Hoe verdeel je de verkoopopbrengst van een huis bij scheiding?

Je hebt een lange tijd een relatie gehad en samen gewoond, maar helaas hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan. Dit betekent vaak ook dat het huis verkocht moet worden, omdat één persoon moeilijk de maandelijkse lasten kan betalen. Maar hoe verdeel je de verkoopopbrengst van een huis verkopen bij scheiding? Het kan een complex en emotioneel proces zijn.

Het opstellen van een verkoopplan

Een witte tekening van een huis op een zwart schoolbord, met daarnaast een to-do lijst waarop het nummer '1' staat geschreven.

Het is belangrijk om samen een plan op te stellen. Begin met een open gesprek over hoe je de verkoop wilt aanpakken. Bespreek bijvoorbeeld de timing van de verkoop, de verkoopprijs en de verdeling van de kosten die met de verkoop gepaard gaan. Als jullie er samen niet uitkomen, kan een mediator helpen om tot een oplossing te komen. Maak duidelijke afspraken over wie de makelaar kiest, wie verantwoordelijk is voor de presentatie van het huis en hoe de opbrengst verdeeld wordt. Als het huis gemeenschappelijk eigendom is, heeft ieder recht op de helft van de opbrengst, tenzij anders afgesproken in bijvoorbeeld een huwelijkscontract.

Verdeling van de opbrengst

De verdeling van de verkoopopbrengst kan lastig zijn. Het hangt af van verschillende factoren zoals hypotheken, leningen en investeringen die in het huis zijn gedaan. De hypotheek moet eerst worden afgelost, meestal uit de verkoopopbrengst. Als de hypotheek hoger is dan de verkoopopbrengst, ontstaat een restschuld die ook verdeeld moet worden. Naast de hypotheek kunnen er andere schulden zijn die afbetaald moeten worden, zoals een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. Deze moeten ook uit de verkoopopbrengst worden betaald.

Twee blije jongetjes in pak met brillen tellen geld achter een tafel, met een zak vol geld naast hen en verspreide bankbiljetten voor hen op de tafel.

De kosten voor de verkoop, zoals de makelaarskosten, notariskosten en eventuele kosten voor het opknappen van het huis, worden ook afgetrokken van de verkoopopbrengst. Deze kosten moeten eerlijk worden verdeeld tussen beide partijen. Wat overblijft na het aflossen van de hypotheek en andere schulden, en het betalen van de verkoopkosten, is de netto-opbrengst. Deze wordt meestal gelijk verdeeld, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

Belangrijke overwegingen bij de verdeling

Bij het verdelen van de verkoopopbrengst zijn er een aantal belangrijke overwegingen. Als een van beide partners meer eigen geld in het huis heeft gestoken, kan dit een rol spelen bij de verdeling van de opbrengst. Maak hierover duidelijke afspraken en leg deze vast. Hebben jullie het huis verbouwd of verbeteringen aangebracht? Bespreek dan hoe de waardevermeerdering wordt verdeeld. Dit kan soms lastig zijn om exact te bepalen, dus zorg voor een goede taxatie.

Als een van de partners tijdens de eigendomsperiode meer heeft bijgedragen aan onderhoud of gemeenschappelijke rekeningen, kan dit ook invloed hebben op de verdeling van de opbrengst. Houd rekening met eventuele fiscale voordelen en belastingteruggaven. Deze kunnen van invloed zijn op het bedrag dat uiteindelijk verdeeld wordt.

Wat als er onenigheid is?

Onenigheid over de verdeling van de verkoopopbrengst komt vaak voor. In dat geval kan een mediator of advocaat helpen. Zij kunnen adviseren en bemiddelen om tot een eerlijke verdeling te komen. In sommige gevallen kan een rechter ingeschakeld worden om een uitspraak te doen over de verdeling. Dit is vaak een laatste redmiddel en kan veel tijd en geld kosten. Het is daarom beter om samen tot een oplossing te komen, eventueel met hulp van een professional.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 261