Het nieuwe taxatierapport door de ogen van een taxateur

Heb je al gehoord van het nieuwe taxatierapport?

Als ik mensen vraag of ze weten wat er zal veranderen aan het rapport, hoor ik steevast als eerste antwoord: “Het rapport wordt duurder”. Daarna gevolgd door “Er is een ander Energielabel gekomen en er is iets met funderingen”. En alle drie de keren hebben ze gelijk. Maar er is meer.

Pittig examen

Voor ons als taxateur was het een grote verrassing. Het leek uit het niets te komen, terwijl er waarschijnlijk ‘op niveau’ al langer over gesproken werd. Voor mijn gevoel was het opeens daar: een ‘nieuw model Taxatierapport Wonen’. Nu is het zo dat je jaarlijks verplicht bent om aan te tonen dat je kennis up-to-date is. Dat doe je bijvoorbeeld door het bijwonen van diverse cursussen waar je P.E.-punten voor krijgt, de Permanente Educatie punten. Maar dit jaar is het anders, moeilijker vooral. In verband met het nieuwe rapport is er een heus scholingstraject ontwikkeld dat positief afgerond moet worden door het afleggen van een pittig examen. We hebben allemaal deskundige parate kennis, maar terug naar de schoolbanken, is toch net iets anders.

Op het moment van schrijven, weet ik dat er slechts 10 % van de taxateurs examen heeft gedaan, waarvan 70 % het heeft behaald. Ik ben trots om te vermelden dat ik er daar een van ben.

Wat is er anders aan het taxatierapport

Het rapport is echt behoorlijk veranderd. Op zich is het niet vreemd dat een taxatie wordt aangepast. Zo blijft het bij de tijd en er wordt dan ook met regelmaat aan het rapport gesleuteld. Er is bijvoorbeeld vorig jaar een SWOT-analyse bijgekomen. Daarin wordt uitgelegd wat de sterke en zwakke punten van het huis en de omgevingsfactoren zijn.

Deze keer is het rapport volledig op de schop gegaan.

Dit is er met name veranderd:

  1. Jip en Janneke taal

Voor iedereen moet het duidelijk zijn wat er bedoeld wordt. Er wordt in eenvoudige taal beschreven waar het betreffende onderdeel over gaat.

  1. Uitgebreide informatie

De uitleg van en toelichting op de diverse onderdelen is opgenomen in het rapport zelf in plaats van in een separaat document.

  1. Bouwkundige staat

Er is veel meer aandacht voor hoe de woning er bouwkundig voor staat. De toestand van de diverse onderdelen van een huis (kozijnen, dak en dergelijke) worden onderverdeeld in: goed, redelijk, matig, slecht of niet waarneembaar. Dit is de grootste verandering ten opzichte van het oude rapport. Daarin werd de bouwkundige staat minder volledig omschreven, nu is er een onderbouwing nodig.

  1. Fundering
veilig huis

En jawel, daar is ie dan: de staat van de fundering wordt vermeld. Er is een database beschikbaar waar wij als taxateur de informatie kunnen vinden. Tussen jou en mij gezegd: niemand kan onder de vloer kijken zonder de juiste apparatuur. Als je echt wilt weten hoe het op dit moment met de fundering zit, moet je daar dus een deskundige voor inschakelen.

Voordelen voor jou en mij

Het rapport wordt echt een stuk uitgebreider. Dat betekent niet alleen dat het langer duurt om het taxatierapport uit te werken, maar ook dat het langer duurt om alles te onderzoeken, te constateren en te noteren tijdens de opname van het huis. Net zoals het Energielabel duurder en ingewikkelder is geworden, is dat dus ook met het taxatierapport het geval.

Voor jou betekent dit dat je een compleet rapport krijgt waar een behoorlijke berg informatie in staat.

Voor mij betekent dit dat ik meer waarde aan mijn vak toe kan voegen omdat ik alle kennis in kan zetten.

Best een win-win situatie, vind je niet?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207