namelijk net te vochtig en het kan ook schade aan je schoorsteen veroorzaken. Bovendien is het wettelijk niet toegestaan om te dampen hout te verbranden. Zorg er dus voor dat je hout meerdere maanden opslaat, zodat het goed droog wordt. Droog hout herken je aan de kleur: het verliest namelijk wat kleur wanneer het droger wordt.

Brandhout opslaan in de open lucht of in huis?

De eerste vraag die je waarschijnlijk zult hebben is: moet je brandhout buiten, in de open lucht, of in huis opslaan? Als je vele hoeveelheden aan brandhout wilt bewaren, dan kun je dit best goed buiten waren, bijvoorbeeld in een Cortenstalen houtopslag. Zorg ervoor dat het wel beschut blijft en dat je aan de zuidelijke kant van je huis opslaat. Hier krijgt het hout namelijk genoeg lucht en het zal goed beschermd blijven tegen schadelijke weersinvloeden die rot en schimmelvorming veroorzaken. Heb je maar een klein beetje hout? Dan kun je dit ook binnen opslaan. Echter, sla brandhout nooit op in een kelder of garage. Hier kan vocht namelijk ophopen, waardoor het hout beschimmeld kan raken.

De juiste manier van het stapelen van brandhout

Hoe kun je brandhout het beste opstapelen, zodat het goed droogt en dat het stabiel blijft staan? Het beste wat je kunt doen is om voor de eerste, onderste rij een paar blokken dwars neer te leggen. Dit creëert namelijk stabiliteit. Vervolgens moet je het brandhout losjes op elkaar stapelen, zodat er genoeg lucht tussen de houtstukken kan circuleren. Dit zorgt ervoor dat ze ook goed gedroogd worden.

LEESTIP van Diane:
Rondom het haardvuur voor sfeer en happiness

Wanneer je je hout zelf hebt gezaagd, dan is de kans al groot dat er tussenruimtes tussen de stukken hout liggen, aangezien je waarschijnlijk onregelmatig hakt. Bewaar je je hout in de open lucht? Zorg er dan voor dat het hout geen contact maakt met de grond, anders is er een kans dat het gaat rotten.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 258